- Διαφήμιση -

Πού οφείλονται, πότε εμφανίζονται, πώς θα τις προλάβεις, αλλά και πώς θα τις εξαφανίσεις όταν έχουν ήδη σχηματιστεί.

Από την Αφροδίτη Σαρίσαμλη

- Διαφήμιση -

Ύπουλος εχθρός της σιλουέτας, οι ραγάδες μπορούν να εμφανιστούν σε μόλις λίγες μέρες στο δέρμα σου, να μη φύγουν ποτέ και να δημιουργηθούν και νέες, αν δεν ασχοληθείς σοβαρά μαζί τους. Το στοίχημα για το ποιος… θα κερδίσει είναι στο χέρι σου!

Πώς εμφανίζονται

Σαν ένα είδος ουλής, οι ραγάδες δεν είναι τίποτε άλλο από διαχωρισμένες ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο χόριο –στη βαθύτερη, δηλαδή, στιβάδα του δέρματος–, οι οποίες στην επιδερμίδα εμφανίζονται με γραμμώσεις. Όσο το δέρμα αναπτύσσεται με κανονικούς ρυθμούς, οι ίνες αυτές παραμένουν ομοιόμορφα οργανωμένες, σαν ένα πλέγμα που θυμίζει τη δομή υφάσματος. Όταν όμως το δέρμα αναπτύσσεται απότομα, τότε το “πλέγμα” τεντώνεται, δημιουργώντας “ανοίγματα”, τις ραγάδες. Σε χρώμα ροζ-μοβ, αν έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα, μετά από μερικούς μήνες καταλήγουν να πάρουν την οριστική τους απόχρωση: 2-3 τόνους ανοιχτότερη από αυτή του υπόλοιπου δέρματος. Το δέρμα, λοιπόν, “τεντώνεται” απότομα:

 • Στην εφηβεία. To σώμα αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς και το δέρμα αδυνατεί να “παρακολουθήσει” αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης

 • Στην εγκυμοσύνη. Η κοιλιά και το στήθος μεγαλώνουν υπερβολικά γρήγορα και το δέρμα δεν προλαβαίνει να αναπτυχθεί ομαλά, για να προσαρμοστεί στις νέες διαστάσεις του σώματος.

 • Στις απότομες αλλαγές βάρους. Όπως και στις πιο πάνω περιπτώσεις, το δέρμα δεν έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί με την αντίστοιχη ταχύτητα.

Ποια σημεία… λατρεύουν

Oι γλουτοί, η κοιλιά, το στήθος, οι μηροί αλλά και κάποιες φορές τα μπράτσα είναι τα σημεία όπου εμφανίζονται οι ραγάδες. Επίσης, σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ραγάδων παίζει και η ποιότητα του δέρματος, η κληρονομικότητα αλλά και το φύλο: oι γυναίκες εμφανίζουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ραγάδες σε σύγκριση με τους άντρες.

Πώς θα τις προλάβεις

 • Διατήρησε ένα σταθερό βάρος και απόφυγε όσο μπορείς τις αυξομειώσεις στα κιλά σου.

 • Φρόντιζε να ενυδατώνεις καθημερινά την επιδερμίδα σου και ακόμη εντονότερα όταν βλέπεις ότι παίρνεις ή χάνεις βάρος.

 • Αν το δέρμα σου δημιουργεί σχετικά εύκολα ραγάδες, προτίμησε προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Ε, η οποία συμβάλλει στην αναδόμηση του δέρματος, και βιταμίνη Α, η οποία ενεργοποιεί τους μηχανισμούς ανανέωσης τους δέρματος.

 • Φρόντισε να παίρνεις συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α και κολλαγόνο, για να βοηθάς την καλή υγεία του δέρματός σου.

 • Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, χρησιμοποίησε ειδικά προϊόντα πρόληψης των ραγάδων, τα οποία θα απλώνεις στο στήθος, στην κοιλιά και τα πλαϊνά της, στη μέση, τους γλουτούς και τους μηρούς.

2 θεραπείες που θα σε απαλλάξουν

Χάρη στις νέες εξελίξεις στην αισθητική ιατρική, οι ραγάδες μπορούν να εξαφανιστούν οριστικά, σε ποσοστό που ξεπερνά το 85%. Δες ποιες μέθοδοι θα σε βοηθήσουν:

1 Fractional CO2 Laser

Αναπλάθει, ανανεώνει το δέρμα και εξαλείφει τις ραγάδες. Το λέιζερ προκαλεί μια σειράμικροτραυματισμώνστα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, εκεί ακριβώς όπου έχει χάσει τη συνοχή του και εξ αυτού δημιουργήθηκαν οι ραγάδες. Συγκεκριμένα, διεγείρει τους ινοβλάστες να παραγάγουν ξανά και με έντονο ρυθμό κολλαγόνο και ελαστίνη. Στη διάρκεια της επούλωσης δημιουργείται νέο δέρμα και οι ραγάδες μειώνονται δραστικά. Το χρώμα τους αποκτά ομοιομορφία με το υπόλοιπο, φυσιολογικό δέρμα και έτσι σταδιακά εξαφανίζονται. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται η υφή και σφριγηλότητα του δέρματος. Στην περίπτωση που οι ραγάδες είναι νέες και ακόμα ροζ-μοβ, αρκούν 3-4 συνεδρίες, διάρκειας 15-45 λεπτών, ανάλογα με το πρόβλημα, ενώ, αν έχουν πλέον γίνει λευκές, χρειάζονται περισσότερες.

 • Το κόστος κάθε συνεδρίας ξεκινά από €150.

 • Πού θα το κάνεις: Cosmetique Derma Medicine, τηλ. 210 6980451 (www.cosmeticdermamedicine.gr)

2 Scarlet RF
Πρόκειται για μια ενέσιμη ραδιοσυχνότητα η οποία επιταχύνει τη δημιουργία κολλαγόνου από τον οργανισμό, έχοντας προηγουμένως προκαλέσει “μικροτραυματισμούς” και θερμοδιέγερση στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Η κεφαλή του Scarlet RF έχει στην επιφάνειά της εξαιρετικά λεπτές βελόνες, οι οποίες τρυπούν εντελώς ανώδυνα το δέρμα και εκπέμπουν σε βάθος τις ραδιοσυχνότητες, ώστε οι “μικροτραυματισμοί” να γίνονται στοχευμένα και ελεγχόμενα. Η όλη διαδικασία είναι αναίμακτη, απολύτως ασφαλής και ανώδυνη, ενώ τα αποτελέσματα βελτιώνονται μέρα με την ημέρα και ενδιάμεσα από τις συνεδρίες, καθώς ενεργοποιείται ακόμα περισσότερο η παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Η κάθε συνεδρία διαρκεί από 15 μέχρι 45 λεπτά κατά περίπτωση και συνήθως χρειάζονται 3-5 συνεδρίες, ανάλογα με το χρώμα των ραγάδων. Επίσης, το δέρμα γίνεται πιο λείο και πιο σφριγηλό.

 • Το κόστος κάθε συνεδρίας ξεκινά από €70.

 • Πού θα την κάνεις: Medi Cosmetic, τηλ. 210 8833800 (www.medicosmetic.gr)

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ