- Διαφήμιση -

Μόλις αισθάνθηκες έναν έντονο πόνο στο στομάχι ή έπαθες κάποιο μικροατύχημα. Να πας ή όχι στα Επείγοντα;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μην πας στο γιατρό όταν δεν αισθάνεσαι καλά, οι οποίοι περιλαμβάνουν και το χρόνο που χάνεις περιμένοντας στην αίθουσα αναμονής αλλά και την γκρίνια των άλλων ότι… έχεις γίνει υποχόνδρια. Οπότε βρίσκεις την εύκολη λύση και μπαίνεις στο internet, ή μιλάς με μια φίλη που της είχε τύχει κάτι παρόμοιο και καθησυχάζεις τον εαυτό σου ότι δεν είναι κάτι σοβαρό. Ίσως, όμως, να θέτεις τον εαυτό σου σε κίνδυνο, από τη στιγμή που αναλαμβάνεις την ευθύνη για την υγεία σου. Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα που μοιάζουν αθώα αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν ενδείξεις κάποιας πάθησης που χρήζει ιατρικής παρέμβασης. Μάλιστα, μερικές φορές, μόνο ένας ειδικός μπορεί να τα εντοπίσει. Δες ποιες είναι οι πιο συχνές περιστάσεις που απαιτούν τη συμβουλή γιατρού.

- Διαφήμιση -

Χτυπάς το κεφάλι σου, αλλά αισθάνεσαι ok!

Μπορεί να… κουδουνίζει λίγο, αλλά θεωρείς ότι ένα παυσίπονο θα κάνει όλη τη δουλειά. Στο κάτω κάτω, αν είχες χτυπήσει πολύ, θα έπρεπε να πάλλεται όλο σου το κρανίο και να νιώθεις ότι θα λιποθυμήσεις, σωστά; Όχι πάντα! Στην πραγματικότητα, μπορεί να περάσουν και μέρες μέχρι ένας τραυματισμός στο κεφάλι να εμφανίσει συμπτώματα. Αυτά που θα πρέπει να σε ανησυχούν είναι μια διάσειση (η οποία μπορεί να προκαλέσει προσωρινές ή μόνιμες αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου) ή ένα αιμάτωμα (η ρήξη, δηλαδή, ενός αιμοφόρου αγγείου κάτω από το κρανίο και/ή στον εγκέφαλο), που μερικές φορές δεν εκδηλώνονται άμεσα αλλά μπορεί να αποβούν μοιραία. Δεν μπορείς, φυσικά, να τρέχεις στο νοσοκομείο κάθε φορά που χτυπάς το κεφάλι σου. Το σημαντικό είναι να παρατηρήσεις τι συμβαίνει αφού το χτυπήσεις, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που ακολουθεί. Τα συμπτώματα μιας διάσεισης και/ή ενός αιματώματος περιλαμβάνουν: προβλήματα στην όραση, απώλεια των αισθήσεων, ναυτία, σύγχυση, οξυθυμία, έντονο πονοκέφαλο και την ξαφνική εκδήλωση πόνου, που επιδεινώνεται όσο περνά ο χρόνος και δεν εξομαλύνεται με κάποιο παυσίπονο. Αν έχεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πήγαινε στα Επείγοντα.

Έχεις κράμπες, φούσκωμα και διάρροια

Όλοι ξέρουμε ότι η δυσκολία στην πέψη μπορεί να μας δημιουργήσει δυσφορία, ακόμα και να μας φέρει σε δύσκολη θέση. Αλλά αν ακολουθείς μια υγιεινή διατροφή και παρ’ όλα αυτά υποφέρεις από στομαχικές κρίσεις που δεν μπορείς να ανακουφίσεις με κάποιο αντιόξινο ή κάποιο φάρμακο κατά της διάρροιας, τότε μάλλον κάτι άλλο συμβαίνει – όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). Αυτή η ανωμαλία στη διαδικασία της πέψης προκαλεί μια πλειάδα συμπτωμάτων, όπως διάρροια, δυσκοιλιότητα, φούσκωμα στην κοιλιά και κράμπες. Υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε ενήλικες πάσχει από το ΣΕΕ – κυρίως γυναίκες και συνήθως πριν την ηλικία των 35. Δεν είναι γνωστό γιατί αναπτύσσεται αυτή η κατάσταση, αλλά φαίνεται κάποιες τροφές και/ή το άγχος να εντείνουν τα συμπτώματα. Συγκεκριμένη θεραπεία δεν υπάρχει, αλλά μπορείς να διατηρήσεις το ΣΕΕ υπό έλεγχο δοκιμάζοντας διάφορες τροφές, ώστε να δεις ποιες σε ενοχλούν και να τις αποφεύγεις αυστηρά.

Αισθάνεσαι τσούξιμο όταν κάνεις πιπί

Όλο αυτό το καταπληκτικό σεξ που έκανες; Πολύ διασκεδαστικό, σίγουρα, αλλά στην υπερβολή του μπορεί να καταλήξει σε ουρολοίμωξη. Οπότε ξεκινάς να πίνεις χυμό cranberry για να το καταπολεμήσεις πριν εκδηλωθεί πλήρως. Λάθος κίνηση! Το cranberry μπορεί να μειώνει την ενόχληση, αλλά στην ουσία καλύπτει τα συμπτώματα, που πολύ σύντομα μπορεί να μετατραπούν σε πόνο στην περιοχή, σε μη διαυγή ούρα με άσχημη οσμή και σε συχνοουρία. Αν δεν συμβουλευτείς ένα γιατρό και πάρεις από μόνη σου αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση, μπορεί να καταλήξεις με φλεγμονή στο συκώτι. Οπότε δες το γυναικολόγο σου από την πρώτη στιγμή που θα αισθανθείς κάποιο τσούξιμο. Θα ζητήσει γενική ούρων και θα σου συνταγογραφήσει αντιβιοτικά μόνο αν έχεις ουρολοίμωξη.

Διψάς συνέχεια

Η υπερβολική δίψα είναι συχνά σημάδι διαβήτη Τύπου 1 ή Τύπου 2. Ο Τύπου 1 είναι μια πάθηση στην οποία το πάγκρεας δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη, η οποία είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των σακχάρων από τις τροφές σε ενέργεια. Ο πιο συνηθισμένος διαβήτης, ο Τύπου 2, δεν επιτρέπει στον οργανισμό να διατηρεί το φυσιολογικό επίπεδο σακχάρων στο αίμα, καθώς δεν παράγεται αρκετή ινσουλίνη.

Ο διαβήτης Τύπου 1, ή αλλιώς νεανικός διαβήτης, δεν συνδέεται με την παχυσαρκία. Από την άλλη, ο Τύπου 2 είναι άμεσα συνδεδεμένος με το αν κάποιος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Ένα άλλο σημάδι του διαβήτη είναι η αυξημένη όρεξη. Ο διαβήτης δεν θεραπεύεται, αλλά μπορείς να μάθεις να ζεις κανονικά με αυτόν, προσέχοντας το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα σου, παίρνοντας ινσουλίνη ή κάποια φαρμακευτική αγωγή και τρώγοντας υγιεινά. Ωστόσο, όσο περισσότερος καιρός περνάει χωρίς να έχει διαγνωστεί, τόσο μεγαλύτερο το ρίσκο να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στα νεφρά ή τύφλωση.

shutterstock_133095311

Λύσεις SOS!

Μερικές καταστάσεις δεν απαιτούν κάποιες ιδιαίτερες ιατρικές γνώσεις για να τις καταλάβεις. Να τι μπορείς να κάνεις αν έχεις:

Κολπική Μυκητίαση

Αν έχεις κνησμό ή κάψιμο στην περιοχή του αιδοίου και παχύρρευστες εκκρίσεις, τότε μίλα με το γυναικολόγο σου.

Άσχημο (αλλά όχι βαθύ) κάψιμο

Σταμάτα την αιμορραγία δένοντας το τραύμα σφικτά με ένα καθαρό πανί. Ξέπλυνε με άφθονο κρύο νερό, στέγνωσε καλά, εφάρμοσε μια αλοιφή ή αντιβιοτική κρέμα και, τέλος, βάλε ένα αυτοκόλλητο επίθεμα ή επίδεσμο.

Διάρροια

Φρόντισε να πίνεις πολύ νερό, για να αναπληρώσεις τα υγρά που χάνεις, και προτίμησε τροφές όπως ρύζι και μπανάνες. Φάρμακα κατά της διάρροιας μπορούν επίσης να βοηθήσουν. Αν κρατήσει για παραπάνω από 3 μέρες ή δεις αίμα, κάλεσε το γιατρό σου αμέσως.

Πυρετό

Ένα παυσίπονο, με παρακεταμόλη για παράδειγμα, μπορεί να ρίξει τον πυρετό, ενώ η κατανάλωση υγρών βοηθά τον οργανισμό να παραμείνει ενυδατωμένος. Αν ο πυρετός παραμένει στα ίδια επίπεδα μετά από κάποιες ώρες, πάνω από 39°C, ή χειροτερέψει, καλύτερα να πας στο γιατρό.

Μυϊκούς πόνους

Παίρνε αντιφλεγμονώδη αναλγητικά κάθε 4 με 6 ώρες. Βάλε πάγο κατά τις πρώτες 24 ώρες και μετά κάνε ζεστά μπάνια ή χρησιμοποίησε θερμαντικά επιθέματα. Θα πρέπει να αισθάνεσαι καλύτερα μετά από λίγες μέρες.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ