- Διαφήμιση -

Κι όμως, υπάρχουν λιπαρά που αγαπούν την καρδιά μας και την προστατεύουν! Ποια είναι αυτά;

Αρχίζουμε από το βασιλιά της Μεσογειακής διατροφής, τα μονορακόρεστα λιπαρά που βρίσκονται στο δημοφιλές στην Ελλάδα ελαιόλαδο, αλλά και στο ταχίνι, το σουσάμι, το αβοκάντο και κάποιους ξηρούς καρπούς. Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων σχετίζεται με χαμηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο και χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά.

- Διαφήμιση -

Ακολουθούν τα πολυακόρεστα λιπαρά, δηλαδή η μαλακή φυτική μαργαρίνη, οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια και τα λιπαρά ψάρια. Και τα πολυακόρεστα λιπαρά αγαπούν την καρδιά μας, καθώς η κατανάλωσή τους, και ειδικά η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με αυτά, έχει ευεργετική δράση για την υγεία της καρδιάς μας μειώνοντας των κίνδυνο για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακού επεισοδίου.

Τα ω-3 είναι ουσιαστικά υποκατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών, βρίσκονται όχι μόνο στα λιπαρά ψάρια, αλλά και στο λιναρόσπορο και στους ξηρούς καρπούς. Φαίνεται ότι έχουν αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.

Πως θα βελτιώσετε την ποιότητα των λιπαρών που καταναλώνετε;
Προσθέστε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στις σαλάτες και το φαγητό και προτιμήστε το ωμό.
Βάλτε τη μαλακή φυτική μαργαρίνη στη διατροφή σας.
Αντικαταστήστε με μαλακή φυτική μαργαρίνη το αγελαδινό βούτυρο που χρησιμοποιείτε στη μαγειρική και ως άλειμμα.
Καταναλώστε ανάλατους ξηρούς καρπούς για σνακ ή/ και προσθέστε τους στα γεύματά σας.
Βάλτε στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τουλάχιστον μία φορά ψάρι, προτιμώντας κάποια λιπαρή επιλογή, όπως ο σολωμός, οι σαρδέλες, το σκουμπρί και η πέστροφα.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ