- Διαφήμιση -

Ονειρεύεσαι ένα γεµάτο και καλοσχηµατισµένο στήθος; Οι νέες τεχνικές αυξητικής στήθους µπορούν να σου χαρίσουν το ντεκολτέ που πάντα επιθυµούσες.

Δεύτερη σε συχνότητα αισθητική επέµβαση µετά τη ρινοπλαστική, η αυξητική στήθους αποτελεί για τους περισσότερους πλαστικούς χειρουργούς υπόθεση ρουτίνας. Πρόκειται για µια µέθοδο η οποία επιτυγχάνει τη µεγέθυνση ή και τη βελτίωση του µικρού στήθους, του στήθους που έχει χάσει τον όγκο του (µετά από εγκυµοσύνη, απότοµη απώλεια κιλών ή µε το πέρασµα του χρόνου), καθώς και σε περιπτώσεις που το ένα στήθος είναι µικρότερου µεγέθους από το άλλο.

- Διαφήμιση -

Η µέθοδος

Αν και η αυξητική στήθους θεωρείται µια αισθητική επέµβαση σχετικά απλή και συνηθισµένη, είναι σηµαντικό να αντιµετωπιστεί µε τον σωστό τρόπο τόσο από τον ίδιο το γιατρό όσο και από την ενδιαφερόµενη, κι αυτό γιατί κάθε περίπτωση είναι και θα πρέπει να αντιµετωπίζεται ως ξεχωριστή. Ας δούµε, όµως, ποιες είναι οι βασικές παράµετροι και τι πρέπει να γνωρίζεις προτού πάρεις την απόφαση για να αυξήσεις το µέγεθος του στήθους σου.

Πριν την επέµβαση

O γιατρός θα πάρει το ιατρικό ιστορικό της ενδιαφερόµενης, θα υποδείξει τις απαραίτητες εξετάσεις και, µε τη βοήθεια κλινικής εξέτασης και ειδικών µετρήσεων τόσο στην περιοχή των µαστών όσο και στο υπόλοιπο σώµα (θώρακα, λεκάνη), θα προτείνει τα ενδεδειγµένα µεγέθη και είδη ενθέµατος για την επίτευξη του καλύτερου αισθητικά αποτελέσµατος και συµµετρίας. Στη συνέχεια, η ενδιαφερόµενη δοκιµάζει τα ενθέµατα έτσι ώστε να έχει µια πολύ συγκεκριµένη εικόνα για το πώς θα είναι το στήθος της µετά το χειρουργείο. Η επιθυµία της ασθενούς, σε συνδυασµό µε τις µετρήσεις στο στήθος της, θα καθορίσουν το είδος του ενθέµατος και το µέγεθός του. Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις πριν την επέµβαση, περιλαµβάνουν συνήθως:

– γενική αίµατος

– έλεγχο πηκτικότητας και καρδιακής λειτουργίας

– ακτινογραφία θώρακα και µαστογραφία

Σε περίπτωση που υπάρχουν ειδικότερα προβλήµατα, βάσει του ιστορικού της ενδιαφεροµένης, θα πρέπει να ελεγχθούν πριν το χειρουργείο. Γενικά προτείνεται διακοπή των βιταµινούχων σκευασµάτων, του καπνίσµατος και του αλκοόλ, της ασπιρίνης και των αντιπηκτικών 1-2 εβδοµάδες πριν την επέµβαση.

Breast-Reduction

Μετά την επέµβαση

Η αφαίρεση των ραµµάτων δεν είναι απαραίτητη µετά την επέµβαση, καθώς χρησιµοποιούνται απορροφήσιµα ράµµατα και η ενδιαφερόµενη παραµένει στο νοσοκοµείο για λίγες µόνο ώρες. Υπάρχει µέτριου έως ήπιου βαθµού ευαισθησία, η οποία µπορεί να αντιµετωπιστεί µε παυσίπονα από το στόµα, ενώ το µετεγχειρητικό οίδηµα στην περιοχή των µαστών υποχωρεί σταδιακά µέσα στις επόµενες 2-3 εβδοµάδες, ανάλογα µε την τεχνική. Εδώ θα πρέπει να πούµε ότι το στήθος αποκτά το οριστικό του µέγεθος 6-9 µήνες µετά την επέµβαση.

Οι τεχνικές

– Διπλού επιπέδου τεχνική, όπου το ένθεµα βρίσκεται κατά το ήµισυ κάτω από το µυ και το υπόλοιπο κάτω από την περιτονία του µυός.

– Υποπεριτονιακή τεχνική (Subfascial), όπου το ένθεµα τοποθετείται κάτω από µια λεπτή µεµβράνη που καλύπτει τον µυ και ονοµάζεται περιτονία.

– Τεχνική Non touch-No pain. Αναπτύχθηκε το 2002 από τον Dr. Tebbetts, πλαστικό χειρουργό στο Ντάλας του Τέξας, και έχει δηµοσιευθεί σε κορυφαίο περιοδικό πλαστικής χειρουργικής. Τα τρία ακόλουθα στοιχεία αποτελούν το µυστικό της επιτυχίας της:

1. Ακριβής και προσεκτικός σχεδιασµός για το είδος και τον όγκο του ενθέµατος πριν το χειρουργείο.

2. Επέµβαση εντελώς ατραυµατική (δηλαδή, δεν χάνεται σχεδόν καθόλου αίµα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου), µε ειδικά σχεδιασµένα εργαλεία, που προετοιµάζουν τη «θήκη» που θα µπει το ένθεµα της σιλικόνης. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείται η οποιαδήποτε κάκωση στους ιστούς, κατά συνέπεια ελαχιστοποιείται και ο πόνος µετά το χειρουργείο. Αρχή αυτής της νέας τεχνικής είναι η πλήρης αποφυγή χρήσης των δαχτύλων του χειρουργού για τη δηµιουργία της «θήκης» όπου µπαίνει το ένθεµα.

3. Χάρη σε αυτή την ατραυµατική τεχνική αυξητικής στήθους, δεν υπάρχουν παροχετεύσεις (σωληνάκια), τα ειδικά σουτιέν είναι περιττά, ούτε υπάρχουν περιορισµοί στις κινήσεις των χεριών. Σε συνδυασµό µε τις σύγχρονες µεθόδους αναισθησίας, µειώνεται στο ελάχιστο κάθε αίσθηµα ναυτίας ή εµετού µετά το χειρουργείο.

shutterstock_92212246

Οι πιθανές επιπλοκές

Όπως και σε κάθε επέµβαση, έτσι και στην περίπτωση της αυξητικής στήθους µπορεί να υπάρξουν επιπλοκές αλλά και µετεγχειρητικές ενοχλήσεις. Αν αντιµετωπίσεις κάποια από αυτές, δεν έχεις παρά να ενηµερώσεις αµέσως το γιατρό σου. Ποιες είναι:

– Κακή επούλωση ή µόλυνση που οφείλεται σε µικρόβια ή σε χαµηλή άµυνα του οργανισµού. Η πιθανότητα να συµβεί κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά µικρή και αντιµετωπίζεται εύκολα, µε τη χορήγηση αντιβιοτικού. Πολύ σπάνια µπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί το ένθεµα και να τοποθετηθεί εκ νέου.

– Οι µελανιές και το πρήξιµο που παρουσιάζονται τον πρώτο καιρό συνήθως υποχωρούν εντελώς µετά από ένα µήνα, αν όµως µετά την επέµβαση συµβεί µερικά αγγεία να σπάσουν δηµιουργώντας αιµατώµατα, οίδηµα και πόνο και δεν υποχωρήσουν τα συµπτώµατα, ίσως χρειαστεί µια µικρή επέµβαση για την αφαίρεση του συσσωρευµένου αίµατος στην περιοχή.

– Η λεγόµενη «κάψα». Στο παρελθόν αποτελούσε από τις πιο συχνές µετεγχειρητικές επιπλοκές της αυξητικής στήθους, τόσο µετά την επέµβαση όοσ και χρόνια µετά. Η συγκεκριµένη επιπλοκή επέβαλε την αντικατάσταση των ενθεµάτων µε νέα, πλέον όµως, µε τις νέες µεθόδους, οι οποίες έχουν µειώσει το χρόνο του χειρουργείου, και τα σύγχρονα ενθέµατα σιλικόνης, το φαινόµενο έχει περιοριστεί σηµαντικά.

– Η διαρροή της σιλικόνης. Είναι ο φόβος αρκετών γυναικών, στην πραγµατικότητα όµως πρόκειται για εξαιρετικά σπάνια περίπτωση. Μπορεί να οφείλεται σε αστοχία υλικού, στο πέρασµα του χρόνου, από υπερβολική πίεση, από ατύχηµα κ.λπ. Και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η αφαίρεσή τους και η αντικατάστασή τους µε νέα.

Ευχαριστούµε τον πλαστικό χειρουργό Ευάγγελο Κεραµίδα, ΜD, EBOPRAS, για τις πολύτιµες πληροφορίες του.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ