- Διαφήμιση -

Αν και γνωστός στην αρχαιότητα, ο ξεχασµένος από πολλούς σήµερα λωτός είναι η υπερτροφή που σου χαρίζει υγεία και λεπτό σώµα. Τον συναντάµε για πρώτη φορά στην αρχαία Ινδία, από όπου διαδόθηκε στο Θιβέτ και στην Κίνα κι αργότερα στην Αίγυπτο και την αρχαία Ελλάδα. Τον ονόµασαν «τροφή των θεών» αλλά και «µήλο της Ανατολής». Μόλις κοπεί από το δέντρο, η γεύση του είναι στυφή, αλλά έπειτα από µερικές ηµέρες γίνεται γλυκιά.

Πηγή υγείας και οµορφιάς
Ο λωτός είναι εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταµίνης Α και C, φυτικών ινών και καλίου. Το χρυσοκόκκινο χρώµα του οφείλεται στα φλαβονοειδή, που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Επίσης, περιέχει πολυφαινόλες και κατεχίνες, οι οποίες είναι γνωστές για την αντιφλεγµονώδη δράση τους. Σύµφωνα µε έρευνες της Mayo Clinic, το συστατικό ζεαξανθίνη είναι ένας εξαιρετικός διατροφικός σύµµαχος στην πρόληψη και αντιµετώπιση της ωχρής κηλίδας. Πολύτιµος βοηθός του ανοσοποιητικού συστήµατος, εξασφαλίζει λαµπερό δέρµα λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταµίνη C, ενώ οι φυτικές ίνες ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα. Τα πλούσια φυσικά του σάκχαρα είναι πολύ καλή πηγή ενέργειας για όσους αθλούνται.
Μετά την αγορά του, βάλ’ τον µέσα σε µια κατσαρόλα και κλείσε το καπάκι ή µέσα σε µια µεγάλη πλαστική ή χάρτινη σακούλα µαζί µε 2-3 µήλα. Κλείσε τη σακούλα, αλλά φρόντισε να αφήσεις µια πολύ µικρή τρύπα για ήπιο αερισµό. Τρεις το πολύ πέντε ηµέρες µετά, ο λωτός θα είναι ώριµος και µελένιος. Εναλλακτικά, µπορείς να τον τοποθετήσεις στην κατάψυξη.

- Διαφήμιση -

Οι Λωτοφάγοι
Σύµφωνα µε τους ιστορικούς, ο µυθικός λαός της Οδύσσειας τοποθετείται κοντά στις ακτές της βόρειας Αφρικής, µια περιοχή όπου είναι ευρύτατα διαδεδοµένο το φυτό λωτός. Σήµερα εκεί βρίσκεται η νήσος Ζέρµπα ή Τζέρµπα. Τα άνθη και οι καρποί του λωτού ήταν η κύρια τροφή των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι τα θεωρούσαν «ναρκωτικά» που προκαλούσαν ειρηνική απάθεια.

Στη μαγειρική
Μπορείς να τον απολαύσεις µε πολλούς τρόπους. Φτιάξε υπέροχη µαρµελάδα, λικέρ, κόψ’ τον κοµµατάκια και πρόσθεσέ τον στις σαλάτες και στα κέικ, συνόδευσε ποικιλίες τυριών, ανάµειξέ τον µε παρθένο ελαιόλαδο, ξίδι, αλάτι και πιπέρι και δηµιούργησε µια εξαιρετική σάλτσα για το κρέας.

Διονυσία Καρακεκέ

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ