Αν είσαι γυναίκα και δουλεύεις full time, τότε μάλλον από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Απρίλιο δεν δουλεύεις αποδοτικά αλλά… δωρεάν, χάρη στο μισθολογικό χάσμα των δύο φύλων!

Από την Έρρικα Λευθέρη

Στις 12 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ίσης Αμοιβής αντρών και γυναικών. Τι γνωρίζεις όμως γι’ αυτή την τόσο σημαντική, αλλά άγνωστη μέρα;
Είναι η μέρα του Απριλίου που μια γυναίκα, σχεδόν 4 μήνες μετά το νέο έτος, καταφέρνει να κερδίσει το ίδιο ποσό που ένας άντρας κέρδισε τον προηγούμενο χρόνο. Χρειάζεται δηλαδή επιπλέον 4 μήνες! Το μισθολογικό χάσμα καλά κρατεί και γίνεται ακόμα πιο έντονο από τη στιγμή μάλιστα που θα προσθέσεις και άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία ή η οικογενειακή κατάσταση. Ευτυχώς, τα ποσοστά έχουν αρχίσει να μειώνονται, χάρη σε εκείνη τη μικρή μερίδα των ακτιβιστριών γυναικών αλλά και όλων εκείνων που αρνούνται να δεχτούν την άνιση αμοιβή για ίση εργασία.

  • Η Ημέρα Ίσης Αμοιβής ιδρύθηκε το 1996, από την National Committee on Pay Equity (NCPE) και σκοπό έχει την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το πόσο περισσότερο χρειάζεται να εργάζονται οι γυναίκες σε σχέση µε τους άντρες για να κερδίζουν την ίδια αµοιβή.
  • Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2014, μια γυναίκα στις ΗΠΑ αμείβεται κατά μέσον όρο 79 cents για κάθε δολάριο που αμείβεται ένας άντρας. Έτσι, λοιπόν, έχουμε ένα χάσμα 22 cents.
  • Κάθε χρόνο η μέρα μετατίθεται αναλόγως του οικονομικού κενού που υπάρχει μεταξύ των δύο φύλων σε κάθε χρονιά. Φέτος είναι στις 12 Απριλίου, 5 μέρες νωρίτερα από το 2014, επισημαίνοντας έτσι ότι το κενό έχει μικρύνει.

Μια διάσημη φωνή
Η Beyoncé έχει δηλώσει πολλές φορές με πάθος τη θέση της πάνω στην ίση εργασιακή αμοιβή των δύο φύλων. Είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο GQ πρόσφατα: “Ξέρεις, η ισότητα είναι ένας μύθος και για κάποιο λόγο, όλοι αποδέχονται το γεγονός ότι οι γυναίκες δεν βγάζουν τα ίδια χρήματα με τους άντρες. Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Γιατί πρέπει να το δεχτούμε;” Το 2014 έγραψε σε έκθεση σχετικά με την ισότητα των δύο φύλων: “Σήμερα οι γυναίκες αποτελούν το μισό του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ, όμως μια γυναίκα κερδίζει μόνο το 77% από αυτό που κερδίζει ένας μέσος εργαζόμενος άντρας. Όμως τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες πρέπει να φωνάζουν ότι αυτό είναι απαράδεκτο, αλλιώς τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ”.