Ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου σώµατος, ο οποίος έχει καθοριστεί σε µια πορεία εκατοµµυρίων ετών, διαφέρει ανάλογα µε την ώρα της ηµέρας. Οι ειδικοί αναφέρονται σε αυτό χρησιµοποιώντας τον όρο «κιρκάδιος ρυθµός», ή απλώς «βιολογικό ρολόι». Αυτό που καθορίζει το βιολογικό ρολόι είναι κυρίως οι ορµόνες.
«Η ώρα της ηµέρας που τρώµε επηρεάζει τον τρόπο επεξεργασίας της τροφής από τον οργανισµό», λέει η Ντανιέλα Γιακουµπόβιτς, καθηγήτρια ενδοκρινολογίας µε σηµαντική καριέρα στις ΗΠΑ. Φαίνεται µάλιστα πως κάθε όργανο ξεχωριστά έχει το δικό του βιολογικό ρολόι, που σηµαίνει ότι, ανάλογα µε τη στιγµή της ηµέρας, διαφέρει η αποδοτικότητά του. Για παράδειγµα, οι πνεύµονες είναι 17% πιο αποδοτικοί στις 5 το απόγευµα σε σχέση µε τις 12 το µεσηµέρι.
Είναι γνωστό εδώ και έναν αιώνα ότι οι ορµόνες µπορεί να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθµιση του βάρους. Για παράδειγµα, µε την ίδια ποσότητα τροφής ένα υπερθυρεοειδικό άτοµο µπορεί να αδυνατίζει και ένα υποθυρεοειδικό άτοµο να παχαίνει. Έχεις τουλάχιστον 3 λόγους να συντονίσεις µε το βιολογικό σου ρολόι το πότε τρως.
Η αυξητική ορµόνη
Μέχρι σήµερα έχουν ανακαλυφθεί αρκετές ορµόνες που εµπλέκονται στις καύσεις του σώµατος και µία από αυτές είναι η αυξητική ορµόνη. Μεταξύ άλλων, η αυξητική ορµόνη συµβάλλει στη λιπόλυση, τη διάσπαση των τριγλυκεριδίων που είναι αποθηκευµένα στον λιπώδη ιστό και τη ροή των λιπαρών οξέων στην κυκλοφορία του αίµατος, για να καούν και να δώσουν ενέργεια στο σώµα. Η αυξητική ορµόνη παράγεται κυρίως το βράδυ, στη διάρκεια του ύπνου και µάλιστα όταν κοιµόµαστε βαθιά.
Το πρόβληµα µε το βραδινό φαγητό είναι ότι µειώνει την παραγωγή της αυξητικής ορµόνης. Αυτό συµβαίνει επειδή µετά από ένα συνηθισµένο γεύµα εκκρίνεται ινσουλίνη, η οποία αναστέλλει την παραγωγή της αυξητικής ορµόνης. Αυτό έχει ως συνέπεια να καις λιγότερο λίπος στη διάρκεια του ύπνου. Θα κάψεις, βέβαια, υδατάνθρακες, που είναι αποθηκευµένοι ως γλυκογόνο στο συκώτι, αλλά θα ήταν πολύ καλύτερα να κάψεις λίπος. Μια θερµίδα είναι πάντα µια θερµίδα, ωστόσο έχει σηµασία για σένα αν καις λίπος ή υδατάνθρακες. Μάλιστα, αν τη νύχτα κάψεις περισσότερο λίπος, το πρωί που θα ξυπνήσεις θα πεινάς λιγότερο. Υπάρχει και κάτι άλλο. Ορισµένοι ειδικοί υποπτεύονται ότι τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης το βράδυ, τα οποία παραµένουν αρκετό χρόνο στο αίµα –διότι δεν υπάρχει σωµατική δραστηριότητα για να κάψει γρήγορα τη γλυκόζη–, µπορεί µακροχρόνια να αυξάνουν την πιθανότητα για διαβήτη τύπου 2.
Διάβασε επίσης:
Ψυχογενής ανορεξία: όταν η διατροφή γίνεται ψύχωση
Βρήκαμε το λαχανικό που ενισχύει την αντρική γονιμότητα