- Διαφήμιση -

Νιώθεις κουρασµένη και άτονη; Η επιδερµίδα σου είναι θαµπή; Τότε χρειάζεσαι σίγουρα βιταµίνες, και µάλιστα µε πλούσια αντιοξειδωτική δράση! 

Βιταµίνη Α (ρετινόλη)

- Διαφήμιση -

Η βιταµίνη Α ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταµίνες. Αναστέλλει την ανάπτυξη των όγκων και των κακοήθων κυττάρων και δρα προστατευτικά έναντι της εµφάνισης διαφόρων µορφών καρκίνου. Ρυθµίζει την ανάπτυξη των κυττάρων της επιδερµίδας, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστηµα και έχει αντιβακτηριδιακή δράση. Βιταµίνη Α µπορείς να βρεις σε όλα τα ζωικά τρόφιµα, τα πλήρη γαλακτοκοµικά, τον κρόκο του αυγού, το συκώτι, τα λαχανικά και τα φρούτα µε βαθύ πράσινο και έντονο κίτρινο/πορτοκαλί χρώµα (µε τη µορφή β-καροτίνης).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η χρόνια λήψη της οδηγεί κυρίως σε κεφαλαλγίες και απολέπιση του δέρµατος.

Καροτενοειδή

Στον οργανισµό µετατρέπονται σε βιταµίνη Α. Μπορείς να τα βρεις στα κίτρινα και πράσινα λαχανικά και το κρέας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση των καροτενοειδών, η χρόνια λήψη τους δεν προκαλεί υπερβιταµίνωση, αλλά µπορεί να δώσει στο δέρµα µια πορτοκαλί χροιά. Ευτυχώς, είναι κάτι αβλαβές και διορθώνεται!

Βιταµίνη C

Αποτελεί το υδατοδιαλυτό αντιοξειδωτικό που υπάρχει σε µεγάλη αφθονία στο δέρµα. Παίζει κύριο ρόλο στη σύνθεση του κολλαγόνου και της θεµελίου ουσίας (βασικών στοιχείων του δέρµατός µας), ενώ βοηθά στην πρόληψη της φωτογήρανσης και τη γρήγορη επούλωση τραυµάτων. Ενισχύει την άµυνα του οργανισµού και βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Βιταµίνη C θα βρεις στα φρούτα, κυρίως τα εσπεριδοειδή, το ακτινίδιο, τις φράουλες, το πεπόνι και το µάνγκο. Επιπλέον, σε λαχανικά όπως το κουνουπίδι, το µπρόκολο, το λάχανο, η κόκκινη πιπεριά, η ντοµάτα κ.ά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η χρόνια λήψη της είναι απολύτως ασφαλής σε δόσεις έως 600 mg, επειδή, ως υδατοδιαλυτή, δεν αποθηκεύεται στον λιπώδη ιστό.

Βιταµίνη Ε

Αποτελεί το κύριο λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό του δέρµατος. Η αντιοξειδωτική της δράση ασκείται είτε άµεσα είτε έµµεσα, αφού προστατεύει από την οξείδωση άλλες αντιοξειδωτικές βιταµίνες (Α, C). Η βιταµίνη Ε και το συνένζυµο Q είναι τα µόνα αντιοξειδωτικά που ανιχνεύονται στα λιπίδια της επιδερµίδας. Προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύµατα και παρουσιάζει ισχυρή αντιθροµβωτική δράση, συµβάλλοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου και των καρδιαγγειακών νοσηµάτων. Βιταµίνη Ε θα βρεις στους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα σπαράγγια και το αυγό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δόσεις άνω των 3.000 mg µακροχρόνια µπορούν να έχουν παρενέργειες. Η ενδεδειγµένη ηµερήσια πρόσληψη είναι έως 400 mg.

Όταν οι βιταµίνες συνεργάζονται

Έχει επιβεβαιωθεί η συνεργατική δράση αντιοξειδωτικών βιταµινών. Ιδιαίτερα αποδοτικός συνδυασµός θεωρείται αυτός της Α µε την Ε, σε τοπική εφαρµογή, για την προστασία από τη φωτογήρανση. Επίσης, ο συνδυασµός της C µε την Ε ενισχύει τη φωτοπραστασία των αντιηλιακών και αυξάνει την αντικαρκινική προστασία.

Φλαβονοειδή

Αποτελούν τµήµα των αµυντικών µηχανισµών των φυτών. Στον οργανισµό σου έχουν αντιοξειδωτική δράση, µειώνουν τον κίνδυνο δηµιουργίας θρόµβων, δρουν σαν αντιπηκτικά και έχουν αντιφλεγµονώδεις και αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, µειώνοντας τον κίνδυνο εµφάνισης καρδιαγγειακών νοσηµάτων. Φλαβονοειδή µπορείς να βρεις στα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή, τα µήλα, το κόκκινο λάχανο, τη σόγια, τον καφέ, το κόκκινο κρασί.

Διάβασε επίσης:

Τροφές που ανεβάζουν την ερωτική διάθεση

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ