Ένα ορµονικό πρόβληµα και η προοπτική της εγκυµοσύνης έκαναν την Παναγιώτα να ενδιαφερθεί σοβαρά για το σώµα της και να θελήσει να αλλάξει την εικόνα της.

Φωτογραφίες: Χρήστος Τριανταφύλλου, Μακιγιάζ-µαλλιά: Πόπη Μαργαρίτη

Η Παναγιώτα µεγάλωσε σε ένα παραδοσιακό µικρασιατικό περιβάλλον όπου οι λιχουδιές δεν έλειπαν ποτέ από την κουζίνα. Το αποτέλεσµα ήταν να ζυγίζει στα 18 της πάνω από 100 κιλά. Αν και το αυξηµένο βάρος δεν επηρέασε ποτέ την καθηµερινότητά της, πριν από περίπου ενάµιση χρόνο, έχοντας την προοπτική της δηµιουργίας οικογένειας, πήρε την απόφαση να αδυνατίσει. Και τα κατάφερε!

Το προφίλ της

Ηλικία: 32 ετών

Ύψος: 1,74

Αρχικό βάρος: 106 κιλά

Τελικό Βάρος: 69 κιλά

Απώλεια: 37 κιλά

Χρόνος απώλειας: 1 χρόνος και 4 µήνες

Πριν:

575077_10150915873974586_1029654331_n

Μετά:

_L2A7645s

Λάθος αντιµετώπιση

«Από τότε που θυµάµαι τον εαυτό µου είχα πάντα παραπάνω κιλά για την ηλικία µου και πάντα ήµουν το πιο στρουµπουλό παιδί στην τάξη µου, µετέπειτα στη σχολή µου ως φοιτήτρια και αργότερα στους επαγγελµατικούς χώρους όπου εργαζόµουν. Το πρόβληµα δεν ήταν η ποσότητα του φαγητού που κατανάλωνα όσο η ποιότητα των τροφών που επέλεγα. Έτρωγα συγκεκριµένα πράγµατα και είχα µεγάλη εξάρτηση από τα γλυκά. Μπορεί να περνούσα όλη τη µέρα τρώγοντας µόνο γλυκά και καθόλου φαγητό. Όλα αυτά σε συνδυασµό και µε ένα ορµονολογικό πρόβληµα που αντιµετωπίζω από έφηβη, µε έκαναν να µην καταλάβω καν πότε έφτασα τα 100 κιλά, µετά την ενηλικίωσή µου».

Το περιβάλλον γύρω µου

«Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον µε µικρασιατικές αρχές, µε γιαγιά και µαµά υπέροχες µαγείρισσες και µε ιδιαίτερη έφεση στα γλυκά. Δεν αντιµετώπισα όµως ποτέ πρόβληµα µε τα κιλά µου, ούτε στις σχέσεις µου µε τους ανθρώπους ούτε στην αυτοπεποίθησή µου. Είχα µάθει να ζω µε αυτά και τα θεωρούσα για µένα κάτι φυσιολογικό. Η µοναδική φορά που είχα “ρατσιστική αντιµετώπιση” ήταν σε µια συνέντευξη για δουλειά. Η κυρία που µου έπαιρνε συνέντευξη, παχουλή και η ίδια, µου είπε ότι για τη συγκεκριµένη δουλειά έχω πολύ “βαρύ” παρουσιαστικό».

_L2A7583s

Η µεγάλη απόφαση

«Όταν ήµουν φοιτήτρια µπήκα στη διαδικασία απώλειας βάρους και είχα καταφέρει να χάσω 20 κιλά σε έναν χρόνο, µε πάρα πολύ κόπο. Βέβαια, δεν κατάφερα να διατηρήσω αυτά τα κιλά, γιατί δεν είχα µάθει να τρώω σωστά, µόνο πώς να στερώ στον εαυτό µου πράγµατα που µου άρεσαν να τρώω. Η σηµερινή µου όµως προσπάθεια, χάρη στην οποία κατάφερα να χάσω 37 κιλά, έγινε για έναν πολύ σηµαντικό λόγο που τώρα πια µε αγγίζει λόγω ηλικίας. Λόγω του ορµονολογικού προβλήµατος που έχω και µε το σκεπτικό πως κάποια στιγµή στο µέλλον θα µείνω έγκυος, έπρεπε να κάνω κάτι δραστικό».

Ο σωστός άνθρωπος

«Η επαφή µου µε την Κλειώ, τη διατροφολόγο µου, ήταν από την πρώτη κιόλας συνάντηση πολύ αληθινή! Δεν µε πίεσε ποτέ, έτρωγα τα πάντα και απλά µε γαλούχησε µε έναν µοναδικό δικό της τρόπο δίνοντάς µου καθηµερινά tips υγιεινής διατροφής. Εν µέρει σεβάστηκε τις διατροφικές µου συνήθειες, απλώς µε τον τρόπο της µου πέρασε τα “πρέπει” χωρίς καν να το καταλάβω. Για παράδειγµα δεν έτρωγα ποτέ ψάρι, ενώ σήµερα το έχω προσθέσει κανονικά στη διατροφή µου. Σε αυτό βέβαια συµβάλλει και η συγκατοίκηση µε νησιώτη! Επίσης η ανάγκη µου για γλυκό πάντα καλυπτόταν µέσα στην εβδοµάδα χωρίς να αισθανθώ στέρηση όπως σε παλιότερες προσπάθειες».

Από άλλη µατιά

«Δεν είχαµε βάλει καν στόχο µε την Κλειώ. Είπαµε ξεκινάµε και όταν εγώ νιώσω ότι είµαι ΟΚ, σταµατάµε. Είναι πολύ σηµαντικό σε µια τέτοια προσπάθεια ο διατροφολόγος σου να σε εµπνέει. Για µένα έπαιξε το ρόλο του µέντορα. Ανά πάσα στιγµή µπορούσα να βρω απάντηση σε όποια απορία ή ένα ολοκληρωµένο διατροφικό πρόγραµµα κάθε φορά που άλλαζα δουλειά και ωράριο ή όταν ήµουν διακοπές ή παραπάνω αγχωµένη από το φυσιολογικό ή όταν έβγαινα έξω µε φίλους για φαγητό και ποτό. Και όλα αυτά χωρίς να στερούµαι τίποτα και χωρίς να έχω την ταµπέλα ότι βρίσκοµαι σε διατροφή. Εκείνο που µου έµαθε ήταν να κάνω τις σωστές επιλογές και τελικά κατάλαβα ότι αυτές δεν ήταν κάτι τραγικό, αντιθέτως ήταν κάτι φυσιολογικό που απλώς τόσα χρόνια δεν γνώριζα».

_L2A7523s

Έφτασα στον στόχο

«Μένοντας πλέον µε τον σύντροφό µου και κύριο υποστηρικτή σε όλη αυτή την προσπάθεια, δεν χρειάστηκε ποτέ να µαγειρέψω δύο φαγητά, λόγω χρόνου, άλλωστε, θα ήταν ανέφικτο, και έτσι όλα κύλησαν πολύ απλά και εύκολα για µένα. Αν και ο συνδυασµός µε κάποια µορφή άσκησης θα έδινε καλύτερα αποτελέσµατα, λόγω έλλειψης χρόνου δεν έχω καταφέρει να ξεκινήσω. Όµως ακόµα και µε αυτές τις συνθήκες το αποτέλεσµα ήρθε χωρίς καν να το περιµένω».

Η ζωή µου σήµερα

«Πλέον δεν χρειάζεται καν να σκεφτώ τι θα αγοράσω από το σούπερ µάρκετ ή τι να παραγγείλω στο εστιατόριο γιατί ξέρω να κάνω τις σωστές επιλογές. Η ζωή µου δεν έχει αλλάξει δραστικά λόγω της απώλειάς βάρους, γιατί δεν είχα αφήσει ποτέ τα κιλά να µου δηµιουργήσουν πρόβληµα. Σίγουρα η αγορά ρούχων έχει ενταχθεί στις συνήθειές µου, αφού πλέον έχω την ελευθερία να επιλέξω πιο εύκολα τα ρούχα που µου αρέσουν. Πολλές φορές, όµως, ακόµα και σήµερα, ψάχνω µεγαλύτερο νούµερο από αυτό που πρέπει και εκπλήσσοµαι όταν η πωλήτρια µου δίνει το medium»!

Τα 5 tips της Παναγιώτας:

1. Μη στερείσαι τις αγαπηµένες σου γεύσεις. Δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιµα, όλα µπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπηµένο διαιτολόγιο.

2. Προσπάθησε να µη µένεις νηστικός, όσες ώρες κι αν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού.

3. Αν δεν προλαβαίνεις να γυµνάζεσαι, φρόντισε να κινείσαι µέσα στη µέρα όσο περισσότερο µπορείς.

4. Άκου το σώµα σου και τις ανάγκες του.

5. Σε περίπτωση που κάνεις κάποια ατασθαλία, µη χαλάσεις το πρόγραµµα όλης της εβδοµάδας, αλλά συνέχισε κανονικά την προσπάθειά σου.

_L2A7672s2

 

Τι λεει η διαιτολόγος της

«Η Παναγιώτα είναι ένα άτοµο αεικίνητο και πολυάσχολο. Η κυριότερη πρόκληση που συναντήσαµε στη συνεργασία µας ήταν να ακολουθήσω το πρόγραµµά της, καθώς βρισκόταν αρκετές ώρες εκτός σπιτιού και το ωράριό της άλλαζε συνεχώς. Βρήκαµε µαζί λύσεις, διαπραγµατευτήκαµε και συζητήσαµε τόσο δικές της ιδέες όσο και δικές µου και συναντηθήκαµε στη µέση, µε εύκολα και γρήγορα γεύµατα για τη δουλειά και κανονικό φαγητό για το σπίτι. Στο διαιτολόγιο που φτιάχναµε πάντα µαζί έπρεπε να συνδυάσω τις γευστικές της προτιµήσεις µε τη διαχείριση της υπερινσουλιναιµίας που την ταλαιπωρεί, περιορίζοντας τους απλούς υδατάνθρακες. Είχε κάνει και στο παρελθόν δίαιτα, οπότε ήταν σηµαντικό να ξεπεράσει τα “παιδικά” της τραύµατα και ουσιαστικά να απενοχοποιήσει τις όποιες “απαγορευµένες” τροφές. Ξεπερνώντας, λοιπόν, τον περιορισµό ήταν πολύ πιο εύκολο να τηρήσει το πρόγραµµα και να συνεχίσει να χάνει ακόµα κι όταν πλέον µπήκε σε διαδικασία συντήρησης. Μάλιστα, λόγω χαρακτήρα, όσο πιο ελαστική ήταν η διατροφή που της έδινα τόσο περισσότερη πειθαρχία έδειχνε! Είχε ένα πολύ σηµαντικό κίνητρο για όλη αυτή την προσπάθεια, αλλά στην πορεία που αναδείχτηκε η εµφάνισή της, πιστεύω πως ενίσχυσε πολύ το στόχο της. Την καµαρώνω και είµαι πολύ περήφανη για εκείνη».

Κλειώ Δηµητριάδου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Παν/µιο, Msc στη Συµβουλευτική Ψυχολογία, Life Coaching Εθνικό & Καποδιστριακό Παν/µιο Αθηνών (ΚΕΚ)

  • Ευχαριστούμε το κατάστημα Favela (Σκουφά 64, Κολωνάκι, τηλ. 2117150377, www.favela.gr) για την παραχώρηση του χώρου για τη φωτογράφιση.

Διάβασε επίσης:

Ρέα: «Με τη γυμναστική απέκτησα το κορμί των ονείρων μου!»

Άννα: «Έπεσα 4 νούμερα και κατάλαβα ότι όλα είναι εφικτά!»