Η αντηλιακή προστασία αποτελεί το Α και το Ω της σωστής φροντίδας του δέρµατος, ειδικά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ξέρεις, όµως, να προστατεύεις τον εαυτό σου από την αντηλιακή ακτινοβολία, επιλέγοντας τα κατάλληλα προϊόντα και εφαρµόζοντάς τα σωστά;

Μιλώντας για καλοκαίρι έρχονται αυτόµατα στο µυαλό µας εικόνες από αµµουδερές παραλίες µε καταγάλανα νερά, καθώς και λέξεις όπως ήλιος, θάλασσα, διακοπές και… αντηλιακή προστασία. Όλοι γνωρίζουµε ότι η πολύωρη έκθεση στον ήλιο προκαλεί πρόωρη γήρανση αλλά λίγοι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αντιµετώπισή της. Μάθε λοιπόν µε ποια κριτήρια πρέπει να επιλέξεις το αντηλιακό σου, τι σηµαίνει ο δείκτης SPF και ποια είναι τα κλασικά λάθη που κάνεις… κάτω από τον ήλιο, ώστε την επόµενη φορά να τα αποφύγεις και να απολαύσεις άφοβα τα «χάδια» του!

Τι αντηλιακό να πάρω;

Αν έχεις ξηρή επιδερµίδα, τότε επίλεξε µια αντηλιακή κρέµα προσώπου µε ενυδατική σύνθεση, ώστε να χαρίσεις στην επιδερµίδα σου την υδάτωση που χρειάζεται. Εάν η επιδερµίδα σου είναι λιπαρή ή µεικτή, τότε προτίµησε ένα προϊόν για µατ αποτέλεσµα, µε oil free σύνθεση, ώστε να εµποδίσεις την έκκριση λιπαρότητας και, φυσικά, για να µην επιδεινώσεις τυχόν προβλήµατα ακµής. Αν πάλι έχεις κανονική επιδερµίδα, τότε ανήκεις στις τυχερές που το µόνο που έχεις να προσέξεις είναι ο δείκτης προστασίας.

UVA & UVB ακτινοβολία

Οι ακτίνες UVA αποτελούν την υπεριώδη ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τη γήρανση του δέρµατος, καθώς επιδρούν στα κύτταρα που παράγουν την ελαστίνη και το κολλαγόνο του δέρµατος. Εισχωρούν στα πιο βαθιά στρώµατα της επιδερµίδας, καταστρέφοντας τον συνδετικό ιστό και µακροπρόθεσµα µπορούν να οδηγήσουν σε φωτογήρανση, δυσανεξία στον ήλιο, µελαγχρωµατικές διαταραχές (π.χ. κηλίδες, πανάδες) και εµφάνιση καρκίνου του δέρµατος.

Οι ακτίνες UVB αποτελούν την υπεριώδη ακτινοβολία που είναι υπεύθυνη για τα ηλιακά εγκαύµατα. Διαπερνούν µόνο τα ανώτερα στρώµατα της επιδερµίδας, µε αποτέλεσµα να χρωµατίζουν το πιο επιφανειακό στρώµα του δέρµατος, προκαλώντας το µαύρισµα. Βέβαια, όσο πιο συχνά και έντονα εκτίθεται το δέρµα στον ήλιο και προκαλούνται εγκαύµατα τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος τα κύτταρα του δέρµατος να µην καταφέρουν να ανταποκριθούν εξαλείφοντας τις όποιες «ζηµιές». Μακροπρόθεσµα αυτό µπορεί να οδηγήσει σε τροποποίηση του γενετικού υλικού και σε αύξηση των πιθανοτήτων εµφάνισης καρκίνου του δέρµατος.

Τι είναι ο SPF;

Τα αρχικά του σηµαίνουν Sun Protection Factor και πρόκειται για το δείκτη που δηλώνει το βαθµό προστασίας από την ακτινοβολία UVB που παρέχει ένα αντηλιακό. Με άλλα λόγια, πρόκειται για έναν πολλαπλασιαστικό παράγοντα του χρόνου φυσικής αυτοπροστασίας του δέρµατος. Έτσι, πολλαπλασιάζοντας το δείκτη προστασίας του αντηλιακού σου µε τον ατοµικό σου χρόνο αντοχής στην έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, προκύπτει ο πραγµατικός χρόνος που µπορείς να κάνεις άφοβα ηλιοθεραπεία.

Ποιος είναι ο φωτότυπός σου;

Οι ειδικοί διακρίνουν 5 φωτότυπους, ανάλογα µε το χρώµα του δέρµατος, των µατιών και των µαλλιών, καθώς και την αντίδραση του δέρµατος στον ήλιο.

  • Ανήκεις στον φωτότυπο 1 εάν το δέρµα σου είναι πολύ ανοιχτόχρωµο, µε φακίδες, τα µαλλιά σου είναι ξανθά ή κόκκινα και τα µάτια σου µπλε ή πράσινα. Επειδή καίγεσαι εύκολα και δεν µαυρίζεις ποτέ, προτίµησε µια αντηλιακή κρέµα προσώπου µε SPF 50+ και µην παραµένεις κάτω από τον ήλιο για περισσότερα από 5-10 λεπτά.
  • Ανήκεις στον φωτότυπο 2 εάν το δέρµα σου είναι ανοιχτόχρωµο, έχεις καστανά µάτια και ξανθά µαλλιά. Έχεις µεγάλες πιθανότητες να πάθεις εγκαύµατα µετά από πολύωρη έκθεση στον ήλιο, αλλά καταφέρνεις να πάρεις ένα ελαφρύ χρώµα µετά από κάποιο διάστηµα. Προτίµησε µια αντηλιακή κρέµα προσώπου µε SPF 50 και µην παραµένεις κάτω από τον ήλιο για περισσότερα από 10 λεπτά.
  • Ανήκεις στον φωτότυπο 3 εάν το δέρµα σου είναι ελαφρώς σκούρο, χωρίς φακίδες, έχεις καστανά µαλλιά και µάτια. Υπάρχουν φορές που καίγεσαι, αλλά παίρνεις χρώµα εύκολα. Προτίµησε ένα αντηλιακό προσώπου µε SPF 30 και µην παραµένεις εκτεθειµένη στον ήλιο για περισσότερα από 15-20 λεπτά.
  • Ανήκεις στον φωτότυπο 4 εάν έχεις σκούρο δέρµα, καστανά µάτια και καστανά ή µαύρα µαλλιά. Καίγεσαι σπανίως και µαυρίζεις πολύ εύκολα. Επίλεξε ένα αντηλιακό προσώπου µε SPF 20-30 και µην παραµένεις εκτεθειµένη στον ήλιο για περισσότερα από 20-30 λεπτά.
  • Ανήκεις στον φωτότυπο 5 εάν έχεις πολύ σκουρόχρωµο δέρµα ακόµη και τους χειµερινούς µήνες, ενώ τα µαλλιά και τα µάτια σου είναι σκούρα καστανά ή µαύρα. Μαυρίζεις πανεύκολα και γρήγορα, γι’ αυτό προτίµησε ένα αντηλιακό προσώπου µε SPF 15-20, αλλά µην το παρακάνεις µένοντας για πολλές ώρες κάτω απ’ τον ήλιο.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής των αντηλιακών;

Σε γενικές γραµµές, µια αντηλιακή κρέµα προσώπου έχει διάρκεια ζωής ένα χρόνο από τη στιγµή που θα ανοίξεις τη συσκευασία της. Βέβαια, στην πίσω πλευρά κάθε προϊόντος υπάρχει µια ειδική σήµανση που σε ενηµερώνει για τον αριθµό των µηνών κατά τους οποίους µπορεί να χρησιµοποιηθεί µε ασφάλεια, από τη στιγµή που θα ανοιχθεί. Όπως και να έχει, καλό θα ήταν να προµηθεύεσαι µια νέα αντηλιακή κρέµα προσώπου κάθε χρόνο, καθώς ενδέχεται λόγω υψηλών θερµοκρασιών να έχουν αλλοιωθεί τα συστατικά της, ακόµη κι αν δεν έχει παρέλθει η ηµεροµηνία λήξης της.

Διάβασε επίσης:

Γυαλιά ηλίου: ένα απαραίτητο αξεσουάρ

Η επιστήμη σε βοηθά να γυρίσεις το χρόνο πίσω ! Δες πως