- Διαφήμιση -

Ορισµένοι κατασκευαστές καλλυντικών έχουν οικειοθελώς αφαιρέσει κάποιες αµφιλεγόµενες χηµικές ουσίες από τα προϊόντα τους, αλλά κάποιες κρέµες εξακολουθούν να είναι γεµάτες µε φθαλικές ενώσεις, παραβένες και φορµαλδεΰδη. Πρόκειται για ουσίες που απορροφώνται από το δέρµα και κυκλοφορούν στο αίµα. Ακριβώς γι’ αυτό προκαλούν µεγάλη ανησυχία.

Πού… κυκλοφορούν

- Διαφήμιση -

Μην υποθέτεις ότι τα διάφορα συστατικά που υπάρχουν στα καλλυντικά και τα άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας είναι ασφαλή, αλλιώς θα ήταν απαγορευµένα. Οι δοκιµές ασφάλειας δεν είναι υποχρεωτικές πριν από την εµπορική προώθηση ενός τέτοιου προϊόντος. Ούτε οι κατασκευαστές είναι υποχρεωµένοι να απαριθµούν στη συσκευασία όλα τα ειδικά χηµικά που περιέχουν. Μια κατηγορία τέτοιων χηµικών τα οποία λειτουργούν ως µαλακτικά και ονοµάζονται φθαλάτες έχουν προσελκύσει την προσοχή των επιστηµόνων, διότι «µπερδεύουν» τις ανθρώπινες ορµόνες.

Οι φθαλάτες είναι χηµικά που προέρχονται από την επεξεργασία πετρελαϊκών προϊόντων και υπάρχουν σε πολλά προϊόντα, όπως καλλυντικά, λακ, αποσµητικά, αρώµατα, ζελέ µαλλιών, σαπούνια, σαµπουάν, βερνίκια νυχιών, προϊόντα τεχνητού µαυρίσµατος, εντοµοκτόνα κ.λπ. Χρησιµοποιούνται για διάφορους λόγους, για παράδειγµα κάνουν ένα αποσµητικό χώρου να διαρκεί περισσότερο, ένα hair spray να εµποδίζει τη σκληρότητα, τις ενυδατικές κρέµες να προωθούν την απορρόφηση και τις βαφές νυχιών να µειώνουν την πιθανότητα σπασίµατος. Όµως, ελάχιστα πράγµατα είναι γνωστά για τη συγκέντρωση των φθαλατών σε αυτά τα προϊόντα.

Και στα πλαστικά

Οι φθαλάτες δεν βρίσκονται µόνο στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας αλλά και σε πολλά πλαστικά, γιατί τα µαλακώνουν. Για παράδειγµα, το πολυχλωριούχο βινύλιο (PVC), το τρίτο πιο συχνά χρησιµοποιούµενο πλαστικό, είναι από τη φύση του σκληρό, αλλά οι φθαλάτες το κάνουν εύκαµπτο. Έτσι, ένα σωληνάκι που µπαίνει στη φλέβα ενός ασθενούς µε ορό περιέχει φθαλάτες, ώστε να είναι µαλακό και να µην υπάρχει κίνδυνος τραυµατισµού. Η µόνη φθαλική ένωση που έχει εγκριθεί για χρήση στις ιατρικές συσκευές λέγεται DEHP, αυτή όµως δεν είναι χηµικά δεσµευµένη στο PVC και διαρρέει εύκολα. Το ίδιο συµβαίνει και µε άλλες φθαλικές ενώσεις.

Οι ουσίες αυτές υπάρχουν σε πολλά πλαστικά, από τα sex toys µέχρι το επικάλυµµα των φαρµάκων και των συµπληρωµάτων διατροφής. Βρίσκονται στις συσκευασίες τροφίµων, τα ταπεράκια της µαµάς, τις πλαστικές κουρτίνες µπάνιου, τα πλαστικά µέρη των παιδικών παιχνιδιών, τα πλαστικά µέρη των ρούχων, τα πλαστικά καλύµµατα δαπέδου και τοίχου, τα περιτυλίγµατα των τετραδίων κ.λπ. Κάποτε υπήρχαν και στις πιπίλες των µωρών, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση τις απαγόρευσε το 1992, αφού προηγουµένως δεκάδες µελέτες είχαν δείξει την επικινδυνότητά τους.

Γιατί είναι επικίνδυνες;

Το θέµα µε τις φθαλάτες είναι ότι απελευθερώνονται εύκολα από τα πλαστικά στα οποία βρίσκονται, ιδιαίτερα όταν επικρατούν υψηλές θερµοκρασίες στο περιβάλλον. Αν λοιπόν έχεις µια πλαστική κουρτίνα στο µπάνιο σου, διαρρέουν φθαλάτες όταν ανεβαίνει η θερµοκρασία στο χώρο και, φυσικά, τις εισπνέεις. Το ίδιο συµβαίνει µε τις πλαστικές συσκευασίες, απ’ όπου µπορούν να εισέλθουν στα τρόφιµα. Πιο άµεση είναι η έκθεση µέσω των καλλυντικών, του makeup, των κρεµών, των σαµπουάν και των σαπουνιών.

Όταν τα χηµικά αυτά µπουν στην κυκλοφορία του αίµατος, πηγαίνουν στους διάφορους ιστούς και από εκεί διαταράσσουν το ανθρώπινο ορµονικό σύστηµα. Γι’ αυτό και αποκαλούνται ενδοκρινικοί διαταράκτες. Οι ορµόνες είναι υπεύθυνες για πολλά πράγµατα, όπως για την ανάπτυξη του παιδιού, τη δηµιουργία του σκελετού, την έναρξη της εφηβείας, τη γονιµότητα της γυναίκας και του άνδρα, τη ρύθµιση του µεταβολισµού και της όρεξης, καθώς και για τη διατήρηση ενός υγιούς σωµατικού βάρους. Έτσι, οι φθαλάτες, τουλάχιστον θεωρητικά, µπορούν να επηρεάσουν όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώµατος στις οποίες συµµετέχουν οι ορµόνες. Αυτό είναι δυνατόν να προκαλέσει ορµονικές διαταραχές, µε πολλές συνέπειες, εκ των οποίων οι κυριότερες αναλύονται στη συνέχεια.

Διάβασε επίσης:

8 τρόποι να ξυπνάς κούκλα κάθε πρωί

Τι να βάλεις στο πρόσωπό σου για να βολτάρεις στον ήλιο ανενόχλητη

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ