- Διαφήμιση -

Από τον δρ. Νίκο Μερτζιώτη
διδάκτορα Παν/μίου Αθηνών, διευθυντή Κλινικής Επανορθωτικής Ουρολογίας και Χειρουργικής Ανδρολογίας Ιασώ General

Κάθε ημέρα εκατοντάδες άτομα διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη. Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους αρχίζουν να ψάχνουν απαντήσεις σε σύνθετες ερωτήσεις, όπως οι παρακάτω.

- Διαφήμιση -

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Σεπτεμβρίου για να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον ανδρικό πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου σχετικά με τους κινδύνους. Περισσότεροι από 100.000 άνδρες στον δυτικό κόσμο και άγνωστος αριθμός στον υπόλοιπο πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο του προστάτη, ο οποίος μπορεί να θεραπευθεί στο 70% των περιπτώσεων, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Γι’ αυτό οι άντρες άνω των 50 ετών πρέπει να επισκέπτονται κάθε χρόνο τον ουρολόγο τους. H διάγνωση προκαλεί ποικίλες ανησυχίες και ερωτήσεις για το ποια είναι η καλύτερη θεραπεία και πώς αυτή θα επηρεάσει το μέλλον του ασθενή: «Ποια είναι η πρόγνωσή μου;», «Τι επιπτώσεις άραγε να έχει η θεραπεία που επιλέγω στον τρόπο ζωής μου;», «Ποιες ερωτήσεις θα έπρεπε να υποβάλω στους γιατρούς μου;», «Πώς να κάνω τις επιλογές θεραπείας για μια ασθένεια που ξέρω τόσο λίγα;».

Τι σημαίνει όμως μια διάγνωση καρκίνου του προστάτη;

Μια διάγνωση καρκίνου είναι μια εμπειρία που αλλάζει τη ζωή. Απαιτούνται μερικές σκληρές αποφάσεις, που μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ασθενή για πολλά από τα επόμενα χρόνια. Εάν εσύ ή κάποιος που αγαπάς έχει διαγνωστεί με προστατικό καρκίνο, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με διάφορες επιλογές θεραπείας, οι οποίες είναι εξίσου αποτελεσματικές, αλλά κάθε μία έχει τις καλές πλευρές της και τα μειονεκτήματά της.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ