- Διαφήμιση -

Αν έχεις περάσει ώρες µπροστά στον καθρέφτη προσπαθώντας να καλύψεις επιµελώς τα σπυράκια που έχουν εγκατασταθεί στο πρόσωπό σου, τότε αυτό το άρθρο σε αφορά! Ζητήσαµε από τη δερµατολόγο Σοφία Συµεωνίδου (www.skinclinic4you.gr) να µας εξηγήσει τι προκαλεί αυτό τον αιώνιο εχθρό και, το κυριότερο, πώς µπορούµε να τον αντιµετωπίσουµε και να τον βγάλουµε knock out!

Τι είναι
«Η ακµή», όπως µας επισηµαίνει η κ. Συµεωνίδου, «αποτελεί ένα συχνό δερµατολογικό πρόβληµα, το οποίο µπορεί να ταλαιπωρεί τον ασθενή για χρόνια. Πρόκειται για νόσηµα των σµηγµατογόνων αδένων του δέρµατος. Όταν µπλοκάρουν οι πόροι του δέρµατος, δηµιουργούνται τα γνωστά µας λευκά και µαύρα στίγµατα ή φαγέσωρες όπως ονοµάζονται επιστηµονικά. Όταν, λοιπόν, αυτοί φλεγµαίνουν δηµιουργούν τις βλατίδες, τις φλύκταινες, τα οζίδια και τις κύστες.
Στην εµφάνιση της ακµής συµβάλλουν διάφοροι παράγοντες όπως είναι οι ορµονικοί, οι κληρονοµικοί, οι περιβαλλοντικοί καθώς και η χρήση “µη σωστών” καλλυντικών».
Τα είδη
Όπως µας εξηγεί η κ. Συµεωνίδου, υπάρχουν διάφοροι τύποι ακµής ανάλογα µε το είδος της «βλάβης»:
• Όταν υπάρχουν πολλά λευκά και µαύρα στίγµατα, που λέγονται φαγέσωρες, η ακµή ονοµάζεται φαγεσωρική.
• Όταν υπερέχουν κόκκινες, µικρές βλάβες µε λίγο περιεχόµενο, η ακµή ονοµάζεται βλατιδώδης.
• Όταν υπάρχουν βαθιές κύστες, η ακµή ονοµάζεται κυστική.
Οι τύποι µπορεί να συνυπάρχουν, ενώ ανάλογα µε το είδος και τον αριθµό των «βλαβών» η κατάσταση διακρίνεται σε ήπια, µέτρια και βαριά.

- Διαφήμιση -

Θεραπείες
Για την αντιµετώπιση της ακµής, όπως µας αναφέρει η δερµατολόγος, υπάρχουν διάφορες θεραπείες:
Τοπικές
Έχουν να κάνουν µε το σωστό πλύσιµο του προσώπου µε το κατάλληλο προϊόν και µε κρέµες που µπορεί να χρησιµοποιήσει ο ασθενής στο σπίτι του. Αυτές µπορεί να είναι το υπεροξείδιο του βενζολίου, η τρετινοΐνη ή διάφορα τοπικά αντιβιοτικά.
Αντιβίωση
Τα φάρµακα που λαµβάνουµε από το στόµα είναι αντιβιοτικά και περιέχουν ένα παράγωγο της βιταµίνης Α, την ισοτρετινοΐνη. Επίσης, βοηθά και η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών.
Peeling
Το peeling ή αλλιώς απολέπιση ανοίγει τους πόρους, αποµακρύνοντας έτσι τα λευκά και µαύρα στίγµατα.
Λέιζερ
Μπορεί να εφαρµοστεί στο ιατρείο θεραπεία µε λέιζερ, µε φως και µε συνδυασµό φωτός και κάποιων φαρµάκων. Μια τέτοια θεραπεία δεν είναι απαραίτητα πιο δραστική, αλλά έχει λιγότερες παρενέργειες. Το λέιζερ δρα κυρίως στα φλεγµονώδη στοιχεία, όταν κάποιος δηλαδή έχει κόκκινα σηµαδάκια, είτε είναι φουσκωτά είτε φλυκταινίδια, όχι όµως στα λευκά και µαύρα στίγµατα. Εκεί απαιτείται ειδικός καθαρισµός. Εποµένως, το λέιζερ χρησιµοποιείται σε όσους θέλουν πιο άµεσο αποτέλεσµα ή δεν επιθυµούν να παίρνουν φάρµακα, αλλά και σε γυναίκες που σκέφτονται να µείνουν έγκυος, καθώς η ισοτρετινοΐνη δεν ενδείκνυται.
Δυστυχώς, είναι αδύνατον να βρεθεί µόνιµη θεραπεία για την ακµή ακόµα και µε το πιο δραστικό χάπι. Όπως λέει η κ. Συµεωνίδου: «Μπορεί να υπάρξουν υποτροπές ακόµα και ύστερα από χρόνια, χωρίς να µπορούµε να διαγνώσουµε την ακριβή αιτία. Για την αποτελεσµατικότερη αντιµετώπιση, συνήθως χρησιµοποιούµε συνδυαστικά κρέµες στο σπίτι και θεραπείες που εφαρµόζουµε στο ιατρείο».

Αιτίες εµφάνισης
Κληρονοµικότητα
«Η ακµή είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσηµα», όπως επισηµαίνει η δερµατολόγος, «και η κληρονοµικότητα παίζει σηµαντικό ρόλο. Αν µελετήσουµε το ιστορικό ενός ανθρώπου µε ακµή, θα δούµε ότι πολύ πιθανόν είχε κάποιος από τους γονείς του».
Περιβάλλον
Η εµφάνιση της ακµής σχετίζεται και µε το περιβάλλον, καθώς η υγρασία και το καυσαέριο συµβάλλουν σηµαντικά.
Ορµόνες
Ο κυριότερος παράγοντας είναι ορµονικός. Γι’ αυτό και στην εφηβεία, όπου συντελούνται ορµονικές αλλαγές στον οργανισµό, κινητοποιείται αυτός ο µηχανισµός της υπερπαραγωγής σµήγµατος που προκαλεί την ακµή.
Φάρµακα
Η λήψη φαρµάκων έχει συχνά ως συνέπεια την εµφάνιση ακνεϊκών στοιχείων.

Διατροφή και ακµή
Πολυάριθµες έρευνες έχουν γίνει για τον συσχετισµό των τροφών µε την ακµή. Όπως µας πληροφορεί η κ. Συµεωνίδου: «Oι δερµατολόγοι θεωρούµε ότι είναι ένας µύθος. Στατιστικά δεν είναι σηµαντικές αυτές οι έρευνες, ώστε να µπορέσουν να αποδείξουν ότι υπάρχει συσχέτιση µεταξύ της ακµής και κάποιων τροφών. Πολύ συχνά οι ασθενείς που µας επισκέπτονται αναφέρουν τη σοκολάτα, τα λιπαρά κ.λπ. Η αλήθεια είναι ότι η σοκολάτα δεν ευνοεί την ανάπτυξη της ακµής. Καλό είναι, βέβαια, κάποιος να αποφεύγει έτσι κι αλλιώς τις υπερβολές στην κατανάλωση αυτών των τροφών για να έχει καλή υγεία».

Ήλιος και ακµή
«Συνήθως ο ήλιος συµβάλλει στην αντιµετώπιση της ακµής. Γι’ αυτό χρησιµοποιούµε αρκετές φορές φωτοθεραπείες ή λέιζερ. Σπάνια ένας τύπος ακµής να χειροτερέψει τους καλοκαιρινούς µήνες κι αυτό ενδέχεται να συµβεί µόνο µε την υπερέκθεση. Όταν κάποιος είναι εκτεθειµένος πολλές ώρες στον ήλιο, είναι απαραίτητο το αντηλιακό, καθώς υπάρχει κίνδυνος να κάνει υπερµελαγχρώσεις, τις γνωστές καφέ κηλίδες».

Tips προστασίας
Υπάρχουν µικρά κόλπα που µπορείς να εφαρµόσεις στην καθηµερινότητά σου και να µειώσεις σηµαντικά την πιθανότητα εµφάνισης ακµής:
Πολλές φορές τρίβεις ασυναίσθητα το πρόσωπό σου ή την πλάτη σου. Η τριβή υπερπαράγει σµήγµα, εποµένως καλό είναι να µην ξύνεις αυτά τα σηµεία.
Οι φράντζες, τα διάφορα µαντίλια ή οι µπαντάνες που µπορεί να φοράς στο κεφάλι δηµιουργούν ακµή και πάλι ο λόγος είναι η τριβή της περιοχής.
Να πλένεις το πρόσωπό σου µε ένα ήπιο αντισηπτικό. Ορισµένες φορές νοµίζουµε ότι αν χρησιµοποιήσουµε ένα πολύ ισχυρό αντισηπτικό θα διώξουµε το λίπος και αυτό είναι καλό. Έτσι, όµως, µπορεί να έχουµε αντίθετα αποτελέσµατα, αφού το δέρµα µας χρειάζεται το λίπος.
Εποµένως, αν εσύ το υπερξεράνεις, θα αρχίσει να υπερπαράγει σµήγµα στην προσπάθειά του να ισορροπήσει αυτή την ξηρότητα που του έχεις προκαλέσει. Γι’ αυτό προτίµησε τα ουδέτερα σαπούνια.
Μην τρίβεις µε πολύ µεγάλη ένταση το πρόσωπό σου στην προσπάθειά σου να το καθαρίσεις. Το δέρµα σου χρειάζεται απαλές κινήσεις, γι’ αυτό να σκουπίζεσαι ταµποναριστά.
Φυσικά, µην ξεχνάς ότι απαγορεύεται να πειράζεις ή να σπας τα σπυράκια. Αυτό µπορεί να οδηγήσει σε φλεγµονές και µολύνσεις ή να καταλήξεις να έχεις ουλές, που είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν αργότερα.
Τέλος, χρησιµοποίησε καλλυντικά συµβατά µε το δέρµα σου, τα οποία δεν πρέπει να είναι λιπαρά και να µπλοκάρουν τους πόρους.

Χρήσιµη πληροφορία
Στην Αµερική χρησιµοποιούν πολύ τη σπειρονολακτόνη, ένα φάρµακο που βοηθά στη θεραπεία της ενήλικης ακµής, αλλά δεν το συνιστούµε στην Ελλάδα -µόνο πολύ επιλεκτικά- επειδή είναι διουρητικό.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ