Aπό τη Μαίρη Στραβοράβδη,Life coach, σύμβουλο προσωπικής ανάπτυξης.

Ό,τι ονειρεύεσαι ή πιστεύεις ότι μπορείς να το κάνεις, κάν’ το! Η τόλμη περιέχει μεγαλοφυΐα, δύναμη και μαγεία…

Τι πραγματικά σημαίνει να θες να πετύχεις κάτι μεγάλο;

Αν έχεις κάτι πολύτιμο στο μυαλό σου, μια υπηρεσία που θες να προσφέρεις, μια ιδέα για ανάπτυξη ή ακόμα να ασχοληθείς με το δικό σου ακατέργαστο ταλέντο, τότε οφείλεις στον εαυτό σου να αναπτύξεις το πεδίο εφαρμογής της!
Γιατί να συμβιβαστείς με κάτι λιγότερο από το πλήρες δυναμικό σου και το τι μπορείς να κάνεις με αυτό;Ένα μεγάλο μέρος του ταλέντου χάνεται στον κόσμο λόγω έλλειψης θάρρους. Κάθε μέρα στέλνει στα αζήτητα δημιουργικές ιδέες ανθρώπων, που η ατολμία τούς εμπόδισε να κάνουν μια πρώτη, δεύτερη, τρίτη προσπάθεια…

Συχνά δεν βλέπεις τον εαυτό σου σε αυτόν τον ρόλο!

Υπάρχει μια εσωτερική φωνή που δεν σε αφήνει να πας μακριά; Συμβαίνει αρκετά συχνά να χάνεις την αυτοπεποίθησή σου; Αυτό είναι αποτέλεσμα των αρνητικών σκέψεων που περνούν από το μυαλό σου ή των εκτιμήσεων που κάνεις για τις καταστάσεις που βιώνεις. Τις περισσότερες φορές εντοπίζεις αρνητικά δεδομένα, που δεν είναι η «αλήθεια σου». Δεν είναι τα πράγματα τόσο αρνητικά, αλλά είναι σίγουρα ο τρόπος που τα βλέπεις!
Κάποιες φορές το κάνουμε όλοι! Διαστρεβλώνουμε, παρερμηνεύουμε τα γεγονότα, δίνοντάς τους αρνητικό πρόσημο, με αποτέλεσμα να φεύγουμε μακριά ή να ακινητοποιούμαστε.

Ρύθμισε το σωστό είδος των στόχων και οραματίσου!

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το «να σκεφτούν κάτι μεγάλο» σημαίνει ότι θα πρέπει να θέσουν φιλόδοξους στόχους, εξωφρενικά υψηλούς, για να εκτοξεύσουν τον εαυτό τους σε μεγαλύτερα ύψη. Δεν είναι πάντα έτσι… εκτός εάν θες να γίνει έτσι!
Το γεγονός είναι πως όταν έχεις ένα αρκετά ισχυρό όραμα, αναζητάς το θάρρος να φροντίσεις τον εαυτό σου, υλοποιώντας το. Όταν μπορείς να δεις, να ακούσεις και να αισθανθείς το όραμά σου, τότε απλά πρέπει να το τολμήσεις, όσο τρελό και εάν φαίνεται στους άλλους.

Βρες σοβαρούς λόγους για να το κάνεις ή εφεύρε μερικούς!

Ακόμη και αν αυτό που έχεις να προσφέρεις δεν είναι υλικό για βραβείο Νόμπελ, αλλά εξακολουθεί να είναι ο σημαντικότερος λόγος που σε ξυπνά το πρωί και σου προσφέρει ενέργεια, τότε τόλμησέ το!
Ανέβασε τον πήχη! Τις καλύτερες επιδόσεις τις επιτυγχάνει αυτός που παίρνει το μεγαλύτερο ρίσκο. Μην ξεχνάς πως όποιος θέτει τον πήχη αρκετά ψηλά, είναι και αυτός που βιώνει πιο συναρπαστική ζωή.

Tips
1. Φρόντισε ο στόχος να είναι ρεαλιστικός και άκου την εσωτερική φωνή σου!
Συχνά ψάχνουμε για ένα επίπεδο τόσο υψηλό, που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί άμεσα. Θέσε έναν συγκεκριμένο στόχο, που να είναι πραγματικά εφικτός. Δούλεψε με τις πεποιθήσεις σου. Παρατήρησε πώς σχηματίζονται οι αρνητικές πεποιθήσεις και πώς αυτές καταστρέφουν την αυτοπεποίθησή σου. Αναζήτησε τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και πώς αυτά διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και τα γεγονότα. Είναι επαναλαμβανόμενα; Τα χρησιμοποιείς συχνά;
Ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι σκέψης που θα μπορούσες να αναπτύξεις; Βρες τις επιτυχίες σου. Βρες τον τομέα στον οποίο έχεις πετύχει κάτι. Κατάγραψε τα στοιχεία του εαυτού σου που αγαπάς και θαυμάζεις, τα καλά σου στοιχεία… μόνο!

2. Χώρισε τον αρχικό σου στόχο σε επιμέρους βήματα και ακολούθησέ τα με φαντασία!
Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μία μέρα! Στην πραγματικότητα, ξεκίνησε σαν ένα μικρό χωριό με λίγα σπίτια, στην πλαγιά του λόφου. Λίγη σημασία έχει πού βρίσκεσαι σήμερα, γιατί από κάπου χρειάζεται να κάνεις την αρχή.
Σχεδίασε με μεγάλη λεπτομέρεια πού ακριβώς θέλεις να πας. Αν δεν το κάνεις, δεν θα ξέρεις ποιο δρόμο να πάρεις. Ποιες είναι οι ιδέες, οι ήχοι, πώς θα αισθανθείς όταν θα πραγματοποιηθούν, πώς θα αλλάξει αυτό τη ζωή σου, με ποιον τρόπο, πώς θα επηρεαστούν οι άλλοι, τι βήματα θα κάνεις αυτή τη βδομάδα, αυτόν τον μήνα, αυτόν τον χρόνο; Πώς είναι όλα αυτά μαζί; Τι άλλες ανάγκες προκύπτουν;
Ξεκινώντας μια νέα δραστηριότητα, πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός… ακριβώς για ό,τι θέλεις να δεις να υλοποιείται σε έναν χρόνο ή σε πέντε χρόνια.
Έτσι, συνδέοντας τον σχεδιασμό με τη φαντασία, ελέγχουμε και απελευθερώνουμε, την ίδια στιγμή, τη δημιουργικότητα. Δεν ξέρουμε πόσο μακριά μπορεί να πάει ένα σχέδιο. Μπορεί να πάει όπου αποφασίσουμε!

3. Βρες τη δική σου ομάδα και γίνε ομαδικός παίκτης!
Για να σκεφτείς κάτι μεγάλο, θα πρέπει να δεις τον εαυτό σου σαν μέρος ενός μεγαλύτερου συνόλου. Στρατολόγησε ανθρώπους που είναι καλύτεροι από σένα σε έναν τομέα τουλάχιστον. Εάν δεν είσαι και το πιο οργανωτικό άτομο, αναζήτησε κάποιον που είναι!
Αναζήτησε ανθρώπους να σε υποστηρίξουν. «Άνοιξε» την ιδέα σου και επικοινώνησέ την, όχι ζητώντας έγκριση αλλά ζητώντας ανατροφοδότηση, ζητώντας τους να σκεφτούν τι μπορείς να βελτιώσεις.

4. Κράτα την αξιοπιστία σου σταθερή και την πορεία σου το ίδιο!
Συχνά ξεχνάς ότι οι άλλοι άνθρωποι πρόκειται να ανοίξουν τις πόρτες και να διαδώσουν το δικό σου μήνυμα. Πώς θα τους εμπνεύσεις να εμπλακούν για να βοηθήσουν; ‘Όλα σχετίζονται με τη σταθερότητα και την αξιοπιστία που έχεις αναπτύξει.
Γίνε το πρόσωπο που οι άλλοι θέλουν να βοηθήσουν. Κάν’ το αληθινά, μέσα από την καρδιά σου.

5. Σκέψου, εστιάζοντας σε μελλοντικές δράσεις!
Αν έχεις μεγάλα σχέδια ή ακόμα κι αν δεν είναι τόσο μεγάλα, κάτσε λίγο σιωπηλός με κλειστά μάτια και διαλογίσου. Αυτή τη στιγμή που το διαβάζεις, κάνε το. Χαμήλωσε τον ρυθμό της αναπνοής σου, πάρε βαθιά και σταθερή ανάσα και άσε τις σκέψεις σου να περιπλανηθούν… Τι φαντάστηκες; Αναρωτήσου «τι θα συμβεί αν…».

6. Βρες τους τρόπους να το προωθήσεις… παντού!
Μια παγκόσμια αγορά ή ακροατήριο δεν ήταν ποτέ ευκολότερο από σήμερα με τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και την τεράστια αύξηση της χρήσης του διαδικτύου. Τώρα είναι φυσικό να σκεφτόμαστε παγκόσμια και όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο. Το διαδίκτυο υπάρχει για να διευκολυνθεί η μεγάλη σκέψη. Τα αποτελέσματα μπορούν να μεγεθυνθούν και να αναπαραχθούν σε όλο τον κόσμο.

Τέλος,είναι ένα κλισέ, το ξέρω: «Δεν μετανιώνω για τα πράγματα που έκανα, αλλά για τα πράγματα δεν έκανα». Όμως, αν δεν το τολμήσεις, ποτέ δεν θα ξέρεις πόσο μακριά θα μπορούσες να πας και πάντα θα αναρωτιέσαι!