Η φύση θα αποτελεί πάντα το πιο όμορφο γυμναστήριο. Υπάρχει κάτι καλύτερο από το να γυμνάζεσαι, να νιώθεις ευεξία και παράλληλα να απολαμβάνεις τη θάλασσα; Το surfing συνδυάζει όλα τα παραπάνω. Αν θέλεις να πάρεις μια γεύση από Καλιφόρνια, αξίζει να το δοκιμάσεις.

από την Αλκίντα Ντολέτσι

Full body workout
Το surfing γυμνάζει κυριολεκτικά ολόκληρο το σώμα. Είναι μια άσκηση που συνδυάζει την αερόβια γυμναστική, την ενδυνάμωση, την ισορροπία και έχει μεγάλα διαστήματα που χρειάζεται ένταση και συγκέντρωση. Δεν είναι τυχαίο που οι surfer δεν έχουν ίχνος λίπους στο σώμα τους, ούτε και αφύσικα φουσκωμένους μύες.

Υπομονή και επιμονή
Κάθε καινούρια ενασχόληση θέλει τον χρόνο της, μέχρι να την «κατακτήσεις». Το surfing όμως θέλει λίγο παραπάνω. Δεν είναι όπως το ποδήλατο ή το τρέξιμο. Για να γίνεις καλός στο surfing θα χρειαστούν αρκετές προπονήσεις, μέσα και έξω από τη θάλασσα. Όταν όμως κάνεις την πρώτη σου φιγούρα ή όταν σταθείς όρθιος για πρώτη φορά στη σανίδα, η χαρά που θα νιώσεις θα είναι η ανταμοιβή σου.

Πώς θα αρχίσω;
Για να ξεκινήσει κάποιος surfing θα πρέπει κατ’ αρχήν να ξέρει καλό κολύμπι και να έχει καλή φυσική κατάσταση. Αυτό που πρέπει καταρχήν να μάθει είναι το λεγόμενο paddling. Οι περισσότεροι surfers γυμνάζονται ώστε να είναι αποτελεσματικοί στις απαιτήσεις του αθλήματος. Μια σειρά μαθημάτων είναι απαραίτητα για τον αρχάριο. Υπάρχουν και σχολές που νοικιάζουν σανίδες και μπορείς να μάθεις τα βασικά σε ατομικά ή ομαδικά μαθήματα. Ο αρχάριος θα πρέπει να πληροφορείται συνεχώς για τους ανέμους και να γνωρίζει πού μπορεί να κάνει surf και πού όχι. Διαφορετικά αυξάνει κατακόρυφα το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπόλοιποι γύρω του. Οι καταλληλότερες σανίδες για αρχάριους είναι οι foam boards, από αφρολέξ. Eίναι πιο ελαφριές και μαλακές από τις κανονικές και έχουν μεγαλύτερη επιφάνεια για καλύτερη ισορροπία.

Surf spots
Για να κάνεις surf χρειάζεσαι… κύμα! Οπότε τα surf spots είναι συγκεκριμένα και τα πιο δημοφιλή της ημέρες που φυσάει μαζεύουν αρκετό κόσμο. Στην Αττική το καλύτερο μέρος για surf είναι η η πλαζ Ωκεανίδα στον Λαιμό Βουλιαγμένης στο Καβούρι. Εξίσου γνωστές παραλίες για surf είναι του Αγίου Δημητρίου, της Βραυρώνας – Χαμολιών, της Ραφήνας λίγο έξω από το λιμάνι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, στην παραλία των Λεγραινών και στο Σούνιο απέναντι από τον ναό του Ποσειδώνα. Ωστόσο υπάρχουν δημοφιλείς ελληνικές τοποθεσίες για surfing και εκτός Αττικής, όπως η Μεσακτή στην Ικαρία, ο Πλατανιάς στα Χανιά και ο Λαγκούβαρδος στα Φιλιατρά.

Τι να προσέχω;
Το surfing γίνεται χειμώνα-καλοκαίρι και μάλιστα τον χειμώνα οι καιρικές συνθήκες είναι συνήθως πιο ευνοϊκές. Θα πρέπει κάθε φορά που πας για surf να ξέρεις την πρόγνωση του καιρού. Για να δημιουργηθούν κύματα στις παραλίες μας θα πρέπει η δύναμη του ανέμου να είναι τουλάχιστον 5 μποφόρ. Εκτός από τη δύναμη του αέρα θα πρέπει να λάβεις υπόψη και την διεύθυνσή του. Όσον αφορά την ασφάλεια του συγκεκριμένου αθλήματος, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ιδιαίτεροι κίνδυνοι. Τα κύματά μας είναι αργά και σχετικά μικρά, ενώ δεν υπάρχουν κοράλλια ή καρχαρίες. Επίσης, καλό θα είναι να μην κάνουμε surf κοντά σε λουόμενους για να μην υπάρξουν τραυματισμοί.