- Διαφήμιση -

Από την οµάδα αίµατός σου µπορεί να εξαρτάται ακόµα και το ποσοστό εµφάνισης σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος ή η υπογονιµότητα. Το ήξερες;

Μπορείς να αλλάξεις τη διατροφή σου, τον τρόπο που ασκεισαι, να υιοθετήσεις ένα καλύτερο και ποιοτικότερο µοτίβο ζωής, όµως –τουλάχιστον προς το παρόν– δεν µπορείς να αλλάξεις την οµάδα αίµατός σου. Δεν πρόκειται απλώς για ένα γράµµα του αλφαβήτου αλλά ίσως για το πιο ζωτικό στοιχείο του

- Διαφήμιση -

σώµατός σου. Ολοένα και περισσότερες έρευνες ασχολούνται µε το συγκεκριµένο θέµα και καταλήγουν στο ίδιο συµπέρασµα: Η οµάδα αίµατος αποκαλύπτει ποιες ασθένειες είναι πιθανό να απειλήσουν την υγεία σου.

Τι είναι η οµάδα αίµατος

Η οµάδα αίµατος που έχει καθένας από εµάς καθορίζεται από τα γονίδια που κληρονοµεί από τους γονείς του. Εκατοµµύρια χρόνια εξέλιξης οδήγησαν στη δηµιουργία τεσσάρων οµάδων αίµατος: την Α, τη Β, την ΑΒ και την Ο. Υπολογίζεται ότι περίπου το 45% του πληθυσµού έχει οµάδα αίµατος Ο, το 41% έχει οµάδα αίµατος Α, το 10% έχει οµάδα αίµατος Β και µόλις το 4% έχει οµάδα αίµατος ΑΒ. Καθεµία από αυτές τις οµάδες φαίνεται πως εξελίχθηκε για να παράσχει προστασία από θανατηφόρες ασθένειες, αλλά καθεµία έχει και τις αδυναµίες της.

Οι ουσίες που περιέχονται σε κάθε οµάδα αίµατος αλληλεπιδρούν µε το ανοσοποιητικό σου σύστηµα µε τέτοιο τρόπο που εντείνουν τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες. Έτσι ανάλογα σε ποια οµάδα ανήκεις (Α, Β, ΑΒ, 0), µπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να νοσήσεις από ασθένειες της καρδιάς, καρκίνο κ.ά.

Ομάδα αίματος Α:

Θετικά:

Καλύτερα επίπεδα γονιµότητας και βραδύτερος ρυθµός µείωσης στον αριθµό των παραγόµενων ωαρίων µε το πέρασµα του χρόνου.

Χαµηλά ποσοστά εµφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης και µελανώµατος.

Αρνητικά:

Έχεις 20% περισσότερες πιθανότητες απ’ ό,τι στην οµάδα Β ή 0, να νοσήσεις από καρκίνο του στοµάχου.

Αυξηµένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών, σύµφωνα µε µελέτη του Πανεπιστηµίου Χάρβαρντ.

Αυξηµένο στρες.

Ομάδα αίματος Β:

Θετικά:

Μικρότερο ποσοστό εµφάνισης καρκίνου του µαστού, δεν ισχύει όµως σε περιπτώσεις όπου υπάρχει κληρονοµικότητα.

Μειωµένος κίνδυνος ποδάγρας, µιας επώδυνης µορφής αρθρίτιδας, που προκαλείται από τα αυξηµένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίµα.

Υγιές έντερο.

Αρνητικά:

Αυξηµένος κίνδυνος καρκίνου των ωοθηκών.

Κίνδυνος εκδήλωσης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μεγαλύτερη προδιάθεση σε ουρολοιµώξεις, όταν όµως οφείλονται στο µικρόβιο E.coli.

Αυξηµένη τάση εµφάνισης αναιµίας.

Ομάδα αίματος ΑΒ:

Θετικά:

Συνήθως έχουν χαµηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Σε περιπτώσεις όπου θα χρειαστεί να τους χορηγηθεί αίµα, είναι τυχεροί, καθώς µπορούν να πάρουν αίµα από όλες τις οµάδες.

Αρνητικά:

Αυξηµένος κίνδυνος για γνωστική εξασθένηση. Ιδιαίτερα τα άτοµα µεγαλύτερης ηλικίας, είναι πιθανό να αντιµετωπίζουν προβλήµατα µνήµης και δυσκολία στη λήψη νέας γνώσης.

Ο κίνδυνος για καρκίνο στοµάχου είναι αυξηµένος κατά 26%. Στη συγκεκριµένη περίπτωση, µπορεί να ευθύνεται το ελικοβακτήριο του πυλωρού.

Σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ, εκείνοι που έχουν ΑΒ διατρέχουν µεγαλύτερο κίνδυνο εµφάνισης καρδιακών νοσηµάτων.

02 Blood Type

Ομάδα αίματος 0:

Θετικά:

Τα άτοµα µε οµάδα αίµατος 0, ακόµη και αν φέρουν το γονίδιο Adamts7, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο εµφράγµατος, είναι λιγότερο επιρρεπή στις καρδιοπάθειες. Επίσης, έχουν χαµηλή χοληστερίνη.

Αν ανήκεις σε αυτή την οµάδα έχεις 37% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσεις από καρκίνο στο πάγκρεας.

Χαµηλό ποσοστό θροµβώσεων.

Μικρότερος κίνδυνος θανάτου από ελονοσία συγκριτικά µε τις άλλες οµάδες αίµατος.

Γερά δόντια.

Αρνητικά:

Το ελικοβακτήριο του πυλωρού µπορεί να δηµιουργήσει έλκος στοµάχου. Αυτή η οµάδα µε κάποιον τρόπο, τροποποιεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισµού στα βακτήρια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσες γυναίκες ανήκουν στην οµάδα 0, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παράγουν λιγότερα και χειρότερης ποιότητας ωάρια, µε συνέπεια να δυσκολεύονται περισσότερο να συλλάβουν.

Οι άντρες µε οµάδα αίµατος 0 διατρέχουν σηµαντικά υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αν και η οµάδα αίµατος ξέρουµε ότι παίζει ρόλο στην εµφάνιση ασθενειών, παρ’ όλα αυτά δεν γνωρίζουµε πόσο σηµαντικός είναι αυτός. Έτσι η καλύτερη συµβουλή που έχουµε είναι να ακολουθείς πάντα ένα υγιεινό µοτίβο ζωής, µε σωστή διατροφή!

Άλλαξε οµάδα αίµατος

Κι όµως, σε ερευνητικό επίπεδο, είναι εφικτό! Οι ερευνητές δηµιούργησαν ένζυµο που δρα αποκόπτοντας τα σάκχαρα –επί-σης γνωστά ως αντιγόνα– που βρίσκονται στις οµάδες αίµατος Α και Β καθιστώντας τες περισσότερο σαν οµάδα O. Με το συγκεκριµένο ένζυµο ο dr. Jayachandran Kizhakkedathu του University of British Columbia µπόρεσε να αποµακρύνει την πλειονότητα των αντιγόνων στις οµάδες αίµατος A και B. Τα ευρήµατα δηµοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Journal of the American Chemical Society».

Διάβασε επίσης:

Αυτός είναι ο τρόπος για να αγαπήσεις το σώμα σου

Μύθος ή Αλήθεια; Αν φοράς αντηλιακό µε υψηλό δείκτη προστασίας δεν χρειάζεται να ανησυχείς

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ