Από την Ακριβή Αλυσανδράτου

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένος, εξασθενημένος; Έχεις την αίσθηση ότι έχουν αδειάσει οι «μπαταρίες» σου;

Χρησιμοποίησε τη δύναμη των βιταμινών για να τις… «φορτίσεις» ξανά.
Λατρεύεις την κίνηση, την άσκηση, τον αθλητισμό και δεν χάνεις ευκαιρία να διώχνεις μακριά την ένταση και τη ρουτίνα της καθημερινότητας με νέες προκλήσεις. Το σώμα σου όμως μοιάζει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις… έντονες επιθυμίες σου. Κάνε σύμμαχό σου τα συμπληρώματα διατροφής για να γεμίσεις τις αποθήκες σου με δύναμη κι ενέργεια. Οι ανάγκες για θρεπτικά συστατικά διαφέρουν σε κάθε άνθρωπο, ανάλογα με τις συνήθειες, τη διατροφή και τις δραστηριότητές του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξέρεις ποιο είναι το συστατικό που χρειάζεται ο δικός σου οργανισμός.

Όλες οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν τη στενή σχέση ανάμεσα στη διατροφή και την άθληση. Το 90% των αθλητών που παίρνουν μέρος στου Ολυμπιακούς Αγώνες χρησιμοποιούν κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, σύμφωνα με την ESSNA (European Specialist Sports Nutrition Alliance).

Όσα χρειάζεται ο οργανισμός σου

Νερό
Μην το ξεχνάς ποτέ! Όσο πιο πολύ γυμνάζεσαι, τόσο πιο πολύ το χρειάζεσαι. Το σώμα σου κάθε φορά που ιδρώνει χάνει τη φυσική του υγρασία και χρειάζεται ανατροφοδότηση. Ειδικά αν ιδρώνεις πολύ ή κάνεις κάποια ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση, συμπλήρωσε την ενυδάτωσή σου με υδατικά διαλύματα πλούσια σε ηλεκτρολύτες.
Βιταμίνες
Χρήσιμες σε όλους μας αλλά απαραίτητες σε όσους γυμνάζονται. Λειτουργούν στο ανθρώπινο σώμα ως ρυθμιστές του μεταβολισμού.
Βιταμίνες Β
Η έλλειψη των βιταμινών Β μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σου, καθώς παίζουν σημαντικό ρόλο στην αξιοποίηση των υδατανθράκων και των λιπών για την παραγωγή ενέργειας.
Βιταμίνη Ε
Η δύναμή σου κρύβεται στο μυϊκό σου σύστημα. Η καλή κατάσταση των μυών σου όμως εξαρτάται από τη βιταμίνη Ε, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντική για σένα που γυμνάζεσαι.
Βιταμίνη C
Η δυναμική άσκηση επιβαρύνει τις αρθρώσεις, ενώ συχνά γίνεται αιτία τραυματισμών. Η βιταμίνη C είναι εξαιρετικά σημαντική για τη σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που εξασφαλίζει υγιείς αρθρώσεις. Η αντιοξειδωτική δράση των βιταμινών C και E καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που παράγεται με την άσκηση.
Μέταλλα
Οι αθλητές, αλλά και τα άτομα που γυμνάζονται εντατικά, είναι απαραίτητο να παίρνουν ασβέστιο και μαγνήσιο. Τα δύο αυτά μέταλλα είναι υπεύθυνα για την καλή κατάσταση των οστών, των μυών και των νεύρων. Από την άλλη, το μαγνήσιο βοηθά στην παραγωγή ενέργειας, καθώς συμμετέχει στη ρύθμιση των συσπάσεων των μυών και στη σύνθεση των πρωτεϊνών.
Ιχνοστοιχεία
Ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το χρώμιο επηρεάζουν τον μεταβολισμό, διατηρούν δραστήριους τους μύες και ενισχύουν τη δράση της ινσουλίνης.
Αντιοξειδωτικά
Ξέρεις τι είναι το οξειδωτικό στρες; Οι ελεύθερες ρίζες που παράγονται στο σώμα με τη σωματική άσκηση επιτίθενται στα μυϊκά κύτταρα με αποτέλεσμα να μειώνεται η αντοχή αλλά και η απόδοσή μας. Γι’ αυτό όσοι αθλούνται έχουν αυξημένες ανάγκες σε αντιοξειδωτικά. Εκτός από τις βιταμίνες C και E και κάποια ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτική δράση έχουν και άλλες ουσίες, όπως τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στα φρούτα και τα λαχανικά
Πρωτεΐνες και αμινοξέα
Η λέξη πρωτεΐνη προέρχεται από την ελληνική λέξη «πρώτος». Είναι, ακριβώς, απαραίτητα στοιχεία για την ανάπτυξη και ανακατασκευή των ιστών, την καλή λειτουργία και δομή όλων των ζωντανών κυττάρων.
Μην ξεχνάς
Τα συμπληρώματα διατροφής δεν αντικαθιστούν τις τροφές. Στόχος τους είναι να συμπληρώσουν τη διατροφή και να δώσουν στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεται για να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.