- Διαφήμιση -

O νέος τρόπος δίαιτας έρχεται από τους… ψυχολόγους! Εφάρµοσε τις κατάλληλες τεχνικές και δες άλλο νούµερο στη ζυγαριά!

Το ότι όλα είναι στο µυαλό το ξέρεις ήδη! Ναι, ακόµα και η δίαιτα. Εµείς σου παρου-σιάζουµε τις νέες τεχνικές της Γνωστικής Συµπεριφορικής Θεραπείας στις διαδικασίες σκέψης που κρύβονται πίσω από τον τρόπο που τρως. Εάν τις ακολουθήσεις και αλλάξεις… µυαλά, θα αλλάξεις και γκαρνταρόµπα – θα τα πάρεις όλα µικρότερα!

- Διαφήμιση -

Αµφισβήτησε τις σκέψεις σου

Πολλοί πιστεύουν ότι το φαγητό είναι µια αυτόµατη διαδικασία. Όµως, καθετί που τρώµε προϋποθέτει µια διαδικασία σκέψης- και συχνά αυτές οι σκέψεις είναι υπονοµευτικές. Για παράδειγµα, µπορεί να δίνουν έγκριση –«Μου επιτρέπεται να το φάω αυτό επειδή είµαι κουρασµένη / είµαι στενοχωρηµένη / το φαγητό είναι δωρεάν / κανείς δεν µε βλέπει / όλοι οι άλλοι το τρώνε / σπάνια έχω την ευκαιρία να το απολαύσω / γιορτάζω ένα γεγονός κ.λπ.»– ή να σου τσακίζουν την αυτοπεποίθηση – «Είµαι τόσο αδύναµη, καλύτερα να τα παρατήσω», «Δεν έπρεπε να το φάω αυτό, θα αρχίσω δίαιτα ξανά αύριο». Ξεκίνα να αµφισβητείς αυτές τις σκέψεις! Κάνε µια λίστα µε όσες σε αποσυντονίζουν και κατάγραψε κάποιες απαντήσεις για αυτές. Επαναλάµβανέ τες στον εαυτό σου ξανά και ξανά, µέχρι να γίνουν «αυτόµατες». Για παράδειγµα, απάντησε στο «Μου αξίζει να το φάω αυτό» µε το «Μου αξίζει να νιώσω καλά κι αυτό είναι σηµαντικό». Η εσωτερική διαφωνία ανάµεσα στις αποσταθεροποιητικές και τις πρόσφορες σκέψεις προκαλεί ένταση. Συχνά, καταπραΰνεις αυτή την ένταση αποφασίζοντας να φας. Ωστόσο, όπως ακριβώς η απόφαση να φας µειώνει την ένταση, το ίδιο µπορεί να κάνει και η απόφαση να µη φας.

Εκπαίδευσε το µυαλό σου να µην αντιδρά συναισθηµατικά

Συχνά τρώµε επειδή είµαστε θλιµµένες ή θυµωµένες ή, απλώς, βαριόµαστε. Επειδή, όµως, κανείς µας δεν νιώθει ευτυχισµένος ή καλά όλη την ώρα, σηµασία έχει το πώς αντιδράς σε αυτό. Αν αποσπάς την προσοχή σου –πηγαίνοντας µια βόλτα, µιλώντας µε µια φίλη, στρέφοντας την προσοχή σου στη δουλειά–, η επιθυµία να φας θα περάσει και θα νιώσεις καλύτερα µακροπρόθεσµα. Το πρόβληµα µε το να χρησιµοποιείς το φαγητό ως παρηγοριά είναι ότι νιώθεις καλά µόνο προς στιγµήν. Μόλις σταµατήσεις να τρως, θα έχεις και πάλι να αντιµετωπίσεις το πρόβληµα που σε αναστάτωσε, ενώ θα νιώθεις και ενοχές που έφαγες. Έτσι, επικρίνεις τον εαυτό σου και χάνεις την αυτοπεποίθησή σου. Αν ακολουθείς τον κανόνα να µην τρως ποτέ όταν είσαι συναισθηµατικά ευάλωτη, ότι πρέπει να περιµένεις 20 λεπτά µέχρι να ηρεµήσεις, σίγουρα θα παίρνεις πιο σωστές αποφάσεις.

Μάθε να αναγνωρίζεις την πείνα σου

Οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα πιστεύουν ότι η πείνα είναι κακή, ότι πρέπει να φάνε όποτε νιώθουν άδειο το στοµάχι τους ή ότι, αν δεν φάνε, η πείνα τους θα χειροτερεύσει µέχρι να µην αντέχουν άλλο. Φυσικά, όσοι δεν το σκέφτονται είναι πιο ικανοί να διακρίνουν ανάµεσα στο πότε πραγµατικά πεινούν και στο πότε πρέπει να φάνε. Ξέρουν ότι η πείνα είναι κάτι φυσιολογικό, ότι έρχεται και φεύγει και ότι, αν δεν είναι ώρα για φαγητό, δεν πρέπει να λύσουν το πρόβληµα τρώγοντας – πρέπει απλώς να απασχοληθούν µε κάτι άλλο. Μάθε να συνειδητοποιείς τη διαφορά ανάµεσα στην πείνα και την επιθυµία να φας, ώστε να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις σχετικά µε το φαγητό. Επίσης, ξεπέρασε το φόβο της πείνας. Αν φας πάρα πολύ στα γεύµατα ή αγοράσεις φαγητό επειδή ανησυχείς ότι θα σου τελειώσει αργότερα, αναρωτήσου: «Ποιο είναι το χειρότερο πράγµα που θα µπορούσε να συµβεί;». Κάνε ένα πείραµα περνώντας µια µέρα χωρίς να φας. Θα µάθεις πώς είναι το αίσθηµα της πραγµατικής πείνας και θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν είναι µια επείγουσα ανάγκη· έτσι, οι επιθέσεις πείνας και οι λιγούρες θα χάσουν την καταναγκαστική τους δύναµη.

Άλλαξε για πάντα

Φαίνονται απλοί κανόνες και ίσως να φαντάζει αφύσικο το να γράφεις µηνύµατα ή το να θυµάσαι να ανταµείβεις τον εαυτό σου, αλλά είναι ζωτικής σηµασίας αν θέλεις να αναπτύξεις αυτόµατους τρόπους σκέψης και νέες διανοητικές συνήθειες. Ίσως να νοµίζεις ότι µπορείς να χάσεις βάρος και µετά να επιστρέψεις στον προηγούµενο τρόπο διατροφής σου, αλλά οι άνθρωποι που διατηρούν το βάρος µε το οποίο είναι ικανοποιηµένοι το κάνουν επειδή έχουν αλλάξει το τι κάνουν και το πώς αντιµετωπίζουν τα κιλά και το φαγητό. Αυτές οι αλλαγές είναι δύσκολες στην αρχή, αλλά γίνονται πιο εύκολες µε τον καιρό, µέχρι που γίνονται πια αυτόµατα. Θα συνηθίσεις τόσο πολύ να τρως µε αυτό τον τρόπο, που θα τον θεωρήσεις κανόνα και δεν θα µπορείς να θυµηθείς πώς ήταν να τρως κάθε φορά που είχες µια παρόρµηση. Το πιο σηµαντικό είναι ότι δεν θα θέλεις να το θυµηθείς!

Να θυμάσαι πως:

Μία εβδοµάδα χρειάζεσαι για να κάνεις νοητική νηστεία από τις αρνητικές σου σκέψεις, που δεν σε αφήνουν να αδυνατίσεις. Για επτά ηµέρες επίτρεπε στον εαυτό σου να κάνει οποιαδήποτε θετική σκέψη για σένα και τη δίαιτα.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ