Με πεσµένη ψυχολογία και χωρίς να έχει χάσει ούτε ένα κιλό µετά την εγκυµοσύνη, η Μάγδα κατάλαβε ότι ήταν επιτακτική ανάγκη να αλλάξει την εικόνα της, πρώτα απ’ όλα για την ίδια, αλλά και για την οικογένειά της.
Από την Έρρικα Λευθέρη

Το προφίλ της Μάγδας
Ηλικία: 29 ετών
Ύψος: 1,72
Αρχικό βάρος: 91 κιλά
Τελικό βάρος: 76 κιλά
Απώλεια: 15 κιλά
Χρόνος απώλειας: 5 µήνες

Πριν:

12540425_10153188582032237_652972452_sn

Μετά:

_L2A2065s

Φωτογραφίες: Χρήστος Τριανταφύλλου, Μακιγιάζ-µαλλιά: Μαρία Ξεναριου

Η Μάγδα ήταν από µικρή ένα κορίτσι µε παραπάνω κιλά. Όσο κι αν προσπαθούσε ή πειραµατιζόταν µε διάφορες δίαιτες, τα αποτελέσµατα που έβλεπε δεν κρατούσαν πολύ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσµα η ψυχολογία της να µην είναι καλή και να αισθάνεται µειονεκτικά σε σχέση µε τα άλλα κορίτσια της ηλικίας της και αργότερα απέναντι στον άντρα της. Όταν έµεινε έγκυος, είδε τη µεγαλύτερη αλλαγή στο σώµα της. Οι ορµόνες και ο µεταβολισµός της είχαν αλλάξει τελείως, µε αποτέλεσµα η ζυγαριά της να ανεβαίνει ανεξέλεγκτα. Μετά τη γέννα, η κατάσταση αντί να βελτιώνεται χειροτέρευε, µέχρι που µια µέρα γύρισε το «διακόπτη» µέσα της και αποφάσισε να διορθώσει την εικόνα και την ψυχολογία της!

Μια κλασική περίπτωση
«Από µικρό παιδί είχα πρόβληµα µε το βάρος µου. Δεν ήµουν ποτέ αδύνατη, αν και στο σπίτι η µητέρα µου προσπαθούσε πάντα να µαγειρεύει υγιεινά. Παρόλα αυτά, όσο περνούσαν τα χρόνια, η ζυγαριά είχε σταθερά ανοδική πορεία, ενώ ποτέ δεν µου άρεσε η γυµναστική. Στην εφηβεία, που το πρόβληµα των κιλών άρχισε να γίνεται πιο ενοχλητικό, ξεκίνησα διάφορες δίαιτες µε ειδικούς αλλά και µε τη βοήθεια της οικογένειάς µου. Τα αποτελέσµατα ήταν άµεσα –καθώς, λόγω ηλικίας, ο µεταβολισµός µου ανταποκρινόταν γρήγορα– αλλά και προσωρινά, γιατί, ενώ ήµουν συνεργάσιµη, δεν µπορούσα να ακολουθήσω µόνη µου το πρόγραµµα διατροφής και να διατηρήσω το βάρος µου. Αυτό προκάλεσε συνεχή σκαµπανεβάσµατα στη ζυγαριά, χωρίς ποτέ να φτάσω στο αποτέλεσµα που ήθελα. Είχα καταφύγει ακόµα και σε δίαιτα µε έτοιµο φαγητό, αλλά και αυτή η προσπάθεια ήταν άκαρπη».

Σε µειονεκτική θέση
«Με την εµφάνισή µου δεν ήµουν ποτέ απόλυτα ευχαριστηµένη. Ένιωθα µειονεκτικά σε σχέση µε άλλα κορίτσια της ηλικίας µου και στενοχωριόµουν που οι επιλογές µου σε ρούχα ήταν µετρηµένες. Δυστυχώς, λόγω µεγέθους είχα αποκλείσει πολλά µαγαζιά, ενώ τα ρούχα που µπορούσα να ψωνίσω δεν ήταν και τόσο νεανικά. Καθώς περνούσαν τα χρόνια και η ψυχολογία µου έπεφτε ακόµα πιο πολύ, οι προσπάθειές µου συνεχίστηκαν, άλλοτε µε κάποια δίαιτα, άλλοτε µε εγγραφές σε γυµναστήρια, όπου πήγαινα το πολύ ένα µήνα. Την εποχή που γνώρισα τον άντρα µου είχα ήδη παραπάνω κιλά. Προσπαθούσα να µη δείχνω ότι µε ενοχλεί, ενώ και εκείνος από τη µεριά του ποτέ δεν µε έκανε να νιώσω άσχηµα. Η σχέση µου δεν µε βοήθησε σχεδόν καθόλου στο να χάσω βάρος, καθώς πάντα οι επιλογές στις εξόδους µας περιλάµβαναν φαγητό ή γλυκό. Η µεγαλύτερη προσπάθεια που έκανα ήταν πριν το γάµο, όταν κατάφερα να χάσω αρκετά κιλά µε τη βοήθεια κάποιου ειδικού, αλλά και πάλι ζύγιζα πάνω από 80 κιλά».

_L2A2140s

Η µεγάλη αλλαγή
«Αν και κατάφερα να διατηρήσω την απώλεια βάρους για κάποιο διάστηµα, όταν έµεινα έγκυος, τα κιλά ήρθαν και πάλι πίσω, όσο κι αν πρόσεχα. Νοµίζω ότι η εγκυµοσύνη ήταν το σηµείο που παρατήρησα τη µεγαλύτερη αλλαγή. Το σώµα µου και ο µεταβολισµός µου άλλαξαν τελείως. Όσες φορές κι αν προσπάθησα να χάσω λίγο βάρος, ο οργανισµός µου δεν ανταποκρινόταν καθόλου. Ψυχολογικά είχα πέσει αρκετά και αυτό µε οδηγούσε στο να τρώω χωρίς να ελέγχω τις ποσότητες. Το ωράριό µου ήταν πλήρες, µε το παιδί και τη δουλειά, κι έτσι δικαιολογούσα τον εαυτό µου για να µη νιώθω τύψεις. Μέσα σε ένα χρόνο από τη γέννηση του παιδιού µου είχα πάρει ξανά 10 κιλά. Το καταλάβαινα ότι η εικόνα µου είχε αλλάξει πολύ και δεν ένιωθα άνετα µε τον εαυτό µου, ούτε µε τον άντρα µου. Παρόλα αυτά, εκείνος συνέχισε να είναι απόλυτα υποστηρικτικός και τρυφερός µαζί µου. Συνέχεια σκεφτόµουν ότι έπρεπε να βάλω φρένο στην άτσαλη διατροφή που έκανα, αλλά το άφηνα απλώς να υπάρχει ως σκέψη».

Η στιγµή της δράσης
«Μέχρι που ένα πρωί ξύπνησα και είπα στον εαυτό µου ότι δεν γίνεται να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Ήθελα για την οικογένειά µου, αλλά και για τον ίδιο µου τον εαυτό, να διορθώσω την εικόνα µου και την ψυχολογία µου. Από καιρό µου είχε µιλήσει µία φίλη για την Κλειώ. Έτσι, αποφάσισα να κλείσω ραντεβού. Όταν πήγα, ήµουν αρκετά διστακτική και επιφυλακτική, πρώτα απ’ όλα για τον ίδιο µου τον εαυτό. Πίστευα ότι δεν θα τα κατάφερνα. Όταν µε ρώτησε η Κλειώ γιατί αποφάσισα να πάω, της απάντησα: “Γιατί δεν µου αρέσει αυτό που βλέπω και τα ρούχα µου έχουν πλέον στενέψει πολύ!”».

Έγινα «στρατιώτης»
«Με την Κλειώ ταίριαξα αµέσως και µε ενέπνευσε όσο κανένας άλλος στο να πάρω στα σοβαρά την προσπάθειά µου. Ο στόχος µου στην αρχή ήταν να χάσω περίπου 10 κιλά. Ξεκίνησα το πρόγραµµα διατροφής που µου έδωσε, το οποίο σε σχέση µε τη διατροφή που έκανα µέχρι τότε ήταν αρκετά αυστηρό. Παρόλα αυτά, έβαλα τα δυνατά µου και τηρούσα ακριβώς το διαιτολόγιο. Άρχισα να τρώω πολλά φρούτα και λαχανικά και καθόλου ψωµί. Τα πρώτα κιλά άρχισαν αµέσως να χάνονται. Η Κλειώ,από τη µεριά της µε εµψύχωνε και προσάρµοζε το διαιτολόγιο ανάλογα µε τις ανάγκες µου. Έτσι, όσο περνούσαν οι εβδοµάδες, η προσπάθειά µου είχε ακόµα µεγαλύτερα αποτελέσµατα. Μετά τον τρίτο µήνα του προγράµµατος έπρεπε να βάλω τη γυµναστική στο καθηµερινό µου πρόγραµµα, για να ενισχύσω το µεταβολισµό µου. Η ιδανική άσκηση για µένα αποδείχτηκε το pilates».

_L2A2028s

Πέρα από το στόχο!
«Η διατροφή σε συνδυασµό µε τη γυµναστική µε βοήθησαν να φτάσω στο στόχο που είχα θέσει αρχικά, χωρίς να ταλαιπωρηθώ πολύ. Έτσι, στην πορεία έβαλα νέο στόχο και αποφάσισα να χάσω λίγο βάρος ακόµα. Τελικά, κατάφερα να χάσω 15 κιλά. Όταν το σκέφτοµαι σήµερα, δεν νιώθω ότι έχω στερηθεί τίποτα και αυτό είναι το πιο σηµαντικό. Επίσης, έχω εντάξει το pilates στην καθηµερινότητά µου, ενώ προσπαθώ παράλληλα να περπατάω όσο πιο πολύ µπορώ».

Η νέα ζωή
«Σήµερα, µε 15 κιλά λιγότερα, η ψυχολογία µου είναι πολύ καλύτερη και πλέον απολαµβάνω τις βόλτες στα µαγαζιά. Πιστεύω ότι το σηµαντικότερο είναι να νιώθεις καλά µε τον εαυτό σου και µε την εικόνα σου, ανεξάρτητα από το τι δείχνει η ζυγαριά. Η επιβράβευση στην προσπάθειά σου έρχεται πρώτα από τον ίδιο σου τον εαυτό!»

Τα 5 tips της Μάγδας:

1. Να πίνεις όσο πιο πολύ νερό µπορείς, τουλάχιστον 2 λίτρα την ηµέρα.
2. Βρες τη γυµναστική που σου ταιριάζει, ακόµα και ήπια, και ένταξέ τη στο πρόγραµµά σου 2-3 φορές την εβδοµάδα.
3. Συνόδευε όλα τα γεύµατα µε σαλάτα.
4. Η καλή ψυχολογία είναι το παν. Μην απογοητεύεσαι και µην αποθαρρύνεσαι αν η ζυγαριά «κολλήσει» για λίγο.
5. Μη στερείσαι τίποτα. Απλώς επίλεξε να φας από τη λιχουδιά που σου αρέσει µια δυο κουταλιές.

_L2A2103S

Τι λεει η διαιτολόγος της

Κλειώ Δηµητριάδου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Παν/µιο, MSc στη Συµβουλευτική Ψυχολογία, Life Coaching Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/µιο Αθηνών (ΚΕΚ).
«Η συνεργασία µου µε τη Μάγδα ήταν κυριολεκτικά ανέφελη. Παρά το γεγονός ότι είχε χάσει και στο παρελθόν αρκετά κιλά, δεν στάθηκα καθόλου στις προηγούµενες εµπειρίες της και προσπάθησα να τη βοηθήσω να κάνει µια νέα αρχή. Η αισιοδοξία και η θετική ενέργεια είναι δύο χαρακτηριστικά που νοµίζω πως έχουµε κοινά και διαδραµάτισαν σηµαντικό ρόλο στην πορεία και την πρόοδό της.
Έχοντας ένα µικρό αγοράκι, ήταν σηµαντικό για τη Μάγδα να µπορεί να µαγειρεύει για όλη την οικογένεια και σε αυτό το πλαίσιο κινηθήκαµε. Το κύριο “αίτηµά” της για τη διατροφή ήταν η νοστιµιά. Ήθελε να µπορεί να γεύεται και πιο περίπλοκα πιάτα και για αυτό το λόγο, σε διάφορες περιπτώσεις, τροποποιήσαµε µαζί το µενού και εντάξαµε και κάποια ελεύθερα γεύµατα. Η αλλαγή της, σε συνδυασµό µε τη γυµναστική, που µετά από αρκετή διαπραγµάτευση ξεκίνησε, είναι εντυπωσιακή. Αποτελεί τρανό παράδειγµα ότι µε λίγη καλή θέληση συνδυάζεται άνετα η µητρότητα µε την ανάγκη για περιποίηση και φροντίδα».

  • Ευχαριστούµε το κατάστηµα PLUS OUT (Κολοκοτρώνη & Καλαµιώτου 27, Αθήνα, τηλ. 210 3210082, www.plusout.gr) για την παραχώρηση του χώρου για τη φωτογράφιση

Διάβασε επίσης:

Ρέα: «Με τη γυμναστική απέκτησα το κορμί των ονείρων μου!»

Κατερίνα: «Έτσι έχασα 15 κιλά σε 5 μήνες!»