- Διαφήμιση -

Εσύ βλέπεις το φαντασμαγορικό show, τη λαμπερά ρούχα, τα ριψοκίνδυνα ακροβατικά, τα θεαματικά illusions. Πίσω από το glitter και τον μυστικιστικό καπνό κρύβονται οικογένειες και άτομα που ζουν τη ζωή τους μακριά από τα σπίτια και τους αγαπημένους του. Οι άνθρωποι του τσίρκου.

Από την Τάνια Μαρκουτσά

- Διαφήμιση -

Ήταν Κυριακή πρωί. Έκανε πολύ κρύο και φθάσαμε μαζί με την Μαρκέλλα και τη Μαρία, τις δύο ανιψιές μου στο CIRCO ATMOSPHERE. Εκείνες τις ημέρες έδινε τις παραστάσεις του στον Πειραιά, κοντά στο Γήπεδο Καραϊσκάκη. Ο κόσμος αψηφούσε τον κρύο καιρό και τη βροχή κι έφθανε τρέχοντας, κουκουλομένος μέσα σε χοντρά μπουφάν στην τεράστια κίτρινη τέντα. Μια ζεστή σοκολάτα στο χέρι και έτοιμες να παρακολουθήσουμε τα εντυπωσιακά ζογκλερικά!

Οι μικρές άναυδες θαύμαζαν τα τολμηρά ακροβατικά και τα ακατανόητα για όλους εμάς μαγικά κόλπα. Κραυγές φόβου ακούγονταν κάθε φορά που ένας ακροβάτης τολμούσε ένα ριψοκίνδυνο εναέριο ακροβατικό και οι παλάμες μας πονούσαν από τα δυναμικά παλαμάκια.

Η Γιώτα γνώρισε τον Φράγκο από την Ιταλία όταν εκείνος είχε έρθει με τον τσίρκο της οικογένειάς του στην Ελλάδα πριν από 26 χρόνια. Τον ερωτεύτηκε κι έφυγε με το τσίρκο μαζί του. Από τότε έως σήμερα, μαζί με την οικογένεια που δημιούργησαν, γυρίζουν τον κόσμο με το τσίρκο τους. «Δεν μπορώ να με φανταστώ σε ένα γραφείο» λέει η Γιώτα. «Για μένα το τσίρκο είναι πάθος, δεν θα μπορούσα να ζω αλλιώς». Τα παιδιά τους μεγάλωσαν μέσα στο τσίρκο κι έκαναν μάθημα με δασκάλους που τους ακολουθούσαν σε όλες τις περιοδείες. Σήμερα η Μέλανι, 17 χρονών είναι το εντυπωσιακό laser girl του show και ο 19χρονος Άλεξ φροντίζει να είναι άψογο το τεχνικό μέρος της παράστασης.

Το CIRCO ATMOSPHERE αποτελείται από μία ομάδα 28 ατόμων με διαφορετικές προσωπικότητες και εθνικότητες. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν τη ζωή τους φυσιολογική, με όμορφες κι άσχημες στιγμές, με εύκολες και δύσκολες. Αλλά για εμάς, η ζωή τους φαντάζει τόσο διαφορετική από τη δική μας. Πέρα από την παράσταση, τίποτα άλλο δεν είναι δεδομένο στη δική τους ζωή. Ζουν σε τεράστια αυτοκινούμενα οχήματα που μεταμορφώνονται μόλις σταθμεύσουν -ανοίγουν και σχεδόν διπλασιάζονται σε μέγεθος- σε υπέροχα σπίτια. Το εσωτερικό δεν διαφέρει σε τίποτα από ένα κανονικό σπίτι! Μαγειρεύουν, γυμνάζονται, πολλά βράδια μετά την παράσταση θα βγουν για διασκέδαση όλοι μαζί, τα πρωινά εξερευνούν την πόλη που τους φιλοξενεί αλλά ομολογούν ότι μετά από κάποιους μήνες «στο δρόμο» νοσταλγούν τις χώρες τους και τους οικείους τους. Πολλοί από αυτούς κάθε φορά που ταξιδεύουν αφήνουν πίσω τους παιδιά, γονείς, φίλους για ένα χρονικό διάστημα που συχνά φθάνει τους 10 μήνες!

Όταν παρακολουθείς το πρόγραμμα, οι ακροβάτες χαμογελούν και κάνουν τα πιο απίθανα πράγματα να φαίνονται τόσο απλά. Για να το κατορθώσουν, γυμνάζονται καθημερινά και υπερβαίνουν τον ίδιο τους τον εαυτό καθώς μάχονται ενάντια στον φόβο, τη βαρύτητα, τη λογική. Ο κίνδυνος παραμονεύει σε κάθε απρόσεκτο βήμα. Οποιοδήποτε λάθος, ακόμα και το πιο μικρό, μπορεί ο ακροβάτης να το πληρώσει ακόμα και με τη ζωή του.

ΤΟ CIRCO ATMOSPHERE ιδρύθηκε πριν από 5 χρόνια στην Ιταλία. Έχει ταξιδέψει με τις παραστάσεις του σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Αυστρία, Ελλάδα. Η έδρα του τσίρκο βρίσκεται στη Ρώμη.

Το ήξερες;

Στην Ιταλία όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν σχολεία όπου τα παιδιά παρακολουθούν τα μαθήματά τους και συγχρόνως εκπαιδεύονται και στις τέχνες του τσίρκο. Μοιάζουν με κλειστά Κολέγια και τα παιδιά ζουν εκεί όλη τη χρονιά. Στην Ιταλία όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία) το τσίρκο είναι μέρος της κουλτούρας του κόσμου. Στην Ιταλία υπάρχουν περίπου 100 τσίρκο, το 95% αυτών έχουν στις παραστάσεις τους ζώα γιατί εκεί δεν έχουν απαγορευτεί όπως έχει γίνει στην Ελλάδα.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ