- Διαφήμιση -

Το άστατο πρόγραµµα της Βέφας και τα πολλά delivery ανέβασαν τη ζυγαριά της απότοµα. Όταν είδε το σώµα της να αλλάζει, ζήτησε τη βοήθεια διατροφολόγου για να χάσει τα κιλά αλλά και να µάθει να τρέφεται σωστά. Από την Έρρικα Λευθέρη

Η Βέφα θυµάται το βάρος της να είναι πάντα σε φυσιολογικά επίπεδα. Το τελευταίο διάστηµα, όµως, οι ρυθµοί ζωής και ο περιορισµένος χρόνος την οδηγούσαν συχνά στη λύση του delivery. Έτσι, τα παραπανίσια κιλά δεν άργησαν να εµφανιστούν. Η απόφασή της να επισκεφτεί διατροφολόγο την οδήγησε σε µια επιτυχηµένη ιστορία αδυνατίσµατος, µε κύριο στόχο να «εκπαιδευτεί» σε µια σωστή διατροφή, που θα της δώσει τα κατάλληλα εφόδια για τα χρόνια που θα έρθουν.

- Διαφήμιση -

Το προφίλ της
Ηλικία: 36 ετών
Ύψος: 1,75
Αρχικό βάρος: 74 κιλά
Τελικό βάρος: 61 κιλά
Απώλεια: 13 κιλά
Χρόνος απώλειας: 4 µήνες

Πριν:

29307_1479340345986_3468853_n

Μετά:

_L2A3817s2

Φωτογραφίες: Χρήστος Τριανταφύλλου, Βοηθός φωτογράφου: Ιάκωβος Στρίκης, Styling: Εύη Ρέτζιου, Μακιγιάζ-µαλλιά: Πόπη Μαργαρίτη

Αλλαγή συνηθειών
«Δεν είχα ποτέ πρόβληµα µε το βάρος µου, αν και δεν ήµουν πολύ αδύνατη. Η ενασχόλησή µου µε το στίβο κατά τη διάρκεια του σχολείου έκανε το σώµα µου δυνατό, µε αρκετή µυϊκή µάζα και κανονικό σε κιλά. Στις Πανελλήνιες, όµως, οι προπονήσεις άρχισαν σταδιακά να µειώνονται λόγω διαβάσµατος και η διαφορά στο σώµα µου άρχισε να φαίνεται. Στα χρόνια που ακολούθησαν εργάστηκα σε fast food, κάτι που µε έκανε να πάρω αρκετά κιλά, φτάνοντας τότε στο ανώτερό µου, τα 96 κιλά».

Ένα καλό βάρος
«Τότε, βλέποντας το νούµερο που έδειχνε η ζυγαριά, αποφάσισα να πάω σε διατροφολόγο. Με τη βοήθειά του µπόρεσα να χάσω τα κιλά που είχα πάρει και µάλιστα κατάφερα να τα διατηρήσω στα χρόνια που ακολούθησαν µέχρι και σήµερα. Πάντα κυµαινόµουν σε λογικά πλαίσια και “έπαιζα” µεταξύ 67 και 69 κιλών. Είχα µάθει από µόνη µου να κάνω δίαιτα µόλις έβλεπα τη ζυγαριά να ανεβαίνει 1-2 κιλά και επανερχόµουν στο φυσιολογικό µου βάρος. Η γυµναστική, δυστυχώς, είναι ένα κοµµάτι που ποτέ δεν επανήλθε στη ζωή µου ενεργά. Τα προηγούµενα χρόνια ίσως πήγαινα αραιά και πού για τρέξιµο, όµως το τελευταίο διάστηµα δεν προλαβαίνω καθόλου».

Κοινός στόχος

«Αν και όλα αυτά τα χρόνια είχα καταφέρει να βρίσκοµαι σε φυσιολογικά επίπεδα, από πέρσι το Πάσχα και ιδιαίτερα το καλοκαίρι η διατροφή µου άλλαξε πολύ. Έγινε άστατη, ήρθε και η χαλάρωση των διακοπών και έπεφτα πολύ συχνά στην παγίδα των delivery. Έτσι έφτασα τα 74 κιλά, µια µεγάλη απόκλιση από τα κιλά που είχα συνηθίσει. Το κίνητρο, όµως, για να σταµατήσω και να σκεφτώ ότι έπρεπε να πάω σε διατροφολόγο ήταν ότι και ο σύντροφός µου πάχυνε αρκετά, και µάλιστα οι δικές του αιµατολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι χρειαζόταν προσοχή. Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που µας έκανε να πάµε µαζί στη διατροφολόγο µας».

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία
«Στην αρχή δεν είχα σκοπό να χάσω τόσα πολλά κιλά. Ο αρχικός στόχος ήταν να χάσω µόλις 4 και να φτάσω τα 70. Στη συνέχεια, όµως, και βλέποντας την καλή πορεία που είχα, έβαλα νέο στόχο, τα 65 κιλά, που και αυτά ήρθαν αρκετά εύκολα. Παίρνοντας λοιπόν θάρρος, αποφασίζω να χάσω λίγο παραπάνω, αγνοώντας τις αντιρρήσεις της διατροφολόγου µου, κι έτσι έφτασα στα 61 κιλά. Μπορεί να λειτούργησα λίγο υπερβολικά, όµως το έκανα περισσότερο για να έχω µια ασφάλεια. Αν στο µέλλον πάρω 2-3 κιλά, δηλαδή, να ξέρω ότι και πάλι θα είµαι µια χαρά».

_L2A3644s

Ο σωστός άνθρωπος
«Πηγαίνοντας στη Βάλια, τη διατροφολόγο µας, ήµουν πολύ συνειδητοποιηµένη και έτοιµη. Όµως, όσο έτοιµος και να είσαι, η πράξη σε δυσκολεύει. Είναι µια διαδικασία που παίρνει χρόνο µέχρι να συνηθίσεις τους νέους ρυθµούς και τις συνήθειες. Αλλά όταν πας µε αυτόν το σκοπό και είσαι σίγουρος, τότε και η ψυχολογία σου είναι διαφορετική. Για µένα ήταν ακόµα πιο σηµαντικό, γιατί το έκανα µαζί µε το σύντροφό µου, οπότε υπήρχε συµπαράσταση. Επίσης, η ίδια η Βάλια είναι πολύ θετικός άνθρωπος, δεν θέλει να πεινάς ούτε να ζορίζεσαι και δεν είναι πιεστική».

Στο σωστό πρόγραµµα
«Ψυχολογικά η µετάβαση από την άστατη διατροφή σε εκείνη της δίαιτας δεν µου φάνηκε δύσκολη, πρακτικά όµως τον πρώτο καιρό µε δυσκόλεψε πολύ. Υπήρχαν φορές που ένιωθα ότι δεν έτρωγα αρκετά. Όσο περνούσε ο καιρός, όµως, και υπήρχε και η επιβράβευση της απώλειας των κιλών, τα πράγµατα γίνονταν ευκολότερα. Έπαιρνα θάρρος και ήθελα να συνεχίσω µε µεγαλύτερο ενθουσιασµό».

Η κατάλληλη εκπαίδευση
«Το ότι επέλεξα να πάω σε διατροφολόγο και δεν προσπάθησα µόνη µου οφειλόταν στο ότι ήθελα να εκπαιδευτώ σωστά ως προς τη διατροφή που θα ακολουθήσω στο εξής στη ζωή µου. Ήθελα να µάθω έναν υγιεινό τρόπο διατροφής. Γιατί η αυξοµείωση των κιλών είναι µια διαδικασία πολύ κουραστική. Αν και δεν είχα ιδιαίτερο πρόβληµα µε το βάρος µου και όλες οι µετρήσεις ήταν εντός των φυσιολογικών ορίων, µε είχε κουράσει η διαδικασία της συνεχούς δίαιτας. Και τελικά, ο σκοπός είναι αυτός, να συνηθίζεις σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής».

Sweet lover
«Πάντα ήµουν γλυκατζού και θα µπορούσα να τρέφοµαι µόνο µε γλυκά, πράγµα φυσικά απαγορευµένο σε µια δίαιτα. Όµως η Βάλια µπόρεσε να προσαρµόσει στο διατροφολόγιο και αυτή µου την ανάγκη! Για παράδειγµα, ενέταξε στο πρόγραµµα κρέµες, ρυζογκοφρέτες µε σοκολάτα κ.ά. Μου άρεσε η προσέγγισή της, γιατί έβγαλε ένα πρόγραµµα καθαρά για µένα και τις ανάγκες µου. Θυµάµαι, το πρώτο που έκανε ήταν να µε ρωτήσει τι µου αρέσει να τρώω και τι όχι. Προσάρµοσε το διατροφικό µου πρόγραµµα στις προτιµήσεις µου, βεβαίως στο πλαίσιο της δίαιτας».

Σηµαντική επιβράβευση
«Όταν πια έφτασα στο στόχο µου –που τον ξεπέρασα κιόλας–, είδα τεράστια διαφορά στα ρούχα µου. Αν και η ψυχολογία µου ακόµα και στα 74 κιλά δεν είχε προλάβει να πέσει, καθώς ήµουν και πάλι στα ανώτατα φυσιολογικά όρια για το ύψος µου, δεν ήµουν ευχαριστηµένη από την εικόνα µου. Το περιβάλλον µου µε ρωτούσε γιατί να θέλω να αδυνατίσω, αφού κατά τη γνώµη τους δεν το είχα ανάγκη, όµως εγώ ήθελα να είµαι στο επιθυµητό για µένα βάρος. Φυσικά, όµως, όσο βλέπεις ότι αγγίζεις το στόχο, η ψυχολογία σου γίνεται ακόµα καλύτερη. Η εικόνα που βλέπω στον καθρέφτη πλέον µου αρέσει πολύ!»

_L2A4043s

Αξίζει τον κόπο!
«Το µήνυµα που θέλω να δώσω είναι ότι, αν και δεν είναι πάντα εύκολο, το αποτέλεσµα αξίζει τον κόπο. Όχι µόνο για την εικόνα σου, αλλά και για να αποκτήσεις έναν υγιεινό τρόπο ζωής».

Τα 3 σηµαντικότερα πράγµατα που µε έκαναν να φτάσω το στόχο µου ήταν:

1. Ότι το είχα πάρει απόφαση και ηθελα συνειδητά να το κάνω.
2. Η διατροφολόγος που µε βοηθούσε και µε καθοδηγούσε.
3. Ήµουν µαζί µε το σύντροφό µου και υπήρχε συµπαράσταση, αφού κάναµε κάτι σαν οµάδα και υπήρχε ένας κοινός στόχος.

Τα 5 tips της Βέφας
1. Να τρως πάντα ένα καλό πρωινό.
2. Να πίνεις πολύ νερό, τουλάχιστον 2 λίτρα την ηµέρα.
3. Βάλε στο καθηµερινό σου πρόγραµµα την άσκηση. Παρόλο που εγώ δεν έχω καταφέρει ακόµα να το κάνω πράξη, είναι το ίδιο σηµαντική όσο και η δίαιτα.
4. Υπάρχουν τα «έξυπνα» φαγητά. Αν για παράδειγµα θέλεις να φας πίτσα, προτίµησε µια αραβική µε τυρί, γαλοπούλα και ντοµάτα στο φούρνο. Το αποτέλεσµα θα σε ικανοποιήσει. Μπορείς να το κάνεις την ηµέρα που έχεις ένα ελαφρύ γεύµα, όπως το ψάρι, για να ισορροπήσει τις θερµίδες.
5. Οπλίσου µε υποµονή και επιµονή.

_L2A3914S

Τι λεει η διαιτολόγος της:

Βασιλική Γρηγορίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
«Η Βέφα δεν είχε ιδιαίτερο πρόβληµα µε το σωµατικό της βάρος. Οι διατροφικές της συνήθειες ήταν καλές, απλώς λόγω της πολύωρης εργασίας της έκανε ένα κύριο γεύµα και αρκετά τσιµπολογήµατα. Τους τελευταίους µήνες πριν έρθει στο γραφείο είχε πάρει κάποια κιλά, φτάνοντας τα 74, εποµένως, λαµβάνοντας υπ’ όψιν το ύψος της (1,75), βάλαµε εξ αρχής τον εφικτό στόχο των 64 κιλών. Τα ασταθή γεύµατα την έκαναν να αναζητεί αρκετά τρόφιµα πλούσια σε σάκχαρα (γλυκά), τα οποία την τόνωναν και την ευχαριστούσαν. Εποµένως, η συγκεκριµενοποίηση των 4-5 γευµάτων κατά τη διάρκεια της ηµέρας τη βοήθησε να αποφεύγει τα «άτσαλα» τσιµπολογήµατα. Παράλληλα, προσπαθήσαµε να δώσουµε λύση στη έντονη διάθεσή της για γλυκό και το πετύχαµε µε το να αντικαταστήσουµε τα διάφορα λιπαρά γλυκίσµατα µε πιο ελαφριά, όπως κρέµες, ρυζογκοφρέτες ή µπάρες. Επιπλέον, ορίσαµε, πέρα από το ένα κύριο γεύµα που ήδη έκανε, ένα ακόµα, το βράδυ, λίγο πιο ελαφρύ. Περιορίσαµε την κατανάλωση υδατανθράκων και δώσαµε έµφαση στους σύνθετους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες, περιορίσαµε τη ζάχαρη καθώς και τα προϊόντα στα οποία προστίθεται και εµπλουτίσαµε τη διατροφή της µε φρούτα, λαχανικά και δηµητριακά. Η Βέφα µέσα στο διάστηµα αυτό έµαθε πάρα πολλά. Η διατροφική εκπαίδευση τη βοηθάει ακόµα και τώρα που βρίσκεται στη συντήρηση να διατηρεί το βάρος της σταθερό, στα 61 πια κιλά».

Διάβασε επίσης:

ΔΙΑΙΤΑ: Σε 1 εβδομάδα ξεκόλλησε τη ζυγαριά σου!

Ονειρέψου σοκολάτα και δες τη ζυγαριά σου να πέφτει!

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ