- Διαφήμιση -

Η τριχοφυΐα, καθώς και ο ρυθµός ανάπτυξής της, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Κάποιοι από τους παράγοντες που την επηρεάζουν είναι τα διαφορετικά σηµεία του σώµατος, η εποχή, καθώς και η ενδεχόµενη ύπαρξη ορµονικών διαταραχών (όπως για παράδειγµα οι πολυκυστικές ωοθήκες, η είσοδος στην εφηβεία ή στην εµµηνόπαυση κ.λπ.). Προσωρινές µέθοδοι αποτρίχωσης:

Ξυράφι

- Διαφήμιση -

Αποτελεί την πλέον δηµοφιλή µέθοδο, µιας και είναι οικονοµική, εύκολη και γρήγορη. Βέβαια, το αποτέλεσµα που προσφέρει είναι πρόσκαιρο κι έτσι χρειάζεται ανανέωση κάθε µία µε δύο ηµέρες. Σε περίπτωση που δεν προετοιµάσεις σωστά την περιοχή που θα το εφαρµόσεις, υπάρχει το ενδεχόµενο να δηµιουργηθούν ερεθισµοί ή κοψίµατα, µιας και το ξυραφάκι αφαιρεί τα επιφανειακά κύτταρα της επιδερµίδας. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις τρίχες που µπορεί να βγουν «ανάποδα», καθώς υπάρχει περίπτωση να δηµιουργηθούν θυλακίτιδες.

Χαλάουα

Με καταγωγή από την αρχαία Αίγυπτο, η χαλάουα παραµένει διαδεδοµένη και στην εποχή µας. Ουσιαστικά γίνεται µε φυσικά υλικά, όπως µέλι και ζάχαρη, τα οποία δηµιουργούν ένα πηχτό µείγµα, που κολλάει στο δέρµα εγκλωβίζοντας την τρίχα. Μοιάζει αρκετά µε το κερί, είναι πολύ οικονοµική και τα αποτελέσµατά της διαρκούν έως και τρεις εβδοµάδες, µιας και η τρίχα αφαιρείται από τη ρίζα. Δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις, αλλά είναι επώδυνη τις πρώτες φορές, ενώ για να πετύχει πρέπει οι τρίχες να έχουν µεγάλο µήκος.

Αποτριχωτική µηχανή

Έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες την προτιµούν. Οι αποτριχωτικές µηχανές αφαιρούν την τρίχα από τη ρίζα, χαρίζοντάς σου αποτέλεσµα που διαρκεί έως και δύο εβδοµάδες. Η εφαρµογή της είναι βέβαια επώδυνη, ειδικά τις πρώτες φορές, αλλά όσο τη χρησιµοποιείς τόσο η τρίχα εξασθενεί και ο πόνος µειώνεται. Σε ευαίσθητες επιδερµίδες ενδέχεται να δηµιουργηθούν ερεθισµοί, οι οποίοι όµως θα εξασθενήσουν γρήγορα.

Αποτριχωτική κρέµα

Αρκετά διαδεδοµένη µέθοδος, εύκολη, γρήγορη και ανώδυνη, αφαιρεί την ανεπιθύµητη τριχοφυΐα σε λίγα µόλις λεπτά. Οι χηµικές ουσίες που περιέχονται στην κρέµα αποδυναµώνουν την τρίχα, καθώς τη µαλακώνουν, µε αποτέλεσµα να αποµακρύνεται πολύ εύκολα, µε τη βοήθεια µιας σπάτουλας ή ενός σφουγγαριού. Δεν χρειάζεται καµία προετοιµασία πριν από την εφαρµογή της, ενώ σπάνια παρατηρούνται ερεθισµοί, εκτός από περιπτώσεις που υπάρχει αλλεργία. Βέβαια, το αποτέλεσµα δεν έχει διάρκεια µεγαλύτερη των τριών ηµερών, καθώς οι τρίχες δεν αφαιρούνται από τη ρίζα.

Κερί

Άκρως αποτελεσµατική και διαδεδοµένη, η αποτρίχωση µε κερί αφαιρεί την τρίχα από τη ρίζα και τα αποτελέσµατά της έχουν διάρκεια έως και τρεις εβδοµάδες. Χρειάζεται βέβαια δεξιοτεχνία, υποµονή και αντοχή, καθώς οι πρώτες φορές είναι αρκετά επώδυνες. Σε περίπτωση που θεωρείς πως θα τα καταφέρεις µόνη σου, µπορείς να δοκιµάσεις έτοιµες κρύες ταινίες, για εύκολη και γρήγορη εφαρµογή στο σπίτι, διαφορετικά µπορείς να επισκεφθείς κάποιον ειδικό, για να δοκιµάσεις το ζεστό κερί. Συχνά δηµιουργούνται µικροερεθισµοί, που µπορεί να διαρκέσουν δύο µε τρεις ηµέρες. Τέλος, σηµείωσε πως σταδιακά οι τρίχες θα αρχίσουν να εµφανίζονται πιο µαλακές και αδύναµες, αλλά για να πετύχει η αποτρίχωση πρέπει να έχουν αρκετά µεγάλο µήκος.

Μόνιµες µέθοδοι αποτρίχωσης:

Laser Αλεξανδρίτης

Αν και πιο ακριβή, η αποτρίχωση µε laser είναι η καταλληλότερη και ασφαλέστερη µέθοδος για να απαλλαγείς οριστικά από την τριχοφυΐα. Η εφαρµογή γίνεται από κάποιον ειδικό σε ινστιτούτο ή ιατρείο και χρειάζεται συγκεκριµένος αριθµός συνεδριών (6-7), ανάλογα και µε την περιοχή του σώµατος που αφορά. Συγκεκριµένα, το laser παράγει δέσµη φωτός που είναι σχεδιασµένη να απορροφάται από τη µελανίνη (τη χρωστική των τριχών), προκαλώντας θερµική βλάβη στο στέλεχος και το θύλακο της τρίχας, χωρίς να βλάπτει τους γύρω ιστούς. Έτσι, ο θύλακος της τρίχας καταστρέφεται και η σκούρα τελική τρίχα αποµακρύνεται οριστικά. Βέβαια, δεν ενδείκνυται για τους καλοκαιρινούς µήνες, µιας και αποκλείεται η εφαρµογή του σε µαυρισµένα δέρµατα, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εγκαύµατος.

Σύστηµα πολωµένου φωτός IPL

Πρόκειται για µέθοδο φωτοαποτρίχωσης κατά την οποία χρησιµοποιούνται συσκευές έντονου παλµικού φωτός. Αν και πολλοί το µπερδεύουν µε το laser, η αλήθεια είναι πως διαφέρει, µιας και εκπέµπει έντονο και διάχυτο φως, σε αντίθεση µε το laser, που εκπέµπει εστιασµένο και επεµβατικό. Λειτουργεί δηµιουργώντας µια µικρο-έκρηξη στη ρίζα της τρίχας, καταστρέφοντας τα αναγεννητικά της κύτταρα. Ενδείκνυται για όλες τις περιοχές του σώµατος και η εφαρµογή είναι ανώδυνη. Βέβαια, δεν µπορεί να αντιµετωπίσει τις ξανθές ή λευκές τρίχες, καθώς στερούνται µελανίνης. Ο αριθµός των συνεδριών διαφέρει ανάλογα µε την περιοχή που θα εφαρµοστεί (6-10). Η εφαρµογή γίνεται σε ινστιτούτο ή ιατρείο.

Διάβασε επίσης:

Η επιστήμη σε βοηθά να γυρίσεις το χρόνο πίσω ! Δες πως

8 τρόποι να ξυπνάς κούκλα κάθε πρωί

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ