- Διαφήμιση -

Θέλεις να τρως περισσότερο χωρίς να παίρνεις βάρος και να καις θερμίδες χωρίς να κάνεις σχεδόν τίποτα – αλλά, επιπλέον, να νιώθεις και καλύτερα; Το μυστικό βρίσκεται στο μεταβολισμό σου.

Συνεργάστηκε η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, SRD

- Διαφήμιση -

Για τις περισσότερες γυναίκες, η λέξη μεταβολισμός φέρνει ένα πράγμα στο νου: το βάρος μας και πόσες θερμίδες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να αυξηθεί. «Ο μεταβολισμός αφορά τις σύνθετες διεργασίες που ρυθμίζουν πώς τα κύτταρά μας χρησιμοποιούν και αποθηκεύουν την ενέργεια», λέει η Αναστασία Κόκκαλη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, SRD. Φαντάσου τις ορμόνες σου και τον εγκέφαλό σου να συζητούν για τη διατροφή σου. Όταν ο μεταβολισμός σου λειτουργεί φυσιολογικά, στέλνονται μηνύματα στον εγκέφαλο και το σώμα που καθορίζουν πόσες θερμίδες χρειάζεσαι. Όταν τα μηνύματα αυτά μπερδεύονται, βασικές ορμόνες, όπως η γρελίνη, διαταράσσονται. Τότε ο μεταβολισμός σου μπαίνει σε κατάσταση… χειμερίας νάρκης και αυξάνεται η όρεξη – και τα δύο αυξάνουν το βάρος και επιβαρύνουν την υγεία σου. Να τι πρέπει να φας για να ενισχύσεις το μεταβολισμό σου.

Γιαούρτι

shutterstock_130366151

Περιέχει ασβέστιο, το οποίο φαίνεται να ενεργοποιεί το μεταβολισμό σου. Έρευνα έδειξε ότι, όταν παχύσαρκα άτομα κατανάλωναν τρία άπαχα γιαούρτια την ημέρα, έχασαν 22% περισσότερο βάρος, 61% περισσότερο σωματικό λίπος και 81% περισσότερο κοιλιακό λίπος σε σχέση με άτομα που δεν κατανάλωναν γιαούρτι. Ο συνδυασμός του ασβεστίου και της πρωτεΐνης του γάλακτος παίζει κάποιο ρόλο στο μεταβολισμό.

Ψωμί ολικής άλεσης

shutterstock_72447616

Όταν κάνεις δίαιτα, αποφεύγεις το ψωμί; Το ήξερες όμως ότι, αν φας το κατάλληλο, μπορεί να αδυνατίσεις; Όταν τα επίπεδα σακχάρου ανεβαίνουν στο αίμα, ο οργανισμός εκκρίνει ινσουλίνη, μια ορμόνη η οποία συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου. Η ινσουλίνη, όμως, έχει και άλλη δράση: δίνει σήμα στον οργανισμό να αποθηκεύσει λίπος και, για να γίνει αυτό, επιβραδύνεται ο μεταβολισμός. Άρα πρέπει να καταναλώνεις τροφές που εμποδίζουν τη συνεχή έκκριση ινσουλίνης, όπως ψωμί ολικής άλεσης, επειδή περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που διατηρούν τα επίπεδα σακχάρου σταθερά.

Πράσινο τσάι

shutterstock_118370566

Οι θερμογενετικές ιδιότητες του τσαγιού και η ικανότητά του να ευνοεί τις καύσεις και την οξείδωση του λίπους οφείλονται όχι μόνο στην καφεΐνη που περιέχει αλλά, κυρίως, στις κατεχίνες. Μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, όταν υπέρβαρα άτομα κατανάλωναν καθημερινά εκχύλισμα πράσινου τσαγιού πλούσιου σε κατεχίνες, το σωματικό βάρος και η περίμετρος της μέσης μειώθηκαν κατά περίπου 5%.

Τόνος

shutterstock_137085530

Είναι άριστη πηγή πρωτεΐνης και μπορεί να ρίξει τα επίπεδα μιας ορμόνης στο αίμα, της λεπτίνης. Όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα λεπτίνης τόσο πιο υψηλός ο μεταβολισμός σου, σύμφωνα με έρευνες σε πειραματόζωα από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν.

Νερό

shutterstock_104171468

Όχι, το νερό δεν καίει λίπος, αλλά η έλλειψή του θα σου ρίξει το μεταβολισμό. Στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση τον επιβραδύνει.

Σαρδέλες

shutterstock_180334574

Περιέχουν τα γνωστά καλά λιπαρά ω-3. Γάλλοι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα που αντικαθιστούσαν 6 γραμμάρια λιπαρά (περίπου 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο) με 6 γραμμάρια ιχθυέλαιο έχασαν 1 κιλό σε 12 εβδομάδες, χωρίς να αλλάξουν κάτι άλλο στη διατροφή τους.

Φιστίκια

shutterstock_227126587

Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, που φαίνεται ότι συμβάλλουν και στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να φρενάρουν την όρεξή σου, ενώ δεν ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, μια αμερικανική έρευνα έδειξε όσοι κατανάλωναν μια χούφτα φιστίκια καθημερινά δεν πήραν βάρος, ενώ παρατήρησαν και πτώση στα τριγλυκερίδια.

Συκώτι

shutterstock_109909409

Οι γυναίκες «χάνουμε» σίδηρο κάθε μήνα στη διάρκεια της περιόδου μας. Η απώλεια αυτή μπορεί να μπλοκάρει τη λειτουργία του μεταβολισμού, αφού το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στους μυς. Έτσι, αν δεν έχεις αρκετό σίδηρο, οι μύες δεν παίρνουν αρκετό οξυγόνο, η ενέργεια πέφτει και ο μεταβολισμός υπολειτουργεί.

2 κατηγορίες που του βάζουν φωτιά!

Πρωτεΐνες

Πρόκειται για τα δομικά στοιχεία των μυών. Όσο πιο άπαχη μυϊκή μάζα έχεις τόσo περισσότερες θερμίδες καις. Οι μύες μπορούν να χρησιμοποιήσουν μόνο 30 γρ. πρωτεΐνης κάθε φορά, όπως σημειώνει μια μελέτη στην επιθεώρηση Journal of the American Dietetic Association. Οτιδήποτε πέρα απ’ αυτό αποθηκεύεται ως λίπος. Προσπάθησε να καταναλώνεις τουλάχιστον 46 γρ. πρωτεΐνης την ημέρα.

Φρούτα και λαχανικά

shutterstock_144819322

Οι φυτικές ίνες στα λαχανικά σταθεροποιούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, διατηρώντας υψηλό το μεταβολισμό σου. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να βλάψουν τα υγιή κύτταρα – κύτταρα που ο οργανισμός σου χρειάζεται για να δουλεύει καλά, μεταξύ άλλων, ο μεταβολισμός. Το αποτέλεσμα είναι περιττά κιλά και επιπλοκές στην υγεία. Προσπάθησε να παίρνεις 25-30 γρ. φυτικές ίνες την ημέρα.

 

 

 

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ