- Διαφήμιση -

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ψηλάφισες το στήθος σου; Σήµερα 8 στις 10 περιπτώσεις έχουν ευνοϊκή εξέλιξη και αυτό οφείλεται κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση.

Γνωρίζεις πώς θα προστατευτείς από τη νούµερο 1 αιτία θανάτου στη χώρα µας; Το στήθος δεν είναι ένα απλό σηµείο στο σώµα µιας γυναίκας. Αποτελεί σύµβολο µητρότητας, οµορφιάς, θηλυκότητας, σεξουαλικότητας.

- Διαφήμιση -

Όπως λέει η ογκολόγος Ελένη Γαλάνη, «ο καρκίνος του µαστού είναι ο συχνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο εµφανίζονται περίπου 5.000 νέα περιστατικά, ενώ οι θάνατοι από τη νόσο αγγίζουν τους 2.000». Υπάρχουν, όµως, και καλά νέα, αφού όσο πιο γρήγορα γίνεται η διάγνωση τόσο µεγαλύτερο είναι και το ποσοστό επιβίωσης. Σήµερα η πλειοψηφία των γυναικών που πάσχουν κερδίζει τη µάχη για τη ζωή. Χρειάζεται, όµως, συνέπεια και τακτικός έλεγχος. Η αυτοεξέταση είναι η µέθοδος που αποδεδειγµένα βοηθά τις γυναίκες να αντιληφθούν τυχόν αλλαγές στο µαστό τους. Όσο συχνότερα γίνεται τόσο πιο έγκαιρη η διάγνωση. Επίσης, οι τακτικές µαστογραφίες µετά την ηλικία των 40 ετών είναι απαραίτητες. Τα νέα, όµως, ως προς αυτό δεν είναι ιδιαίτερα καλά στη χώρα µας, καθώς, όπως τονίζει η κ. Γαλάνη, «η Ελλάδα είναι δυστυχώς από τις χώρες όπου η διάγνωση του καρκίνου του µαστού γίνεται συνήθως όταν η νόσος είναι σε αρκετά προχωρηµένο στάδιο. Το αποτέλεσµα είναι ότι η νόσος ελέγχεται πιο δύσκολα και οι πιθανότητες να εξαπλωθεί ο καρκίνος στους γειτονικούς ιστούς και λεµφαδένες (τοπικά υποτροπιάζων καρκίνος), ή σε άλλα σηµεία του σώµατος (µεταστατικός καρκίνος), είναι πολύ περισσότερες».

Παράγοντες κινδύνου

Οι αιτίες που προκαλούν τον καρκίνο του µαστού είναι άγνωστες, ωστόσο υπάρχουν κάποιοι βασικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εµφάνισης της νόσου:

  • Οικογενειακό ιστορικό
  • Ιστορικό καλοήθων νοσηµάτων του µαστού
  • Ηλικία έναρξης της περιόδου και της εµµηνόπαυσης
  • Μεγάλη ηλικία της πρώτης εγκυµοσύνης
  • Παράγοντες που αφορούν στον τρόπο ζωής, συµπεριλαµβανοµένης της έκθεσης σε ιονίζουσα ακτινοβολία, της αυξηµένης κατανάλωσης αλκοόλ και µιας πλούσιας σε λιπαρά διατροφής
  • Γονιδιακές µεταλλάξεις (BRCA 1 & BRCA 2) και άλλες γονιδιακές διαφοροποιήσεις.
    Στόχος είναι να διαπιστωθούν και να µειωθούν παράγοντες του περιβάλλοντος που, µαζί µε τη γενετική προδιάθεση, συµβάλλουν στην εµφάνιση του καρκίνου του µαστού.

Συµπτώµατα

Αν παρατηρήσεις κάποιο από τα παρακάτω συµπτώµατα, πρέπει να επικοινωνήσεις αµέσως µε το γιατρό σου.

  • Μια σκληρή µάζα που αναπτύσσεται στο µαστό ή τη µασχάλη, η οποία συνήθως εµφανίζεται µόνο στη µία πλευρά.
  • Μεταβολή στο µέγεθος ή το σχήµα του µαστού.
  • Αλλαγές στο δέρµα, όπως εµφάνιση κοιλοτήτων, πτυχών ή ερυθρότητας.
  • Αλλαγές στη θηλή, όπως ασυνήθιστες εκκρίσεις, ή εµφάνιση εξανθήµατος γύρω από την περιοχή της θηλής.
  • Εισολκή της θηλής ή του δέρµατος.

Δεν είµαστε σε θέση να προλάβουµε τον καρκίνο του µαστού, όµως η ασθένεια σήµερα είναι ιάσιµη, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση. Η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη θεραπεία. Η κ. Γαλάνη τονίζει πως ο έλεγχος µε µαστογραφία µειώνει σηµαντικά τη θνητότητα από τη νόσο. Επίσης, η µαστογραφία θα πρέπει να συνδυάζεται µε κλινική εξέταση µαστών από ειδικό. Η εξέταση των µαστών συστήνεται µία φορά το χρόνο από το 20ό έτος της ζωής. Τα βασικά βήµατα που είναι απαραίτητο να ακολουθεί κάθε γυναίκα είναι τα εξής:

Μην αµελείς την αυτοεξέταση. Σου παίρνει λιγότερο από 10 λεπτά και µπορεί να σου σώσει τη ζωή! Βάλ’ τη στο πρόγραµµά σου τουλάχιστον µία φορά το µήνα, µετά την 7η ηµέρα από την έναρξη της περιόδου.

Μην αναβάλλεις ποτέ το ραντεβού σου µε το γιατρό για την ετήσια µαστογραφία. Η µαστογραφία συνιστάται µετά τα 40, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχει ιστορικό στην οικογένεια.

Απαραίτητη η επίσκεψη στο γιατρό σε περίπτωση που παρατηρήσεις οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στο µαστό. Βέβαια, δεν υπάρχει λόγος πανικού, καθώς τα περισσότερα οζίδια του µαστού είναι καλοήθη.

o-BREAST-CANCER-PREVENTION-facebook

Νέα Θεραπεία

Περισσότερες ελπίδες για την καταπολέµηση του καρκίνου του µαστού δίνουν ερευνητές µετά την ανακάλυψη νέου «στόχου» στο πλαίσιο καινούργιου τύπου φαρµακευτικών θεραπειών του καρκίνου του µαστού. Πρόκειται για γονιδιακό «στόχο» που δίνει ελπίδες για την κατασκευή πιο αποτελεσµατικών φαρµάκων για την πρόληψη και θεραπεία της µετάστασης του καρκίνου του µαστού.

30%των Ευρωπαίων (Στο σύνολο των διαγνώσεων) που κάνει προληπτικό έλεγχο το µαθαίνει έγκαιρα και επωφελείται από το πρώιµο στάδιο της ασθένειας, αντιµετωπίζοντάς τη µε επιτυχία, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι µόλισ 6%.

Η καλύτερη θεραπεία για τον καρκίνο είναι η έγκαιρη διάγνωση και αυτό θέλουµε να µεταδώσουµε στις Ελληνίδες. Να κάνουν τακτικές εξετάσεις και να παραµερίσουν τους φόβους και τις προκαταλήψεις τους.

Ευχαριστούµε για τη συνεργασία τη Δρ. Ελένη Γαλάνη, Ογκολόγο.

Αληθινή µαρτυρία

Η κ. Σίσσυ Σακελλαρίδου διηγείται στο The BODY τη µάχη που έδωσε µε τον καρκίνο του µαστού και βγήκε νικήτρια! Σήµερα είναι υγιής και απολαµβάνει τη ζωή!

«Ο καρκίνος µου χτύπησε την πόρτα εντελώς ξαφνικά, στα 43 µου, όταν, µετά το καθηµερινό µου µπάνιο και καθώς άπλωνα την κρέµα σώµατος, αντιλήφθηκα ένα ογκίδιο στο αριστερό µου στήθος. Επειδή είµαι άνθρωπος που δεν κωλυσιεργεί, έδρασα αµέσως. Αυτή είναι και η φιλοσοφία µου: όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση τόσο γρηγορότερα αναλαµβάνεις δράση. Επισκέφτηκα αρκετούς γιατρούς, δεν πήρα όµως κάποια συγκεκριµένη απάντηση, γεγονός που µε άγχωσε πολύ, αφού ένιωθα πως ήµουν στο σκοτάδι. Έτσι πήρα την απόφαση να ταξιδέψω στην Αγγλία και να επισκεφτώ ένα γιατρό που µου σύστησαν. Εκεί επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι µου για καρκίνο του µαστού. Η αντιµετώπιση ήταν άµεση. Υποβλήθηκα σε δύο επεµβάσεις αφαίρεσης του όγκου και καθαρισµού της γύρω περιοχής. Ο γιατρός έκρινε πως δεν χρειαζόταν στην περίπτωσή µου µαστεκτοµή, αφού µπορούσε να το “παλέψει” µόνο µε αφαίρεση του προβληµατικού σηµείου. Μετά την ανάρρωση επέστρεψα στην Ελλάδα για να συνεχίσω µια σειρά από χηµειοθεραπείες και ακτινοβολίες. Σε εκείνο το σηµείο γνώρισα την ογκολόγο Ελένη Γαλάνη, που συνεργαζόταν µε το γιατρό µου στην Αγγλία, η οποία και µε ανέλαβε. Ένιωσα πως έχω πλέον έναν δικό µου άνθρωπο να συµβουλεύοµαι, να µε ακούει και να µου λύνει την όποια απορία ή ανησυχία. Οι χηµειοθεραπείες και οι ακτινοβολίες ολοκληρώθηκαν µε επιτυχία και ο οργανισµός µου αντέδρασε πολύ θετικά. Όλο αυτό το διάστηµα, εκείνο που µε κράτησε ήταν η καλή µου ψυχολογία. Συγκεκριµένα, συνειδητοποίησα πολύ νωρίς πως υπάρχει λύση στο πρόβληµά µου, πως δεν βρίσκοµαι σε µια αδιέξοδη κατάσταση. Είχα ενηµέρωση από τη γιατρό µου σε συνεχή βάση και ό,τι κι αν µου ζητούσε το έκανα µε στρατιωτική πειθαρχία. Ένιωσα πως δεν έπρεπε να αλλάξει η ζωή µου· ακόµα και µετά τις ακτινοβολίες προσπαθούσα να πηγαίνω στη δουλειά. Το χειρότερο που µπορείς να πεις είναι το γνωστό “γιατί σε µένα;”. Εγώ από την αρχή είπα το ακριβώς αντίθετο, “γιατί όχι σε µένα;”. Οι αρρώστιες είναι για τους ανθρώπους και πρέπει να τις αντιµετωπίζουµε µε δυναµισµό και αισιοδοξία. Από όλη αυτή την πολύ δύσκολη εµπειρία κρατάω µόνο τα θετικά: γνώρισα τον εαυτό µου και είδα τις δυνατότητές µου. Η συµβουλή µου είναι πως δεν πρέπει καµία γυναίκα να αµελεί τη µαστογραφία και τον υπέρηχο µετά τα 40, και φυσικά την αυτοεξέταση σε όλες τις ηλικίες. Εµένα η ψηλάφηση µου έσωσε τη ζωή!».

Διάβασε επίσης:

Shopping List: Καρκίνος του μαστού

Test: Πόσα γνωρίζεις για τον καρκίνο του μαστού;

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ