Από την Ακριβή Αλυσανδράτου

Οι υπηρεσίες προστασίας περιβάλλοντος κατατάσσουν τον αέρα του σπιτιού μας μεταξύ των κορυφαίων περιβαλλοντικών κινδύνων. Συχνά στους εσωτερικούς χώρους τα μάτια μας κοκκινίζουν, αισθανόμαστε το κεφάλι μας βαρύ και δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε. Μία από τις αιτίες είναι τα χημικά που περιέχουν τα καθαριστικά που χρησιμοποιούμε. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό; Να αντιγράψουμε τις συνταγές καθαριότητας των γιαγιάδων μας, που με λίγη σόδα και σαπούνι έκαναν τα σπίτι τους να αστράφτει.
Το κέρδος μας είναι τριπλό: υγεία, οικολογική συνείδηση και οικονομία!

Για να φτιάξουμε τα οικολογικά μας καθαριστικά χρειαζόμαστε:

Μαγειρική σόδα
Αν και, όπως λέει το όνομά της, χρησιμοποιείται στη μαγειρική, είναι εξίσου χρήσιμη και αποτελεσματική και στην καθαριότητα. Εξαφανίζει στο λεπτό λάδια, λίπη και βρωμιές από κάθε επιφάνεια.                                                                                                                   DIY:Γενικό καθαριστικό
Διαλύουμε και ανακατεύουμε 1/2 φλιτζάνι ξίδι και 1/4 φλιτζάνι μαγειρική σόδα σε 2 λίτρα ζεστό νερό. Το διάλυμα διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και καθαρίζει τζάμια, καθρέφτες, τις αποθέσεις ασβεστίου σε βρύσες και κεραμικά πλακίδια.

Ξίδι
Χάρη στην οξύτητά του, το ξίδι είναι ο μεγαλύτερος εχθρός κάθε βρωμιάς.
DIY:Αντιμουχλικό
Εξαφανίζουμε κι αποτρέπουμε την ανάπτυξη μούχλας στις γωνίες του μπάνιου.
Σε ένα μπουκάλι σπρέι ρίχνουμε ένα μέρος νερό και ένα μέρος λευκό ξίδι. Ψεκάζουμε με το διάλυμα τις εσοχές στις γωνίες της ντουζιέρας ή της μπανιέρας μετά το μπάνιο.

Λεμόνι
Ο φυσικός χυμός από λεμόνι καθαρίζει και απολυμαίνει εκπληκτικά, αφήνοντας άρωμα φρεσκάδας.
DIY:Γυαλιστικό επίπλων
Ανακατεύουμε 1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Ψεκάζουμε ένα καθαρό πανί και καθαρίζουμε.

Βόρακα
Ο βόρακας (αγγλιστί borax) ή τετραβορικό άλας του νατρίου είναι ένα λευκό ορυκτό στοιχείο, γνωστό ως ενισχυτικό πλύσης. Μαλακώνει το «σκληρό» νερό, ώστε τα ρούχα να καθαρίζουν καλύτερα. Αν δεν βρεις στο σούπερ μάρκετ, θα τον βρεις πολύ οικονομικά σε καταστήματα με γεωργικά προϊόντα.
DIY:Εντομοκτόνο
Αναμειγνύουμε δύο κουταλιές βόρακα σε χλιαρό νερό μέσα σε ένα ψεκαστήρι. Ψεκάζουμε τα σημεία όπου συχνάζουν μυρμήγκια, ψύλλοι και κατσαρίδες και δεν θα ξαναπατήσουν ποτέ!