Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο καλά αισθανόμαστε με το σώμα μας και δυστυχώς είναι και οι τρεις… αόρατοι! Σε μπερδέψαμε; Αναφερόμαστε στην αντοχή, την ευλυγισία και τη δύναμη. Και πριν προλάβεις να αναρωτηθείς πώς ακριβώς μπορείς να τα μετρήσεις, σου έχουμε την απάντηση: Τα παρακάτω τρία τεστ θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις ποιο ακριβώς είναι το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης και θα σου δώσουν τη σωστή κατεύθυνση για να βελτιωθείς. Για να παρατηρήσεις την πρόοδό σου, φρόντισε να τα κάνεις μία φορά την εβδομάδα, για έναν μήνα. Μη μένεις στα λόγια. Κάνε τα παρακάτω τεστ-δοκιμασίες τώρα κιόλας!

Έχεις δυνατό κορμό;

Κοιλιακοί

Ξάπλωσε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πέλματα ανασηκωμένα μερικά εκατοστά από το έδαφος. Τοποθέτησε τα χέρια στους γλουτούς και κάνε όσους περισσότερους κοιλιακούς μπορείς για 60’’, σηκώνοντας το κεφάλι και τους ώμους από το έδαφος και φέρνοντας τα γόνατα προς το στέρνο σου.

Τα αποτελέσματα: Αν κατάφερες να κάνεις περισσότερους από 50 κοιλιακούς, παίρνεις άριστα! Οι 40 είναι μια χαρά και οι 25 απλά ΟΚ. Προφανώς καταλαβαίνεις ότι αν έκανες λιγότερους από 10, μάλλον θα χρειαστείς αρκετή δουλειά για να αποκτήσεις κοιλιά-φέτες, έτσι;

Βελτίωσέ το: Για να δυναμώσεις τη σπονδυλική στήλη, θα πρέπει να «δουλέψεις» τους μυς του θώρακα, της πλάτης και των γοφών. Εκτέλεσε αυτό τον κύκλο ασκήσεων: 30’’ σανίδα (ξάπλωσε μπρούμυτα και στήριξε το σώμα σου στις μύτες των ποδιών και στους αγκώνες, δημιουργώντας μια ευθεία γραμμή με το σώμα σου), 15’’ ασκήσεις του… Superman (ξάπλωσε μπρούμυτα και ανασήκωσε τα χέρια και τα πόδια από το έδαφος) και 20 ροκανίσματα. Κάνε τη μία άσκηση μετά την άλλη με μερικά δευτερόλεπτα ξεκούρασης ενδιάμεσα και επανάλαβε το σετ δύο φορές. Εκτέλεσε αυτό τον κύκλο ασκήσεων 3 φορές την εβδομάδα.

Έχεις γερή καρδιά;

Επιτόπου πηδήματα στον αέρα

Κάνε όσα περισσότερα μπορείς σε 60’’.

Τα αποτελέσματα: Αν κατάφερες να κάνεις περισσότερα από 65, έχεις τα συγχαρητήριά μας! Τριάντα με 40, είναι μέτρια και κάτω από 15… διάβασε γρήγορα (αλλά ΓΡΗΓΟΡΑ) παρακάτω.

Βελτίωσέ το: Φρόντισε να συμπεριλάβεις ασκήσεις υψηλής έντασης στο πρόγραμμά σου. Μ’ αυτό τον τρόπο θα αυξήσεις την ανθεκτικότητα των μυών και την ικανότητα του σώματός σου να μεταφέρει οξυγόνο στους μυς. Κάνε επιτόπου πηδήματα για 30’’, ξεκουράσου για 15’’ και επανάλαβε. Εκτέλεσε την άσκηση 4 φορές. Προσπάθησε να την επαναλαμβάνεις 3 φορές την εβδομάδα.

Και το πάνω μέρος του σώματός σου;

Push ups

Γονάτισε στο πάτωμα, τεντώνοντας τα χέρια προς τα κάτω, ώστε η πλάτη σου να σχηματίσει γωνία 45 μοιρών. Σταύρωσε τις γάμπες πίσω σου. Κάνε όσα περισσότερα push ups μπορείς, για 60’’.

Τα αποτελέσματα: Αν καταφέρεις να κάνεις 30 επαναλήψεις είσαι σε άψογη φόρμα. Αν κάνεις 16 με 24 είναι μια μέτρια επίδοση, ενώ αν κάνεις λιγότερες από 16 μάλλον ήρθε η στιγμή να… ανεβάσεις ταχύτητα.

Βελτίωσέ το: Για να τονώσεις το πάνω μέρος του σώματός σου, βάλε στόχο να καταφέρεις να εκτελείς την παραπάνω άσκηση τουλάχιστον 2-3 την εβδομάδα, ώστε σταδιακά να αυξήσεις τη δύναμη στα χέρια σου. Απόφυγε να την κάνεις κάθε μέρα, ώστε να δώσεις στα χέρια σου τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστούν.

Διάβασε επίσης:

Fat Burn: Η απόλυτη άσκηση για υπέροχο κορμί!