Λίλα Μπάρμπα ποια είναι

Η Λίλα Μπάρμπα είναι ένα σύγχρονο κορίτσι, που φέρνει έναν φρέσκο αέρα στη σκηνή του Improv και του Stand Up Comedy. Έχει έναν αναπάντεχο τρόπο να αυτοσαρκάζεται, να μετατρέπει τις ανασφάλειες σε ερωτήσεις και να μιλάει για τα πιο δύσκολα με τον πιο εύκολο τρόπο. Ανάλαφρη και δροσερή, «χτυπά» εκεί που δεν το περιμένεις!

Πηγή χαράς, ζωής, υγείας και μακροζωίας -αποδεδειγμένα!- το γέλιο είναι απαραίτητο συστατικό αλλά και απόδειξη της καθημερινής μας ευτυχίας. Αν και έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε άντρες stand up comedian, υπάρχουν κάποια κορίτσια που παίρνουν το μικρόφωνο και κάνουν την κοιλιά μας να πάλλεται από τα γέλια και τα μάτια μας να θολώνουν.

Γιατί είστε τόσο λίγα τα κορίτσια στην κωμωδία; Είναι το stand up comedy αντρική υπόθεση;

Ναι, είναι ανδροκρατούμενος χώρος, αλλά δεν είναι ανδρική υπόθεση! Αν παραδεχόμασταν κάτι τέτοιο, θα ήταν σαν να λέγαμε ότι οι γυναίκες δεν έχουν χιούμορ, κάτι που φυσικά δεν ισχύει και δεν έχει καμία λογική. Το ότι παίρνουν λιγότερες γυναίκες το ρίσκο να πιάσουν το μικρόφωνο της stand up κωμωδίας θεωρώ πως έχει να κάνει με τα κατάλοιπα που έχουν αφήσει οι προγενέστερες απαιτήσεις που είχε η κοινωνία από τις γυναίκες και τη συστολή που έχουν δημιουργήσει αυτές. Ελπίζω όμως πως αυτό αλλάζει σιγά σιγά. Στην Ελλάδα έχουμε υπέροχες γυναίκες κωμικούς όπως η Κατερίνα Βρανά, η Χρύσα Κατσαρίνη, η Ήρα Κατσούδα, η Δήμητρα Νικητέα κ.ά. και ελπίζω να γίνουμε και περισσότερες, γιατί υπάρχουν τρομερά αστείες γυναίκες εκεί έξω.

Έχει τύχει να σε αμφισβητήσουν μόνο και μόνο επειδή είσαι γυναίκα;

Η γρήγορη απάντηση είναι «ναι». Ωστόσο, δεν πιστεύω πως αυτός ήταν ξεκάθαρα ο λόγος στο μυαλό εκείνων που το έκαναν. Όταν ξεκίνησα να διδάσκω Improv Theater (θεατρικό αυτοσχεδιασμό), παρατήρησα πως έπρεπε να καταβάλω τριπλή προσπάθεια για να έχω την προσοχή και την εμπιστοσύνη μερικών μαθητών μου, κάτι που οι υπόλοιποι συνεργάτες μου το είχαν εξ αρχής. Μάλλον μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να συνειδητοποιήσεις ότι μπορείς να διδαχτείς από μια γυναίκα 10+ χρόνια μικρότερή σου, που όμως έχει δουλέψει σκληρά σε έναν τομέα που εσύ αγνοείς παντελώς. Είναι πολύ άδικο να συμβαίνει αυτό, όσο μεγάλη κι αν είναι η ικανοποίηση όταν αποδεικνύεται το αντίθετο.

Λίλα Μπάρμπα συνέντευξη

Οι βωμολοχίες είναι απαραίτητες;

Σε οποιαδήποτε μορφή τέχνης τίποτα δεν είναι απαραίτητο, αν δεν είναι του στυλ και της αισθητικής σου. Ο χώρος της stand up κωμωδίας είναι τρομερά ελεύθερος και επιτρέπει τις «κακές λέξεις», καθώς ο λόγος είναι άμεσος και απλός. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση οι βωμολοχίες δεν αποτελούν το μυστικό για την επιτυχία.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την κωμωδία;

Δεν έχω ιδέα ποια ακριβώς ήταν η στιγμή που το αποφάσισα, ούτε τι με έκανε να το αποφασίσω, οπότε δεν έχω μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγηθώ. Με παρακίνησε σίγουρα η αγάπη μου για τις παρασταστικές τέχνες, την οποία ένιωθα πάντα.

Οι δικοί σου, οι γονείς σου, οι φίλοι σου το περίμεναν;

Είμαι πολύ τυχερή, γιατί ο περίγυρός μου είναι αφάνταστα υποστηρικτικός. Ο μπαμπάς μου είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής μου. Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με το Improv Theater, οικογένεια και φίλοι είπαν, «Ω, αυτό είναι τρομακτικό, να βρίσκεσαι εκεί πάνω χωρίς κείμενο, σου ταιριάζει!». Όταν ξεκίνησα το stand up comedy είπαν, «Ω, αυτό είναι ακόμα πιο τρομακτικό, πότε παίζεις;», και είναι πάντα δίπλα μου.

Εσύ με τι γελάς από την καρδιά σου;

Με τα παιδιά, τρελαίνομαι για τα πράγματα που λένε και κάνουν, γελάω πάρα πολύ.

Ο/η αγαπημένος/η σου κωμικός;

Δύσκολο, δεν μπορώ να διαλέξω ούτε το αγαπημένο μου χρώμα. Ο Bo Burnam δεν φεύγει από το μυαλό μου, οπότε μάλλον θα πω αυτόν.

Λίλα Μπάρμπα στο The Body

Θα έλεγες ότι η Barbra Streisand ήταν ένα από τα πρώτα αστεία κορίτσια;

Για μένα το πρώτο αστείο κορίτσι ήταν η μαμά της γιαγιάς μου, η γιαγιά Νίκη, και είναι κρίμα που τη στερήθηκε η σκηνή.

Πότε γελάει περισσότερο ο κόσμος;

Ο κόσμος γελάει περισσότερο όταν έρχεται με όρεξη να γελάσει και όταν έχει καταφέρει να απενοχοποιήσει το να γελάει φανερά. Δεν είναι ένα το είδος αστείων που περνάει. Κυρίως χρειάζεται να είναι «ανοιχτό» το κοινό και φυσικά να έχεις αστεία πράγματα να μοιραστείς μαζί του.

Έχει τύχει να μη γελάει κανείς; Ή κάποιος να σε προσβάλει;

Ο γνωστός και ως «θάνατος» πάνω στη σκηνή. Έχω πεθάνει, ναι, αρκετές φορές και αν δεν απολάμβανα κι αυτό το κομμάτι, μάλλον θα τα είχα παρατήσει, γιατί είναι κάπως σκληρό. Δεν με έχουν βρίσει ακριβώς, αλλά έχω ακούσει το «Μωρέ, είναι γλυκούλααα…» και τώρα που το σκέφτομαι, καλύτερα να είχαν κάνει το πρώτο.

Χρησιμοποιείς όσα συμβαίνουν στη ζωή σου στις παραστάσεις σου;

Κοροϊδεύω χωρίς κανένα έλεος και εμένα και τη ζωή μου. Όσα μου συμβαίνουν είναι η βασική μου έμπνευση.

Καταφέρνεις να αντιμετωπίζεις και τη ζωή με χιούμορ;

Αντιμετωπίζω τη ζωή ή με μαύρο δάκρυ ή με ξέφρενο γέλιο, τίποτα ενδιάμεσο, και μετά κοροϊδεύω την κυκλοθυμία μου. Υποθέτω η απάντηση είναι «ναι».

Είναι η κωμωδία ένας τρόπος να μιλάμε για πολύ σοβαρά θέματα;

Ναι και όχι. Μας δίνει την ελευθερία να θίγουμε σημαντικά θέματα με πιο ευφάνταστο τρόπο, αλλά είμαι της άποψης ότι μερικά θέματα πρέπει απλώς να τα συζητάμε σοβαρά και ξεκάθαρα.

Είναι οι πολιτικοί ή η πολιτική αστεία;

Όχι, νόου, νο, νιετ. Μπορεί να αποτελέσουν θεματική για να βγάλεις ένα αστείο κείμενο, αλλά από μόνα τους; Με τίποτα.

Υπάρχουν θέματα που θεωρείς ότι δεν πρέπει να αστειευόμαστε μαζί τους;

Το επεξεργάζομαι αυτό το θέμα ακόμα. Νομίζω πως τείνω προς το όχι.

Ειδικά το imrov πρέπει να είναι πολύ αγχωτικό…

Το improv είναι ένα βήμα στο κενό που πρέπει να κάνεις για να αποκαλύψεις μια ιστορία που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα για το κοινό, μπορεί και όχι, δεν έχει ως ξεκάθαρο στόχο το γέλιο. Και φυσικά έχεις εκεί την ομάδα σου να σε στηρίξει, οπότε για μένα το stand up είναι χιλιάδες φορές πιο αγχωτικό.

Γράφεις μόνη σου τα κείμενά σου ή ζητάς βοήθεια;

Μόνη, όπως είθισται, αλλά είμαι πολύ τυχερή, γιατί έχω φίλους πολύ καλούς κωμικούς, οι οποίοι μου δίνουν αυστηρό feedback και αυτό με βοηθάει να εξελίσσομαι.

Κάνεις πρόβα στον καθρέφτη ή χρησιμοποιείς κάποιον φίλο σου;

Κάνω πρόβα κυρίως στην ταράτσα μου και η κολλητή μου ξέρει απέξω όλα μου τα κείμενα.

Είσαι και στην παρέα αστεία;

Μου αρέσει να κάνω πλάκα, αλλά δεν ξέρω…

Θυμάσαι ένα περιστατικό από τις παραστάσεις σου που πραγματικά ήταν αστείο; Κάτι που συνέβη, κάτι που κάποιος από το κοινό είπε, ένα ατύχημα…

Στις παραστάσεις improv τις περισσότερες φορές δεν χρησιμοποιούμε πραγματικά αντικείμενα, κάνουμε object work, που σημαίνει ότι μιμούμαστε πως χρησιμοποιούμε αόρατα αντικείμενα. Οπότε, σε μια παράσταση των Μη Μου Up Two, στη δεύτερη σκηνή, πιάνω μια αόρατη σκούπα και την προσφέρω στο ντουέτο μου, τον Παναγιώτη Δελαβίνια. Όλο το κοινό έχει καταλάβει ότι είναι σκούπα, αλλά μάλλον κάτι πήγε στραβά και ο Παναγιώτης δεν το κατάλαβε (γέλια). Παίρνει αυτό που του δίνω, το ανοίγει σαν κουτάκι μπύρας και πίνει. Είναι από αυτές τις αστείες ιστορίες που είναι καλύτερες, αν είσαι εκεί.

Έχεις ταξιδέψει παίρνοντας μέρος σε διαγωνισμούς ή δίνοντας παραστάσεις σε αρκετές χώρες. Το χιούμορ είναι κοινό ή κάθε λαός γελάει με διαφορετικά πράγματα;

Οι κώδικες του improv είναι κοινοί ανά τον κόσμο, γιατί είναι μια θεατρική μορφή που μας έχει έρθει απ’ έξω, οπότε σίγουρα πρέπει να προσαρμόσεις τον λόγο σου έτσι, ώστε να φανεί όντως αστείο κάτι που στην Ελλάδα θα ακουγόταν έτσι κι αλλιώς αστείο. Τεράστιες διαφορές δεν έχω παρατηρήσει, εκτός από τον τρόπο που εξωτερικεύει το κοινό κάτι που του φαίνεται αστείο την ώρα της παράστασης.

Πώς θα χαρακτήριζες το δικό σου χιούμορ;

Τα κείμενα μου στο stand up είναι κυρίως αυτοσαρκαστικά και είναι μάλλον ο αγαπημένος μου τρόπος να κάνω χιούμορ. Λατρεύω, ωστόσο, το καυστικό, λίγο σατιρικό χιούμορ και θα ήθελα να προσπαθήσω να γράψω έτσι εν καιρώ.

Θα μας πεις και για την kyra Lilikena;

Α, την αγαπώ πολύ! Η kyra.lilikena είναι η διαδικτυακή καλλιτεχνική έκφραση μερικών απόψεών μου. Είναι ένα προφίλ στο instagram που έχει σχεδόν μηδενική δημοσιότητα αλλά είναι το ιντερνετικό μου ημερολόγιο και περνάω καλά εκεί. Ξεκίνησα να ανεβάζω εκεί φωτογραφίες που έβγαζα και με έκαναν χαρούμενη λόγω των χρωμάτων και στη συνέχεια άρχισα να μιλάω για ιδέες που υποστηρίζω, όπως την αγάπη προς το σώμα μας όπως κι αν είναι αυτό, την εναντίωσή μου σε κάθε μορφή έμφυλης βίας και ρατσισμού, τη λατρεία μου προς τον έρωτα και τα μελωδικά τραγουδάκια.

Λίλα Μπάρμπα

Όταν ήσουν μικρή, τι έλεγες ότι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Αρχικά σχεδιάστρια μόδας και μέχρι πολύ πρόσφατα ψυχολόγος.

Και τώρα τι λες να γίνεις;

Ένα με τη σκηνή, μπορώ; Θέλω να είμαι εκεί.

Who is Who… για να ξέρεις

Η Λίλα Μπάρμπα γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1997 και από όταν άρχισε να μιλά έως σήμερα είναι το καραγκιοζάκι της οικογένειας. Η αγάπη της για το θέατρο και οι πανελλήνιες εξετάσεις την οδήγησαν το 2015 στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού Kαποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σχολή Αυτοσχεδιαστικού Θεάτρου (Improv Theater) και Κωμωδίας, ImproVIBE, από την οποία αποφοίτησε και συνέχισε εκεί ως εκπαιδεύτρια για ενηλίκους και παιδιά. Από το 2015 έως σήμερα έχει λάβει μέρος σε αρκετές παραστάσεις Improv Theater στη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με το improv ντουέτο της, τους Μη Μου Up Two (Παναγιώτης Δελαβίνιας, Λίλα Μπάρμπα), και το 2016 η παράστασή τους με τίτλο «Θυμάσαι πώς γνωριστήκαμε;» πήρε το 2ο βραβείο στο 1ο Duet Yourself Festival του θεάτρου Άλφα.Ιδέα. Παράλληλα, στην παιδική θεατρική σκηνή διδάσκει improv και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά όλων των ηλικιών. Από το 2015 ασχολείται με το stand up comedy και την κωμωδία στο ίντερνετ, παίρνοντας μέρος σε κωμικά project στο youtube.

*Από την Τάνια Μαρκουτσά/Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης