Γυναίκες δυναµικές, τολµηρές αλλά και παράτολµες. Γυναίκες που κατάφεραν να κερδίσουν στο βιογραφικό τους τη φράση «η πρώτη που…» και άλλαξαν την ιστορία!
Από την Τάνια Μαρκουτσά

Ακόµα και ο Θεός, όταν δηµιούργησε την Εύα από το πλευρό του Αδάµ, δεν µπορούσε να φανταστεί ότι το ανήσυχο πνεύµα της θα γινόταν η αιτία να τους εξορίσει από τον Παράδεισο. Η γυναίκα, από τη στιγµή της δηµιουργίας της, δεν έπαψε ποτέ να αναζητά –τις περισσότερες φορές πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύµα– το καινούριο, το διαφορετικό, το καλύτερο. Άλλωστε, η ίδια η φύση την προίκισε: την έκανε δηµιουργό! Κι όσο κι αν οι εποχές, οι θεωρίες, τα κατεστηµένα, οι θρησκείες προσπάθησαν να την καταδικάσουν στην ανυπαρξία, στην ανωνυµία, εκείνη πάντα έβρισκε τρόπους να αποδεικνύει τη θέληση αλλά και την ευφυΐα της. Οι γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή τη λίστα ξεχώρισαν. Με την τόλµη τους κατάφεραν να ανοίξουν για όλες εµάς νέους ορίζοντες. Η επιλογή αναγκαία, καθώς η λίστα θα µπορούσε να περιλαµβάνει πολλές πρωτοπόρες γυναίκες ακόµα.

Αθηνά Πανουργιά, 2014
Στα 25 της έγραψε ιστορία. Είναι η πρώτη γυναίκα χειριστής πολεµικού ελικοπτέρου «Απάτσι» στην Ελλάδα.

Nancy Pelosi, 2007
Μετά από 15 χρόνια ενεργής παρουσίας ως βουλευτής, η Pelosi, µητέρα πέντε παιδιών, εκλέχθηκε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της αµερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

Masoumeh Bolaghi, 2002
Είναι η πρώτη γυναίκα οδηγός λεωφορείου στο Ιράν! Τα τελευταία χρόνια οι Ιρανές δίνουν πραγµατικές µάχες προκειµένου να κερδίσουν ίσα δικαιώµατα µε τους άνδρες. Η Masoumeh Bolaghi, πριν γίνει οδηγός λεωφορείου, δούλευε ως νοσοκόµα.

Junko Tabei, 1975

Junko Tabeirs
Γεννήθηκε το 1939 στο Miharu Machi της Ιαπωνίας. Σε ηλικία 10 ετών έκανε την πρώτη ανάβαση της ζωής της, στο βουνό Yumoto (2.000 µ.). Το 1975 έγινε η πρώτη γυναίκα που κατέκτησε το Everest, που ανέβηκε στη «στέγη του κόσµου»!

Tori Murden, 2000
Η δικηγόρος από το Κεντάκι είναι η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να διασχίσει κωπηλατώντας τον Ατλαντικό Ωκεανό µόνη της! Έκανε 3.000 µίλια σε 81 ηµέρες, αν και αρχικός της στόχος ήταν να σπάσει το προηγούµενο ρεκόρ, των 73 ηµερών!

Eileen Collins, 1998
Η πρώτη γυναίκα κυβερνήτης διαστηµοπλοίου! Η 59χρονη σήµερα Eileen έχει περισσότερες από 5.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό της και έχει πιλοτάρει περισσότερους από 30 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών. Στο διάστηµα έχει περάσει περισσότερες από 38 ηµέρες.

Katja Poensgen, 1998
Στα 21 της χρόνια, η όµορφη Γερµανίδα έγινε η πρώτη γυναίκα που τερµάτισε δεύτερη σε διεθνή αγώνα µοτοσικλέτας. Με ένα Suzuki 750 εντυπωσίασε τους πάντες στο Supermono Cup Series στην Αγγλία.

Alice Paul, 1920

Alice Paul3sΣουφραζέτα, συνέταξε το άρθρο του αµερικανικού Συντάγµατος για τα ίσα δικαιώµατα των δύο φύλων, ενώ οργάνωσε την πρώτη µεγάλη διαδήλωση στην Ουάσινγκτον και συνελήφθη πολλές φορές για τα πιστεύω της. Ίδρυσε το πρώτο Διεθνές Κόµµα Γυναικών.

Diane Holl, 1996
Η πρώτη γυναίκα αρχιµηχανικός σε αγώνες Indy-car κερδίζει τη µία νίκη µετά την άλλη και δηλώνει: «Ήµουν πάντα γυναίκα και ήµουν πάντα µηχανικός αυτοκινήτων, οπότε απλώς πρέπει να κάνω τη δουλειά µου». Ο οδηγός της οµολογεί ότι ήταν απροσδόκητο για αυτόν να έχει µηχανικό µία γυναίκα, αλλά όταν τη γνώρισε, ένιωσε ασφάλεια.

Sandra Day O’Connor, 1981
Επειδή δεν την προσλάµβανε κανείς, άνοιξε το δικό της δικηγορικό γραφείο. Οι ικανότητές της την έφεραν στα υψηλότερα δικαστικά αξιώµατα. Είναι η πρώτη γυναίκα στις ΗΠΑ που ορκίστηκε Ανώτατος Δικαστής.

Benazir Bhutto, 1977
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός µουσουλµανικής χώρας, κόρη του πρώην πρωθυπουργού της χώρας Zulfiqar Ali Bhutto, συνέβαλε στη µετάβαση του Πακιστάν από τη δικτατορία στη δηµοκρατία.

Διάβασε ολόκληρο το άρθρο στο The BODY που κυκλοφορεί.

Διάβασε επίσης:

5 κόλπα για να αυξήσεις την αποδοτικότητά σου στη δουλειά

Εξωσωµατική γονιµοποίηση: Πάρε τον έλεγχο του βάρους σου!