- Διαφήμιση -

Ένα πρόβληµα υγείας ήταν εκείνο που έκανε τη Μαρία να σταµατήσει την υπερφαγία και να ασχοληθεί σοβαρά µε το σώµα της και τα έξτρα κιλά. Ουδέν κακόν αµιγές καλού… Σήµερα η Μαρία απολαµβάνει το αποτέλεσµα των κόπων της!

Η Μαρία είχε την ψευδαίσθηση ότι δεν υπερέβαινε το ιδανικό της βάρος περισσότερο από 5 κιλά. Η λιποµέτρηση, όµως, έδειξε ότι τα πράγµατα δεν ήταν τόσο απλά. Το The BODY τη συνάντησε όταν είχε χάσει ήδη 10 κιλά – και δεν είχε σκοπό να σταµατήσει…

- Διαφήμιση -

Το προφίλ της:

Ηλικία: 31 ετών

Αρχικό βάρος: 67 κιλά

Απώλεια: 10 κιλά

Χρόνος απώλειας: 6 µήνες

Πριν:

189883_1866283705602_4383541_n

Μετά:

_MG_9351site

Φωτογραφίες: Κώστας Καπαρελιώτης, μαλλιά – μακιγιάζ: Πόπη Μαργαρίτη

Πρόβληµα υγείας

«Ήταν το περσινό καλοκαίρι που, για κάποιο λόγο, ξεκίνησα να τρώω περισσότερο και κατέληξα να πάρω 5 επιπλέον κιλά. Καταλάβαινα έντονα τη διαφορά στα ρούχα µου, καθώς µε πίεζαν και δεν µου άρεσε η εικόνα µου στον καθρέφτη».

Ένιωθα υπέρβαρη!

«Έναυσµα για το ξεκίνηµα της δίαιτας ήταν κάποιες γυναικολογικές εξετάσεις ρουτίνας, που κατέληξαν όµως στη διάγνωση ενός προβλήµατος υγείας. Ο γυναικολόγος µου µου συνέστησε να πάρω αντισυλληπτικά και να χάσω κάποια κιλά, καθώς αυτό θα βοηθούσε στη µείωση των συµπτωµάτων της πάθησης. Το άγχος µου µετά από αυτό ήταν µήπως µε τα αντισυλληπτικά πάρω περισσότερα κιλά. Είχα ήδη 5 επιπλέον κιλά από τις καλοκαιρινές µου διακοπές. Δεν θα άντεχα να προσθέσω και άλλα! Στην αρχική µέτρηση ήµουν 67 κιλά. Δεν θυµόµουν ποτέ τον εαυτό µου µε τόσα κιλά».

Η διατροφολόγος

«Έτσι πήρα την απόφαση να ζητήσω βοήθεια από κάποιον ειδικό. Δεν θα εµπιστευόµουν, όµως, οποιονδήποτε. Ήµουν πάντα δύσπιστη µε τους διαιτολόγους. Μια ζωή άκουγα τις φίλες µου που έκαναν εξαντλητικές δίαιτες και µπορεί να έτρωγαν µόνο φρούτα για µια µέρα ως αποτοξίνωση. Μου ήταν αδιανόητο να περάσω µια ολόκληρη µέρα τρώγοντας µόνο φρούτα. Ευτυχώς η επιλογή της Βασιλικής αποδείχτηκε σωτήρια».

_MG_9489site

Το πρόγραµµα

«Η Βασιλική προσάρµοσε πολλά γεύµατα µέσα στην ηµέρα µε απλά καθηµερινά φαγητά, περιλαµβάνοντας δύο φορές την εβδοµάδα ψάρι και, φυσικά, σαλάτα µε κάθε γεύµα. Εγώ έκανα πολλά γεύµατα και χωρίς την παρότρυνση κάποιου ειδικού, αλλά δεν ήξερα να κάνω τους σωστούς συνδυασµούς. Πρόσθεσα στο διαιτολόγιό µου τα φρούτα και τις σαλάτες, που ποτέ δεν έτρωγα συστηµατικά, καθώς και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Έχουν γίνει πια τρόπος ζωής και µου λείπουν αν κάποια µέρα δεν καταφέρω να φάω. Δεν χρειάστηκε ποτέ να µετρήσω τις θερµίδες µου και ούτε στερήθηκα κάτι. Ακόµα και η σοκολάτα και το σουβλάκι αποτελούσε µέρος της διατροφής µου».

Τα έξτρα κιλά

«Παρόλο που ο αρχικός σκοπός της δίαιτας ήταν να χάσω τα 5 περίσσια κιλά, η λιποµέτρηση είχε… αντίθετη άποψη. Κάθε φορά που κάναµε µέτρηση, το σώµα µου εµφάνιζε περίσσιο λίπος. Εκεί ήταν που εκτίµησα περισσότερο τη συµβολή ενός ειδικού στη διατροφή. Εκεί κατάλαβα ότι δεν έχει σηµασία µόνο το τι δείχνει η ζυγαριά αλλά και η αναλογία λίπους στο σώµα µας, ώστε όχι µόνο να νιώθουµε αλλά και να είµαστε υγιείς».

_MG_9496site

Η γυµναστική

«Προσπάθησα να ενσωµατώσω τη γυµναστική στη ζωή µου επιλέγοντας κάτι που θα µπορούσα να κρατήσω εφ’ όρου ζωής, καθώς βαριέµαι αφάνταστα τα γυµναστήρια και τις µετακινήσεις. Ξεκίνησα αεροβική γυµναστική στο σπίτι, µε βίντεο από το YouTube, βαράκια και σχοινάκι. Ήταν κάτι που µε βόλεψε και το ακολουθώ µέχρι τώρα. Δεν µε νοιάζει αν είµαι χτενισµένη, αν έξω βρέχει, αν έχω ταιριάξει τη φόρµα µε την µπλούζα (ναι, έχω και τέτοια κολλήµατα!)· έχω τη δυνατότητα να κάνω γυµναστική στο σπίτι ανά πάσα ώρα και στιγµή. Άρχισα να νιώθω καλύτερα µε το σώµα µου, όχι µόνο όσον αφορά στην απώλεια των κιλών αλλά και επειδή νιώθω πιο δυνατή και ευλύγιστη µε τη γυµναστική. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής µας έχει καθηλώσει σε ένα γραφείο στο χώρο εργασίας και ξεχνάµε πόσο σηµαντική είναι η άσκηση για το σώµα µας».

Αργά και σταθερά

«Έχασα 10 κιλά µέσα σε 6 µήνες. Δεν ήθελα να έχω γρήγορα αποτελέσµατα. Ήθελα να κάνω σταθερά βήµατα, ώστε να συνεχίσω την υγιεινή διατροφή και µετά τη δίαιτα, χωρίς όµως να στερούµαι απολαύσεις. Για να έχουµε απόλυτη επιτυχία πρέπει να αλλάξουµε τρόπο ζωής, να κάνουµε υγιεινές διατροφικές επιλογές και να ακολουθούµε ένα πρόγραµµα άσκησης σχεδόν καθηµερινά. Όλα, δηλαδή, είναι θέµα µυαλού. Ο σκοπός είναι να αλλάξουµε τη συµπεριφορά µας όχι µόνο µέχρι να δούµε το επιθυµητό νούµερο στη ζυγαριά αλλά αυτό να παραµείνει και τα επόµενα χρόνια. Και αυτό επειδή, µόλις σταµατήσουµε τη δίαιτα, τα κιλά που µε τόσο ιδρώτα και κόπο χάσαµε θα βρουν… πρόσφορο έδαφος για να επιστρέψουν, αν αρχίσουµε να λειτουργούµε και πάλι όπως πριν ξεκινήσουµε την όλη προσπάθεια. Τώρα πια, στα 57 µου κιλά, έµαθα να συνδυάζω φαγητά και να φτιάχνω ένα πρόγραµµα διατροφής µόνη µου. Το καλύτερο ήταν ότι όχι µόνο ρυθµίστηκε το γυναικολογικό µου πρόβληµα αλλά αναπτερώθηκε και η αυτοπεποίθησή µου».

_MG_9532site

Τα 5 tips της Μαρίας

1. Να τρως αρκετά µικρογεύµατα µέσα στην ηµέρα.

2. Να τρως φρούτα και λαχανικά καθηµερινά, όχι µόνο για τη διατήρηση του βάρους αλλά και για καλή υγεία.

3. Να τρως πρωτεΐνες σε κάθε γεύµα, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της µυϊκής µάζας και ευνοούν το κάψιµο λίπους.

4. Να απολαµβάνεις τις αγαπηµένες σου τροφές αλλά µε µέτρο.

5. Να είσαι επιλεκτική στα βραδινά σνακ και να µην καταναλώνεις απερίσκεπτα φαγητό χωρίς να πεινάς.

 

Τι λεει η διαιτολόγος της

«Η Μαρία δεν είχε ιδιαίτερο πρόβληµα µε το σωµατικό της βάρος. Οι διατροφικές της συνήθειες ήταν καλές, απλώς λόγω της καθιστικής, πολύωρης εργασίας της υπήρχαν αρκετά τσιµπολογήµατα, πλούσια σε λίπος και ζάχαρη.
Ανέκαθεν είχε 5 παραπανίσια κιλά, λίγους µήνες ωστόσο πριν έρθει στο γραφείο είχε πάρει ακόµα 2, λόγω της έναρξης θεραπείας µε αντισυλληπτικά δισκία. Το αρχικό σωµατικό της βάρος ήταν 67 κιλά, εποµένως, λαµβάνοντας υπ’ όψιν το ύψος της, 1,67 εκ., βάλαµε εξ αρχής τον εφικτό στόχο των 57 κιλών.

Η Μαρία έκανε εξ αρχής πολλά γεύµατα κατά τη διάρκεια της ηµέρας, απλώς µαζί προσπαθήσαµε να τα οριοθετήσουµε όσον αφορά κυρίως στην ποσότητα. Επίσης, δεν συνήθιζε να συνοδεύει τα γεύµατά της µε σαλάτα· αυτό το µάθαµε κατά τη διάρκεια της απώλειας βάρους.

Παράλληλα, προσπαθήσαµε να δώσουµε έµφαση στο δεκατιανό, προκειµένου να σταµατήσει τα ενδιάµεσα τσιµπολογήµατα µέχρι το µεσηµεριανό κύριο γεύµα.
Τα κύρια γεύµατά της είχαν ποικιλία, µε βάση πάντα τη µεσογειακή διατροφή. Εν γένει, περιορίσαµε την κατανάλωση υδατανθράκων, τόσο συνολικά όσο και στα επιµέρους γεύµατα. Δώσαµε έµφαση στους σύνθετους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες, όπως πολύσπορο ψωµί, στις σαλάτες και τα λαχανικά, στα ολικής άλεσης ζυµαρικά και δηµητριακά, καθώς και στα όσπρια και τους ανάλατους ξηρούς καρπούς. Περιορίσαµε τη ζάχαρη και τα προϊόντα στα οποία αυτή προστίθεται. Εµπλουτίσαµε τη διατροφή της σε φρούτα, λαχανικά και δηµητριακά. Η Μαρία µέσα στο διάστηµα αυτό έµαθε πάρα πολλά για τη διατροφή της. Η διατροφική εκπαίδευση τη βοηθά ακόµα και τώρα που βρίσκεται στη συντήρηση να διατηρεί το βάρος της σταθερό».

Από τη Βασιλική Γρηγορίου, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Msc

  • Ευχαριστούµε για τη φιλοξενία το STING TATTOO, Δηµητσάνας 47, Αιγάλεω. τηλ.: 210 5311794, 6947448410, www.stingtattoo.gr, [email protected]

 

Διάβασε επίσης:

Γιάννης & Νανά: Η απώλεια κιλών είναι οικογενειακή υπόθεση!

Αναστασία Καρανικόλα: «Έχασα 42 ολόκληρα κιλά και µου δόθηκε η ευκαιρία να ζήσω όπως ονειρευόµουν!»

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ