Όλα όσα νομίζεις ότι ξέρεις για τη μητρότητα είναι πιθανόν να καταρρεύσουν στο άκουσμα του πρώτου κλάματος του μωρού σου. Είσαι έτοιμη να γίνεις μαμά;

Από την Διονυσία Καρακεκέ

Λάμπουν από ευτυχία, περιφέρουν τις φουσκωμένες κοιλίτσες τους όλο περηφάνια και μιλούν με την άνεση ειδικού για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μάνας. Το χειρότερο; Παίρνουν μόλις 8 κιλά. Η “ιδανική” τηλεοπτική εικόνα για την εγκυμοσύνη δεν αφορά τους “κανονικούς” ανθρώπους και “ξεφουσκώνει”, μαζί με όλα τα στερεότυπα που έχεις ακούσει, την πρώτη εβδομάδα συμβίωσης με το νεογέννητο. Γι’ αυτό, πριν γίνεις μάνα, καλό θα ήταν να το κάνεις για τους σωστούς λόγους.

Χρειάζομαι μια αλλαγή

Οι προετοιμασίες του γάμου τελείωσαν, ο μήνας του μέλιτος «μέλωσε» και τώρα δεν ξέρεις με τι να καταπιαστείς. Η καθημερινότητα σού φαίνεται βαρετή. Ενώ με ένα μωράκι θα ήταν τέλεια. Θα έπαιζες μαζί του όλη μέρα. Ποιος σου είπε, όμως, ότι πρόκειται για κούκλα; Η μητρότητα είναι full time job και μάλιστα από τις δυσκολότερες, αν όχι η δυσκολότερη. Δεν είναι λόγος αυτός για να γίνεις μητέρα. Σχεδίασε το επόμενο ταξίδι σας ή κάνε μια νέα πρόταση στη δουλειά σου. Μέχρι εκεί.

Βοήθεια, μεγαλώνω

Ο φόβος και η ανασφάλεια δεν είναι καλοί σύμβουλοι. Το γεγονός ότι μεγαλώνεις δεν θα σε κάνει καλό γονιό. Το πιο σημαντικό είναι να είσαι έτοιμη να δώσεις και να αφοσιωθείς. Μην αφήσεις τον φόβο να σε κατευθύνει.

Ήρθε η ώρα

Στο έχουν πει τόσες φορές και με τόσους διαφορετικούς τρόπους: σε παρακαλάνε, σε εκβιάζουν, σε κοροϊδεύουν, σε απειλούν, σε καλοπιάνουν. Οι γονείς σου έχουν δοκιμάσει τα πάντα και δεν θα σταματήσουν μέχρι να πετύχουν τον στόχο τους: να αποκτήσουν εγγόνια. Σκέψου το αλλιώς. Θα κάνεις παιδί για σένα ή για τους άλλους; Τι είναι τα παιδιά, δώρα για το Πάσχα;

New trend

Οι ορμόνες ξεχειλίζουν, οι κοιλίτσες φουσκώνουν και τα πορτοφόλια γεμίζουν. Είναι δυνατόν να επηρεάζεσαι από τις επώνυμες με τις πέντε νταντάδες; Τα παιδιά έχουν ανάγκη από φυσιολογικούς γονείς που θα βρίσκονται πάντα κοντά τους. Μπορεί η εικόνα να μοιάζει θελκτική. Αλλά είναι μόνο μια εικόνα. Είναι αδύνατον να μάθεις την πραγματική ζωή όλων αυτών των ιλουστρασιόν προσώπων που μοιάζουν να έχουν ψεκαστεί με το χαμόγελο του Τζόκερ. Τα στατιστικά των επώνυμων διαζυγίων το αποδεικνύουν. Το μωρό δεν είναι Prada τσαντάκι για να το επιδεικνύεις.

Ο γάμος

Θυμίζει ασπρόμαυρη ελληνική ταινία αλλά παίζεται και σήμερα σε high definition. Αν θες να υποχρεώσεις τον αγαπημένο σου να σε παντρευτεί, αυτός είναι ο χειρότερος τρόπος. Σκέψου ότι, αν θέλεις να παντρευτείς οπωσδήποτε έναν άντρα που δεν θέλει να σε παντρευτεί, δεν σέβεσαι τον εαυτό σου. Οπότε είναι λογικό να μην σε σέβεται κι εκείνος και φυσικά το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Οι προϋποθέσεις που θέτεις για το μέλλον σου βασίζονται στην ανασφάλεια, στο ψέμα και στην εξαπάτηση. Τι καλό μπορεί να προκύψει από αυτό; Γιατί θες να καταδικάσεις ένα παιδί να ζήσει σε μια τέτοια οικογένεια; Ήρθε η ώρα να σεβαστείς τον εαυτό σου και όσους βρίσκονται γύρω σου. Αν δεν θέλει να σε παντρευτεί, δεν μπορείς να τον υποχρεώσεις. Ακόμα κι αν το κάνεις όμως, δεν μπορείς να τον υποχρεώσεις να σε αγαπά και να σε σέβεται. Αυτά μπορείς μόνο να τα κατακτήσεις, όχι να τα απαιτήσεις.