Ερώτηση:Πόσο καλό είναι το γάλα που πίνουμε;Είναι καλύτερο εκέινο της σόγιας η το οργανικό;
Απαντά ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, πρόεδρος ΕΙΔ, επιστημονικός συνεργάτης SEC.
Το γάλα ανήκει στην ομάδα των γαλακτοκομικών. Τρόφιμα της συγκεκριμένης ομάδας συστήνεται να υπάρχουν στο καθημερινό διαιτολόγιο τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων με σκοπό την πλήρωση των αναγκών σε ασβέστιο, βιταμίνη D, πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και άλλα μικροθρεπτικά συστατικά. Ανάλογα την ηλικιακή ομάδα, η οδηγία κατανάλωσης κυμαίνεται από 2 έως 3 μερίδες ημερησίως. Εξ ορισμού, λοιπόν, το γάλα είναι ένα τρόφιμο υγιεινό, που, εκτός από περιπτώσεις δυσανεξίας, πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. Εναλλακτικά, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιεί το γιαούρτι ή το τυρί. Φυσικά, στις σύγχρονες γεωργικές πρακτικές συμπεριλαμβάνεται η χρήση αντιβιοτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών των ζώων αλλά και η χρήση ορμονών με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους. Ωστόσο υπάρχουν νόμοι που διέπουν την παραγωγή και στοχεύουν στην προστασία του καταναλωτή… Η επιλογή γαλακτοκομικών βιολογικής παραγωγής δεν είναι απλά μια μόδα αλλά μια ουσιαστική επιλογή που θα συμβάλει στην προστασία της υγείας πρώτα των παιδιών και των εγκύων και μετά όλων των καταναλωτών. Η επιλογή γάλακτος σόγιας είναι μια διαφορετική επιλογή τροφίμου. Όσοι το επιλέγουν γευστικά, μπορούν να το καταναλώνουν μεν, αλλά όχι ως υποκατάστατο του γάλακτος.