Ξέρεις γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος; Οι γυναικολογικές παθήσεις, καλοήθεις ή μη, μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Όσο γρηγορότερα διαγνώσουμε μια γυναικολογική πάθηση τόσο ευκολότερα θα θεραπευτεί.
Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται και τι περιλαμβάνει ο ετήσιος γυναικολογικός έλεγχος;
Κάθε γυναίκα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της για προληπτικό έλεγχο μία φορά το χρόνο. Αν συντρέχουν λόγοι, ο γιατρός της θα την ενημερώσει για τη συχνότητα της εξέτασης.
Ο ετήσιος έλεγχος περιλαμβάνει:
- Τεστ Παπανικολάου
- Διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών
- Ψηλάφηση μαστού
- Υπερηχογράφημα μαστού ή/και μαστογραφία για γυναίκες άνω των 40 ετών
Τεστ Παπανικολάου: Τι είναι και τι διαγιγνώσκει
Το Τεστ Παπανικολάου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η λήψη του είναι γρήγορη και ανώδυνη. Ο γιατρός, με τη χρήση κολποδιαστολέα, απάγει τα τοιχώματα του κόλπου και με τη βοήθεια ειδικής σπάτουλας συλλέγει κολπικό και τραχηλικό υγρό. Το υγρό επιστρώνεται σε ειδικά πλακάκια και στη συνέχεια αξιολογείται από τον κυτταρολόγο στο μικροσκόπιο. Με το Τεστ Παπ μας δίνεται η δυνατότητα να διαγνώσουμε πρόδρομα στάδια πριν τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου και να επέμβουμε πριν εξελιχθούν σε καρκίνο.
Διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας-ωοθηκών
Με το διακολπικό υπερηχογράφημα ελέγχονται η μήτρα και οι ωοθήκες. Μετρώνται οι διαστάσεις της μήτρας, καθώς και το πάχος του ενδομητρίου (η εσωτερική στοιβάδα της μήτρας). Ελέγχεται η σύστασή της και διαγιγνώσκονται τυχόν ινομυώματα ή ενδομητρικοί πολύποδες. Στη συνέχεια απεικονίζονται οι ωοθήκες, μετρώνται οι διαστάσεις τους και απεικονίζονται τα ωοθυλάκια. Με το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορούν να διαγνωσθούν κύστεις της ωοθήκης και να υπολογιστούν οι διαστάσεις αλλά και η σύσταση (ορώδης, συμπαγής, κ.λπ.).
Έλεγχος του μαστού
Η γυναικολογική εξέταση πρέπει να συμπληρώνεται από τον έλεγχο του μαστού.
Απαραίτητη είναι η ψηλάφηση του μαστού. Όλες οι γυναίκες άνω των 18 ετών πρέπει να ελέγχουν το μαστό τους με την αυτοψηλάφηση. Εκτός από την ψηλάφηση που θα μας κάνει ο γιατρός μας κάθε χρόνο, κάθε γυναίκα πρέπει να κάνει αυτοψηλάφηση μία φορά το μήνα. Για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας , η ψηλάφηση καλό είναι να γίνεται την 5η-10η ημέρα του κύκλου (1η ημέρα του κύκλου είναι η πρώτη ημέρα της περιόδου). Οι γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση μπορούν να έχουν μία ημέρα σταθερή κάθε μήνα.
Γυναίκες άνω των 40 ετών πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία. Συνήθως συστήνεται μια φορά το χρόνο και η πρώτη καλό είναι να γίνεται γύρω στα 40 έτη. Σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού στην οικογένεια, η πρώτη μαστογραφία γίνεται σε μικρότερη ηλικία, την οποία θα συστήσει ο θεράπων ιατρός. Η ψηφιακή μαστογραφία που εφαρμόζεται ευρέως σήμερα έχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτει πολύ μικρού μεγέθους αλλοιώσεις, με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση σε περιπτώσεις κακοήθειας. Μπορεί όμως να αποκαλύψει και άλλες καλοήθεις καταστάσεις, όπως αποτιτανώσεις κ.λπ.
Το υπερηχογράφημα μαστών έρχεται να συμπληρώσει πολλές φορές τη μαστογραφία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που οι μαστοί είναι «πυκνοί», έχουν δηλαδή αυξημένο αδενικό ιστό, όπως συμβαίνει στις νεότερες γυναίκες. Αποτελεί τον απεικονιστικό έλεγχο του μαστού για γυναίκες από 18 ετών μέχρι 40, καθώς οι μαστοί σε αυτές τις ηλικίες είναι ιδιαίτερα πυκνοί.
Από τη Μαρίλια Νικολαΐδου, χειρουργός, μαιευτήρας – γυναικολόγος, Υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Συνεργάτις Μαιευτηρίου “Ρέα”, [email protected]
Διάβασε επίσης:
Παντζαροχυμός: Το ελιξίριο της υγείας
4 κανόνες υγείας που δεν ισχύουν πια!