- Διαφήμιση -

Η απώλεια των κιλών ήταν µεγάλη πρόκληση για την Άννα. Από τη στιγµή, όµως, που αποφάσισε µε πλήρη συνείδηση να ριχτεί σε αυτή τη µάχη, δεν µπορούσε παρά να νικήσει!

Από την Έρρικα Λευθέρη

- Διαφήμιση -

Επιτυχία στις Πανελλήνιες µε σωµατικό κόστος

«Η ιστορία µου µε τα κιλά µετράει πολλά χρόνια. Από το γυµνάσιο και πέρα ήµουν ένα παιδί µε παραπανίσια κιλά, χωρίς όµως η εικόνα µου να είναι υπερβολική. Το έντονο πρόβληµα ξεκίνησε στη β΄ και γ΄ λυκείου, όπου, λόγω του διαβάσµατος για τις Πανελλήνιες και της καθιστικής ζωής που έκανα, κατέληξα να πάρω, ως το τέλος της γ΄ λυκείου, 20 κιλά, µε αποτέλεσµα να γίνω υπέρβαρη. Φυσικά, το καταλάβαινα στα ρούχα µου, στον εαυτό µου και, βέβαια, στο πώς µε έβλεπαν οι άλλοι. Όταν ήµουν στο πρώτο έτος των σπουδών µου, πήρα την απόφαση να αδυνατίσω, γιατί δεν µου άρεσε πλέον η εικόνα µου στον καθρέφτη. Έτσι, µε πολύ σκληρή δίαιτα και πολλές στερήσεις, κατάφερα σε πολύ µικρό χρονικό διάστηµα να χάσω 15 κιλά».

_MG_3657site

Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης

Μαλλιά – μακιγιάζ: Πόπη Μαργαρίτη, Styling: Στεφανία Λυμπεροπούλου

Στέρηση χωρίς επιτυχία

«Όµως, το αποτέλεσµα δεν διήρκεσε πολύ, λόγω της µεγάλης στέρησης που είχα υποστεί. Έπειτα επαναπαύθηκα και σιγά σιγά, χωρίς να το καταλάβω, άρχισα πάλι να αυξάνω τις θερµίδες που λάµβανα ηµερησίως, τρώγοντας κυρίως γλυκά και άλλες σαχλαµάρες, σε συνδυασµό βέβαια µε την αύξηση της ποσότητας των κανονικών µου γευµάτων. Άλλωστε, είναι γνωστό πως το φαγητό φέρνει και άλλο φαγητό. Φυσικά, είχα πλήρη επίγνωση της κατάστασης και αντιλαµβανόµουν πως µέρα µε τη µέρα έπαιρνα βάρος. Άλλωστε, όλοι ξέρουµε και βλέπουµε τι µας συµβαίνει, αλλά πολλές φορές δεν βρίσκουµε τη δύναµη να βγούµε από αυτή την κατάσταση. Περνούσε ο καιρός κι εγώ αναλωνόµουν σε αποτυχηµένες δίαιτες, που µε κούραζαν, κυρίως ψυχολογικά, και δεν έφερναν κανένα αποτέλεσµα. Έτσι, έπεφτα όλο και περισσότερο σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς αγχωνόµουν για τη δυσάρεστη αλλαγή που έβλεπα στην εικόνα µου, αλλά παράλληλα ο µόνος τρόπος διαχείρισης ήταν η κατανάλωση ακόµα µεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού – το να τρώω είχε γίνει το αγχολυτικό µου».

Πριν:

anna2site

 

Μετά:

_MG_3873

Εφήµερα αποτελέσµατα

«Σε κάποιο σηµείο, και αφού πλέον είχα πάρει το µεγαλύτερο µέρος των κιλών που είχα χάσει, αποφασίζω να ξανακάνω δίαιτα, σε πιο σοβαρό επίπεδο, χωρίς όµως να είµαι πλήρως συνειδητοποιηµένη για αυτό που θα έκανα. Έτσι, απευθύνθηκα σε διατροφολόγο. Με τη βοήθειά της, κατάφερα µέσα σε 2-3 µήνες να χάσω µερικά κιλά. Και πάλι, όµως, το αποτέλεσµα δεν κράτησε, αφού εγώ η ίδια δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι έπρεπε να πω ένα “stop” στο φαγητό – και αυτή τη φορά να είναι σοβαρό. Πέρασαν άλλα δύο χρόνια, έχοντας πάρει όλα τα κιλά που είχα χάσει και µε µια πολύ άσχηµη ψυχολογία. Έβλεπα το πρόβληµα και δεν µπορούσα να πάρω την κατάσταση στα χέρια µου. Στο µεταξύ, το περιβάλλον µου ήταν πολύ ευγενικό απέναντί µου και δεν µε έκανε να νιώθω µειονεκτικά. Κρατούσαν µια διακριτική στάση, αλλά συχνά µου τόνιζαν ότι καλό θα ήταν να κάνω µια αλλαγή στην εµφάνισή µου, για το δικό µου καλό, δεδοµένου ότι γυµναζόµουν αρκετά και θα µπορούσα µε το συνδυασµό των δύο να φθάσω σε ένα πολύ καλό αποτέλεσµα».

_MG_3804

Η τελική απόφαση

«Η πλήρης συνειδητοποίηση ήρθε πριν από δύο χρόνια. Έτσι απλά, ξύπνησα µια µέρα και είπα “τέλος!”, µόνο και µόνο επειδή δεν µπορούσα να βάλω ό,τι ρούχα είχα φανταστεί. Γιατί, πάνω απ’ όλα, δεν άντεχα, ως χαρακτήρας, στην ιδέα ότι υπάρχουν πράγµατα που δεν µπορώ να ελέγξω, που µε ξεπερνάνε. Είπα ότι ο άνθρωπος έχει απίστευτες κρυµµένες δυνάµεις µέσα του και µπορεί να καταφέρει τα πάντα. Έτσι είπα στον εαυτό µου ότι θα πρέπει να κάνω αυτή την προσπάθεια, όσο δύσκολη και να ήταν, και ένιωθα µέσα µου ότι το αποτέλεσµα θα µε δικαίωνε. Και τελικά, έτσι έγινε!».

Τι λεει η διαιτολόγος της

«Η Άννα έκανε εξαντλητικές δίαιτες, που την οδηγούσαν σε επαναπρόσληψη βάρους. Δυσκολευόταν να ελέγξει την ποσότητα φαγητού που έτρωγε σε καταστάσεις άγχους. Οι συχνές διακυµάνσεις κιλών οδήγησαν στην αδρανοποίηση του µεταβολισµού της. Η δίαιτά της στηρίχθηκε σε δύο πυλώνες: 1) Στην αντιµετώπιση της συναισθηµατικής υπερφαγίας µέσω: α) συστηµατικής τήρησης ηµερολογίου διατροφής και συναισθηµάτων, για να αναγνωρίσει τις καταστάσεις που την ωθούσαν στην υπερφαγία, β) µικρών γευµάτων, για να κόψει τα τσιµπολογήµατα και γ) ενός ελεύθερου γεύµατος την εβδοµάδα. Στην ενεργοποίηση και ενίσχυση του µεταβολισµού µέσω α) αυξηµένης πρόσληψης πράσινου τσαγιού (2-3 φλιτζάνια καθηµερινά), β) τήρησης βραδινού γεύµατος το αργότερο µέχρι τις 8 µ.µ., γ) καθηµερινής κατανάλωσης 30 γρ. ανάλατων ξηρών καρπών & 1-2 γιαουρτιών, δ) κατανάλωσης ψαριού 2 φορές εβδοµαδιαίως, ε) µειωµένης κατανάλωσης ζάχαρης, γλυκών και αλατιού, στ) συστηµατικής δραστηριότητας καθηµερινά».

Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΜSc, επιστηµονική διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου «ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ» Νεµέας, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr

Διάβασε επίσης:

Ευαγγελία Βλαχοπούλου: “Έχασα 15 κιλά σε 4 μήνες χωρίς να στερηθώ τίποτα”

Ραΐσα Κούζνετσοβ: «Έχασα 22 κιλά και ξαναβρήκα την όρεξη για ζωή»

Πόπη Δουλγεράκη: «Έχασα 30 κιλά, από το XL έπεσα στο Small!»

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ