- Διαφήμιση -

Η απαιτητική ζωή του σύγχρονου ανθρώπου είναι συνώνυμη με την κούραση και τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας.

- Διαφήμιση -

Αρκεί λίγος παραπάνω ύπνος για να ξαναβρούμε τη χαμένη μας ζωντάνια ή η κούραση οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί;

Τυπική ένδειξη δυσλειτουργίας είναι η κούραση που επιμένει παρά τον επαρκή και ποιοτικό ύπνο –επτά με οκτώ ώρες την ημέρα, χωρίς διακοπές λόγω δύσπνοιας ή για να επισκεφθούμε την τουαλέτα. Θα πρέπει, αρχικά, να παρατηρήσουμε πώς ακριβώς επηρεάζει η κούραση την καθημερινότητά μας ώστε να διευκολύνουμε τον ειδικό να εντοπίσει πού οφείλεται. Εάν, για παράδειγμα, η κούραση μοιάζει περισσότερο με ένα γενικευμένο αίσθημα αδυναμίας, πιθανώς ευθύνεται ο θυρεοειδής αδένας, οποίος, μεταξύ άλλων, ελέγχει τα επίπεδα ενέργειας. Η κούραση μπορεί να οφείλεται είτε σε υπερθυρεοειδισμό είτε σε υποθυρεοειδισμό. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς εντοπίζονται με τη βοήθεια αιματολογικής εξέτασης.

Από την άλλη, η γενικευμένη υπνηλία και η πνευματική σύγχυση κατά τη διάρκεια της ημέρας οφείλονται συνήθως στο στρες ή σε κάποια λοίμωξη που πασχίζει να αντιμετωπίσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει επίσης εάν υπάρχει ενδεχόμενο υπνικής άπνοιας, η οποία εκδηλώνεται με το έντονο ροχαλητό και τη διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η υπνική άπνοια συνδέεται με τις τακτικές διακοπές του ύπνου, ακόμη κι όταν ο πάσχων δεν το αντιλαμβάνεται.

Εάν η κούραση συνοδεύεται από δύσπνοια, μπορεί να υποδεικνύει μυοκαρδιοπάθεια, πάθηση που οφείλεται στην υπερτροφία των μυών της καρδιάς. Εάν η επίμονη κούραση συνοδεύεται από μελαγχολία ή απάθεια, μπορεί να οφείλεται στην έντονη στενοχώρια (π.χ. λόγω απώλειας αγαπημένου προσώπου) ή να αποτελεί ένδειξη κατάθλιψης.

Πηγή: onmed.gr

Διάβασε επίσης:

Τρόποι να ενεργοποιήσεις τον οργανισμό σου μετά το ξενύχτι

Με ποια διατροφή θα αυξήσεις το κολλαγόνο σου

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ