Του Απόστολου Γιακουμέλου Οπτομέτρη-Οπτικού

Τα προβλήματα όρασης, είτε σοβαρά είτε όχι, μπορεί να παρουσιαστούν με ποικιλία συμπτωμάτων. Για τον λόγο αυτόν αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθεις ορισμένα κοινά συμπτώματα της δυσλειτουργίας των ματιών και τι μπορεί αυτά να σημαίνουν.

Θολή, παραμορφωμένη όραση;

Η μακροχρόνια θολή ή παραμορφωμένη όραση μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες.
Η πιο συνηθισμένη είναι κάποιο
διαθλαστικό σφάλμα. Κανονικά η επιφάνεια του κερατοειδούς παρουσιάζει συμμετρία και ίδια σχεδόν καμπυλότητα σε όλους τους άξονες, με αποτέλεσμα οι ακτίνες του φωτός να επικεντρώνονται σε ένα σημείο του αμφιβληστροειδούς που λέγεται ωχρά κηλίδα.

  • Ο αστιγματισμός εμπίπτει στα «αθώα» αίτια παραμορφωμένης όρασης. Στην περίπτωση αυτή, ο κερατοειδής έχει ακανόνιστη καμπυλότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι διαθλώμενες ακτίνες να συγκεντρώνονται σε περισσότερα του ενός σημεία, οδηγώντας στην παραμορφωμένη όραση. Η αντιμετώπιση γίνεται με γυαλιά οράσεως ή φακούς επαφής.
  • Η μυωπία είναι ένα είδος διαθλαστικού σφάλματος που προκαλείται όταν το αξονικό μήκος του βολβού είναι μεγαλύτερο από τον μέσο όρο. Σε αυτή την κατάσταση, που ξεκινά από μικρή ηλικία, οι ασθενείς μπορούν να δουν καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται πολύ κοντά τους ενώ όσο η απόσταση του αντικειμένου αυξάνεται αυτό φαίνεται πιο θολό. Αντιμετωπίζεται με γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής.
  • Η υπερμετρωπία, αντίθετα, οφείλεται στο γεγονός ότι το αξονικό μήκος του ματιού είναι μικρότερο από το κανονικό. Στην περίπτωση αυτή, ο υπερμέτρωπας βλέπει θολά τόσο κοντά όσο και μακριά. Η διόρθωση γίνεται με γυαλιά οράσεως και φακούς επαφής.
  • Μεταξύ των πιο σοβαρών αιτιών της παραμορφωμένης όρασης είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η οποία μπορεί να συμβεί με την πάροδο της ηλικίας είτε από κάποια άλλη πάθηση της ωχράς κηλίδας. *Συμβουλεύσου κάποιον ειδικό.

Ομιχλώδης όραση

Όταν κάποιος παραπονείται για σταδιακή εμφάνιση ομιχλώδους όρασης, ουσιαστικά αυτό που τον ενοχλεί είναι ότι η οπτική εικόνα τού γίνεται δυσδιάκριτη, σαν να φαίνεται μέσα από ομίχλη, και είναι πιο συχνά ένα σύμπτωμα του καταρράκτη. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της σκλήρυνσης και θόλωσης του φυσιολογικού κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, που συμβαίνει συνήθως με την πάροδο της ηλικίας. Σταδιακά προκαλεί χειρότερα προβλήματα όρασης, ενώ με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη τύφλωση, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

*Η σύγχρονη θεραπεία είναι η αφαίρεση του καταρράκτη με τη μέθοδο της φακοθρυψίας και ένθεσης κατάλληλου ενδοφακού.

Εμφάνιση αιωρούμενων σωματιδίων

Η εμφάνιση αιωρούμενων σωματιδίων στο οπτικό πεδίο είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης σκούρων κηλίδων στο πεδίο όρασης, που προκαλούνται από την παρουσία αδιαφανών ουσιών μέσα στο φυσιολογικό, κατά τα άλλα, διαφανές ζελέ του βολβού, που λέγεται υαλοειδές.Δεδομένου ότι μπλοκάρουν κάποια ποσότητα φωτός από το να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα όρασης. *Συμβουλεύσου κάποιον ειδικό.

Εμφάνιση λάμψεων

Οι λάμψεις τις περισσότερες φορές σχετίζονται με παθήσεις του αμφιβληστροειδούς, όπως ρωγμή, αποκόλληση υαλοειδούς ή ακόμα χειρότερα, με αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.Οι άνθρωποι που βλέπουν λάμψεις συχνά τις περιγράφουν σαν φωτεινό τόξο ή σαν λαμπτήρα που αναβοσβήνει στο οπτικό τους πεδίο. *Χρήζει άμεσης επίσκεψης σε οφθαλμίατρο.

Απώλεια της περιφερειακής όρασης

Όσο σημαντική είναι η κεντρική μας όραση, αυτή δηλαδή που χρησιμοποιούμε για να δούμε τις λεπτομέρειες ενός αντικειμένου, άλλο τόσο είναι και η περιφερειακή μας όραση.Η περιφερειακή όραση είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορούμε να ανιχνεύουμε κίνηση στην περιφέρεια του οπτικού πεδίου μας ώστε να αντιδρούμε ενστικτωδώς σε επερχόμενο κίνδυνο αλλά και να μπορούμε να κινούμαστε με άνεση στον χώρο.

Η συχνότερη από τις οφθαλμολογικές παθήσεις που οδηγεί σε απώλεια της περιφερειακής όρασης είναι το γλαύκωμα, καθώς είναι το πρώτο από τα οφθαλμικά συμπτώματα που προκαλεί. Καθώς η εξέλιξη του γλαυκώματος συνεχίζεται, η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει, σε ακραίες περιπτώσεις, σε πλήρη τύφλωση ή ακόμα και σε δυσβάσταχτο οφθαλμικό άλγος.

*Η θεραπεία του γλαυκώματος είναι κατά βάση φαρμακευτική, ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις χρειάζεται και χειρουργική παρέμβαση.

Κόκκινο μάτι

Οφθαλμική ερυθρότητα είναι ένας γενικός όρος που απλά περιγράφει την κοκκινωπή ή ροζέ εμφάνιση του ενός ή και των δύο οφθαλμών. Η ερυθρότητα μπορεί να εμφανίζεται μόνη ή σε συνδυασμό με άλλα ευρήματα, όπως δακρύρροια, τσίμπλες, άλγος, θόλωση όρασης, οίδημα βλεφάρων κ.λπ. Μεταξύ των συνηθισμένων αιτιών μπορεί να είναι η αλλεργία, η κούραση, η κακή χρήση φακών επαφής, η βλεφαρίτιδα, μια απλή αιμορραγία του επιπεφυκότα κ.λπ. Μπορεί όμως να οφείλεται και σε σοβαρότερα αίτια, όπως για παράδειγμα τραύμα ή έλκος κερατοειδούς, ενδοφθάλμια φλεγμονή, οξύ γλαύκωμα κ.λπ.