Τον αναζητάς κάθε πρωί και αν δεν πιεις έστω µια γουλιά, δεν µπορείς να ξεκινήσεις τη µέρα σου; Τι πραγµατικά γνωρίζεις για το αγαπηµένο σου ρόφηµα;

Από την Έρρικα Λευθέρη
Με την επιστηµονική επιµέλεια της διατροφολόγου Αναστασίας Κανέλλου

Το πιο διαδεδοµένο ρόφηµα παγκοσµίως δεν είναι άλλο από τον καφέ. Τα είδη του πολλά και όσο περνούν τα χρόνια γίνονται ακόµα περισσότερα. Από τον παραδοσιακό ελληνικό και τον φραπέ µέχρι το mochaccino, σίγουρα έχεις βρει εκείνον που ταιριάζει σε σένα. Ο καφές παρασκευάζεται από τους καβουρδισµένους και αλεσµένους κόκκους του καφεόδεντρου. Η αναζωογονητική του δράση οφείλεται στην καφεΐνη που περιέχουν οι σπόροι των καρπών του. Η καλλιέργεια του καφέ είναι από τις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες, µια και είναι αγαπηµένο καθηµερινό ρόφηµα σχεδόν σε όλο τον κόσµο. Πέρα από την ευχάριστη γεύση του, όµως, επιδρά θετικά και στη διάθεση και την υγεία µας.

Ο καφές, εκτός από την καφεΐνη, περιέχει θρεπτικά συστατικά. Κάποια από αυτά, όµως, καταστρέφονται µε το καβούρδισµα. Εξαίρεση αποτελεί η βιταµίνη vιασίνη, η οποία µε το καβούρδισµα αυξάνεται. Σηµαντική είναι επίσης η συγκέντρωση αντιοξειδωτικών ουσιών που προστατεύουν τα κύτταρά µας από τη φθορά. Τηρώντας πάντα το «µέτρον άριστον» του Κλεόβουλου, πίνουµε το καφεδάκι µας, γιατί…
– 2-3 φλιτζάνια καφέ την ηµέρα βοηθούν στον έλεγχο του βάρους. Με έναν καφέ ξεγελιέσαι και δεν θέλεις να φας.
– 3-4 φλιτζάνια την ηµέρα καθυστερούν το ενδεχόµενο εµφάνισης διαβήτη τύπου 2.
– 2 φλιτζάνια την ηµέρα προστατεύουν από καρδιοπάθειες, χάρη στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχουν.
– Η κατανάλωση καφέ µειώνει τον κίνδυνο εµφάνισης ορισµένων µορφών καρκίνου και της νόσου Πάρκινσον.
– 2 φλιτζάνια καφέ επιτρέπονται στην εγκυµοσύνη και το θηλασµό.
– 7 mg καφεΐνης ανά µερίδα καφέ αυξάνουν τα αντανακλαστικά και την προσοχή µας.
– Η µέτρια κατανάλωση είναι ευεργετική για τον εγκέφαλο.

Ας µην παραβλέπουµε ότι:
– Οι διαταραχές στη λειτουργία του εντέρου οφείλονται περισσότερο στο στρες και λιγότερο στον καφέ, αν δεν ξεπερνάµε τα 2-3 φλιτζάνια την ηµέρα.
– Περισσότερες από 5 µερίδες καφέ την ηµέρα ενδέχεται να ανεβάσουν τη χοληστερίνη.
– Σε ανθρώπους µε κληρονοµική ευαισθησία στον καφέ, µπορεί να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο.

Ηµερήσια πρόσληψη

Όσο κι αν σου αρέσει ο καφές, η υπερβολική κατανάλωση µπορεί να δηµιουργήσει προβλήµατα:

– Ένας ενήλικας µπορεί να καταναλώσει 4-5 φλιτζάνια καφέ την ηµέρα, δηλαδή 400-500 mg καφεΐνης, µε εξαίρεση τις γυναίκες σε γόνιµη ηλικία, που πρέπει να καταναλώνουν µέχρι 2.
– Ένας έφηβος καλό είναι να µην προσλαµβάνει πάνω από 2,5 mg καφεΐνης για κάθε κιλό του σωµατικού του βάρους. Δηλαδή, αν ζυγίζει 50 κιλά, να µην ξεπερνά τα 125 mg καφεΐνης την ηµέρα, που αντιστοιχεί σε ένα ποτήρι φραπέ (στιγµιαίος καφές).

Story teller
Η ιστορία του καφέ ξεκινά στην Αιθιοπία από τον καρπό του θάµνου Καφέα η αραβική (Coffea arabica). Σύµφωνα µε το θρύλο, ένας βοσκός παρατήρησε ότι τα ζώα του ήταν πολύ πιο δραστήρια όταν µασούσαν τα φύλλα ενός συγκεκριµένου θάµνου. Έτσι µπήκε και ο ίδιος στον πειρασµό να δοκιµάσει, για να καταλάβει τι συµβαίνει στον οργανισµό του µε αυτό το περίεργο φυτό (το οποίο είναι τοξικό για τα έντοµα).

Ο καρπός αρχικά χρησιµοποιήθηκε αυτούσιος και είτε αλεθόταν είτε τον µασούσαν. Το αρχικό όνοµά του σηµαίνει «κρασί του κόκκου» και πρωτοχρησιµοποιήθηκε σαν υποκατάστατο του κρασιού, καθώς το Κοράνι απαγορεύει το αλκοόλ. Όταν ο καφές πρωτοήρθε στην Ευρώπη, έγινε γνωστός ως «αραβικό κρασί». Υπάρχει όµως και η εκδοχή που αποδίδει την ονοµασία του στο Βασίλειο της Κάφφα, το τµήµα της Αιθιοπίας απ’ όπου ξεκίνησε η χρήση του.

Ήξερες οτι…

Μια κούπα σκέτος καφές δεν έχει σχεδόν καθόλου θερµίδες ούτε λιπαρά. Όµως, για ό,τι προσθέσεις από τα παρακάτω (ανά κουταλάκι του γλυκού), οι θερµίδες αυξάνονται ως εξής:
– ζάχαρη: 20 θερµίδες
– σαντιγί: 26 θερµίδες
– γάλα µε 0% λιπαρά: 5 θερµίδες

Διάβασε επίσης:

Τα 4 ροφήματα που πολεμούν το άγχος

Έχω ακούσει πως ο καφές μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό, είναι αλήθεια;