- Διαφήμιση -

Με πρωτοβουλία του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με τo Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα Ευ Ζην. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών, μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Αυτή τη φορά το πρόγραμμα προσεγγίζει ένα μεγάλο θέμα και δίνει λύση στο μεγάλο ερώτημα των γονιών: «Πώς θα πείσω το παιδί μου να επιλέξει το σπιτικό φαγητό και όχι το fast food;» Η απάντηση δόθηκε και ενθουσιάζει! Με το σπιτικό fast food!

Πολύ συχνά τα παιδιά σου, με την άδειά σου φυσικά, θα καλέσουν συνομήλικους στο σπίτι, είτε πρόκειται για τα μικρά παιδιά, που βρίσκουν ευκαιρία να «παίξουν και με άλλους», είτε για τους εφήβους, που «μαζεύονται» στο σπίτι ενός φίλου για να δουν μια ταινία. Πάντα υπάρχει όμως στο μυαλό σου να τους ετοιμάσεις ένα γεύμα που θα θέλουν να φάνε.

- Διαφήμιση -

 Αν και το να παραγγείλεις απ’ έξω αποτελεί την πιο εύκολη και γρήγορη λύση, σίγουρα δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Τουλάχιστον, όσες φορές γνωρίζεις εκ των προτέρων για τους επισκέπτες και έχεις αρκετό χρόνο, μπορείς να προετοιμαστείς κατάλληλα, ώστε να τους προσφέρεις όλα τα αγαπημένα τους φαγητά «απ’ έξω» ή fast food σε σπιτική μορφή πολύ πιο θρεπτική! Αν και τα παιδιά σου μπορεί να αντιδράσουν σε αυτή την προσπάθεια, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για εφήβους, εάν ετοιμάσεις κάτι που θα είναι εξίσου ελκυστικό για αυτά, το πιο πιθανό είναι πως δε θα αρνηθούν να το δοκιμάσουν και την επόμενη φορά να το ξαναζητήσουν! Πάρε, λοιπόν, μερικές τέτοιες ιδέες και πειραματίσου!

Σπιτικά σουβλάκια με πίτα

Εάν τα φτιάξεις στο σπίτι θα μπορέσεις να αποφύγεις το κρέας σε μορφή γύρου, που είναι ιδιαιτέρως λιπαρό, αλλά και τα αμφιβόλου ποιότητας σπορέλαια που συνήθως χρησιμοποιούνται για την παρασκευή τους. Επιπλέον, θα μπορείς μόνη σου να επιλέξεις το κρέας που θα περιέχουν αλλά και τα λαχανικά, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι σίγουρα καλύτερης ποιότητας σε σχέση με το αντίστοιχο απ’ έξω.

Σπιτική Pizza

Οι περισσότερες πίτσες που αγοράζουμε απ’ έξω περιέχουν μεγάλες ποσότητες τυριών υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και πολλά αλλαντικά, οπότε έχουν ιδιαιτέρως υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και κορεσμένο λίπος. Εάν όμως παρασκευάσεις η ίδια, στο σπίτι, την πίτσα που επιθυμούν τα παιδιά σου θα είναι ασφαλώς μια πιο «ελαφριά» εκδοχή της αντίστοιχης που θα παρήγγελνες. Διότι θα μπορείς να ελέγξεις αφενός την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιήσεις, επιλέγοντας την ποιότητα της πρώτης ύλης ή αποφεύγοντας υλικά με πολύ λίπος, αφετέρου την ποσότητά τους, παραλείποντας ή βάζοντας λιγότερο από κάποια υλικά των οποίων η κατανάλωση συστήνεται να αποφεύγεται, όπως είναι τα αλλαντικά, ως γενική κατηγορία.

Club-Sandwich

Σπιτικά Club sandwich

Ένα τυπικό club sandwich προσφέρει πάρα πολλές θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά που περιέχονται τόσο στο ίδιο το σάντουιτς όσο και στις τηγανητές πατάτες που συνήθως το συνοδεύουν. Παρόλα αυτά, είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για φαγητό απ’ έξω, ιδιαιτέρως για τους εφήβους. Μπορείς εύκολα να το παρασκευάσεις στο σπίτι, κάνοντας κάποιες πιο θρεπτικές παραλλαγές του και επιλέγοντας η ίδια καλύτερες και πιο ποιοτικές πρώτες ύλες.

Σπιτικά Hamburger

Τα hamburger που παρασκευάζονται στο σπίτι περιέχουν κρέας καλύτερης ποιότητας, σάλτσα με λιγότερα ή καλύτερης ποιότητας λιπαρά, καθώς και σπιτικές πατάτες που παρασκευάζονται με καλύτερης ποιότητας λάδι. Συνεπώς, αποτελούν προτιμότερη επιλογή σε σχέση με τα αντίστοιχα που αγοράζεις απ’ έξω. Η διαδικασία παρασκευής τους δεν είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα και σίγουρα θα ευχαριστήσει τα παιδιά σου και τους φίλους τους!

Και μην ξεχνάς…

Συνόδευσε το γεύμα με νερό, σόδα ή light αναψυκτικό και αποφύγετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ