- Διαφήμιση -

Τι είναι καλύτερο για να χάσεις βάρος και να διατηρηθείς στα κιλά σου; Στις επόμενες σελίδες ανακάλυψε τις πιο έγκυρες επιστημονικά απαντήσεις στην αιώνια ερώτηση.

Δεν είναι μυστικό ότι για να χάσεις κιλά πρέπει να τρως λιγότερο και να κινείσαι περισσότερο. Χρειάζεται, όμως, να συνειδητοποιήσεις κάτι πολύ σημαντικό: για να πετύχεις στην προσπάθειά σου να αδυνατίσεις ή να διατηρήσεις το φυσιολογικό σου βάρος, πρέπει να γνωρίζεις καλά πότε να δίνεις μεγαλύτερη έμφαση στην άσκηση και πότε στη διατροφή. Αν έχεις κατά νου πάντα αυτή τη βασική αρχή, τότε πολλαπλασιάζεις τις πιθανότητες να τα καταφέρεις.

- Διαφήμιση -

Άν θέλεις να τα χάσεις γρήγορα… Εστίασε στη δίαιτα

Είναι καλό για το σώμα σου

Για να χάσεις βάρος, αρχικά είναι προτιμότερο να προσπαθήσεις να μειώσεις τις θερμίδες που προσλαμβάνεις καθημερινά, παρά να αυξήσεις τη σωματική σου δραστηριότητα, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι, οι συμμετέχοντες μέσα σε 12 εβδομάδες έχασαν κατά μέσο όρο το 5% το σωματικού τους βάρους (περίπου 4 κιλά). Από αυτούς, όμως, όσοι πήγαιναν στο γυμναστήριο, έχασαν μόνο 1,3 κιλά κατά μέσο όρο. Ίσως αναρωτιέσαι γιατί σου λέμε να μη γραφτείς στο γυμναστήριο ή να ξεκινήσεις να ασκείσαι για να χάσεις βάρος. Για ασφαλή απώλεια βάρους, οι ειδικοί εξηγούν ότι πρέπει να χάνεις περίπου μισό κιλό την εβδομάδα. Αυτό συνεπάγεται μια μείωση των θερμίδων που προσλαμβάνεις κατά 500 την ημέρα, κάτι που μπορείς να το πετύχεις κόβοντας απλώς τα αναψυκτικά, τους χυμούς με ζάχαρη και τη ζάχαρη που βάζεις στον καφέ σου. Από την άλλη, θα πρέπει να περπατήσεις τουλάχιστον δύο ώρες για να χάσεις τις ίδιες θερμίδες με άσκηση! Είναι προτιμότερο, επομένως, να καταρτίσεις ένα σωστά δομημένο διατροφικό πλάνο, ανεξάρτητα αν αυτό που θα περιορίσεις είναι οι υδατάνθρακες ή το μέγεθος των μερίδων σου. Όποια δίαιτα και αν ακολουθήσεις, θα έχεις το ίδιο αποτέλεσμα, αρκεί να είναι η κατάλληλη για σένα. Προσπάθησε, ωστόσο, να κινείσαι με κάθε ευκαιρία: πήγαινε με τα πόδια στο σούπερ μάρκετ ή πήγαινε από τα σκαλιά αντί να χρησιμοποιήσεις τον ανελκυστήρα.

Είναι καλό για το στόχο σου

Ξεκινώντας ταυτόχρονα άσκηση και δίαιτα, είναι πιθανό να αποτύχεις. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι όσοι ξεκινούν να χάσουν βάρος και στο πλαίσιο αυτό προσπαθούν να αλλάξουν πολλές συνήθειες μαζί έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα παρατήσουν στο τέλος. Είναι βασική αρχή: αν προσπαθήσεις να κάνεις πολλές αλλαγές στη ζωή σου ταυτόχρονα, δεν θα μπορέσεις να τις κάνεις όλες σωστά και, κατά κοινή ομολογία, είναι πιο εύκολο να αλλάξεις τη διατροφή σου, παρά τις… καθιστικές σου συνήθειες.

wiiin
Άν θέλεις να πιάσεις το στόχο σου στα κιλά… Εστίασε στο συνδυασμό άσκησης με δίαιτα

Είναι καλό για το σώμα σου

Μόλις χάσεις τα πρώτα κιλά, άρχισε να συνδυάζεις τη δίαιτα με μέτριας έντασης άσκηση. Η Δέσποινα Μαρσέλου, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, λέει: «Από την εμπειρία μου, είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις άσκηση όταν έχεις ήδη χάσει τα πρώτα κιλά παρά όταν αισθάνεσαι υπέρβαρη και χωρίς πολύ ενέργεια». Από μια ανάλυση προηγούμενων μελετών που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Health Technology Assessment, διαπιστώθηκε ότι ο συνδυασμός μέτριας έντασης άσκησης και δίαιτας επέφερε καλύτερα αποτελέσματα σε άτομα που συμμετείχαν σε μακράς διαρκείας προγράμματα απώλειας βάρους. Μάλιστα, η προπόνηση συγκεκριμένα με αντιστάσεις σε βοηθάει να χάσεις περισσότερο λίπος από ό,τι μυς. Οι άνθρωποι που κάνουν μόνο αεροβική γυμναστική έχουν κατά κανόνα λιγότερο μυϊκό ιστό και εξαιτίας αυτού βραδύτερο μεταβολισμό (επειδή οι μύες καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια), σε σχέση με όσους συνδυάζουν αεροβική με άσκηση αντιστάσεων.

Είναι καλό για το στόχο σου

Θα σου πάρει λίγο χρόνο για να αλλάξεις μια παγιωμένη συνήθεια σου: για να υιοθετήσεις μια νέα συμπεριφορά, π.χ., να τρως πάντα λαχανικά με το φαγητό σου, και να την καταστήσεις συνήθεια και τρόπο ζωής σου, θα χρειαστείς δύο μήνες, σύμφωνα με τις έρευνες. Από τη στιγμή, λοιπόν, που θα αλλάξει ο τρόπος ζωής σου και θα αρχίσεις να κάνεις πιο υγιεινές επιλογές, δεν θα σου είναι δύσκολο να αυξήσεις και τα επίπεδα της σωματικής σου δραστηριότητας. Μπορείς, για παράδειγμα, να ξεκινήσεις να κάνεις γυμναστική μέσα στην εβδομάδα, αν μέχρι τώρα συνήθιζες να ασκείσαι μόνο τα Σαββατοκύριακα.

trends-fitness

Άν θέλεις να διατηρήσεις το βάρος σου… Εστίασε στην άσκηση

Είναι καλό για το σώμα σου

Όσοι ασκούνται έχουν διπλάσιες πιθανότητες να διατηρήσουν το φυσιολογικό τους βάρος και να μην ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν, σε σχέση με όσους δεν γυμνάζονται, υποστηρίζουν οι ερευνητές στο επιστημονικό έντυπο Journal of Preventive Medicine. «Όταν ασκείσαι, ενεργοποιείς τις ορμόνες του οργανισμού σου που βοηθούν το σώμα σου να χρησιμοποιεί περισσότερο λίπος ως καύσιμο», λέει ο Χάρης Μανουσάκης, personal trainer. Βέβαια, πρέπει να συνεχίσεις να τρέφεσαι ισορροπημένα. Η μέτρια σε ένταση άσκηση σου δίνει ένα περιθώριο να ξεφύγεις λίγο από ένα αυστηρό πλαίσιο διατροφής, ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει όλες τις διατροφικές σου παρασπονδίες.

Είναι καλό για το στόχο σου

Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει σε δίαιτα για πάντα, αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να δώσεις έμφαση στην άσκηση και να την κάνεις μέρος της ζωής σου. Εστίασε στα θετικά, όπως το πόσο καλά θα νιώθεις με την άσκηση ή με το σώμα σου. Αυτή η τακτική θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις την αίσθηση ότι κάνεις κάτι καταναγκαστικά. Ακόμη και αν σταματήσεις να ασκείσαι τώρα, είναι πολύ πιθανό να σου λείψει η άσκηση, αφού δεν είναι μια δραστηριότητα που, όποτε θέλεις, πατάς ένα «διακόπτη» και την ξεκινάς ή τη σταματάς με τον ίδιο τρόπο. Η άσκηση γίνεται μέρος της ζωής σου και αντιπροσωπεύει το ποια είσαι και πώς νιώθεις. Τελικά δεν είναι δύσκολο να παραμείνεις αδύνατη!

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ