Είσαι σίγουρη ότι τα γεύματα που επιλέγεις είναι υγιεινά και light; Ρίξε μια ματιά στη λίστα που ακολουθεί και ίσως αλλάξεις γνώμη για πολλά από αυτά.

Γλυκόξινο χοιρινό µε τηγανητό ρύζι – 2/10
Η ετυµηγορία: Ό,τι είναι νόστιµο δεν σηµαίνει ότι είναι και καλό για σένα. Το πιάτο αυτό παρασκευάζεται από µικρές µπουκίτσες χοιρινού, που είναι πλούσιο σε λιπαρά, το οποίο τηγανίζεται µέχρι να γίνει τραγανό και είναι ποτισµένο µε µια γλυκιά σος που περιέχει πολύ αλάτι. Το τηγανητό ρύζι, από την άλλη, αυξάνει τις θερµίδες του συγκεκριµένου γεύµατος.
Βελτίωσέ το: Προτίµησε ελαφρώς τηγανισµένα λαχανικά µε γαρίδες, κοτόπουλο ή µοσχάρι και συνόδευσέ τα µε ρύζι στον ατµό. Ο συνδυασµός αυτός θα σου παράσχει σαφώς λιγότερες θερµίδες και λιπαρά. Μπορείς, επίσης, να επιλέξεις ψάρι στον ατµό µε κινέζικο λάχανο και ρύζι στον ατµό.

Παπουτσάκια µε µπεσαµέλ – 5/10
Η ετυµηγορία: Παρόλο που πρόκειται για ένα θρεπτικό πιάτο, πλούσιο σε φυτικές ίνες λόγω της µελιτζάνας, η µπεσαµέλ που περιέχει το καθιστά επίσης πλούσιο σε θερµίδες και λιπαρά. Επιπλέον, αν ο κιµάς που θα χρησιµοποιήσεις είναι από χοιρινό κρέας, θα έχει περισσότερα λιπαρά.
Βελτίωσέ το: Φτιάξε µελιτζάνες στο φούρνο µε σάλτσα ντοµάτας, βάλε από πάνω τυρί χαµηλών λιπαρών και µη χρησιµοποιήσεις καθόλου µπεσαµέλ. Με τον τρόπο αυτό, θα γλιτώσεις όχι µόνο θερµίδες αλλά και λιπαρά.

Κρεατόπιτα – 3/10
Η ετυµηγορία: Η ζύµη της πίτας είναι πλούσια σε κορεσµένα λιπαρά, λόγω του βούτυρου που χρησιµοποιείται για την παρασκευή της. Ένα άλλο αρνητικό σηµείο του συγκεκριµένου γεύµατος είναι η γέµιση κρέατος που περιέχει, το οποίο είναι συνήθως πλούσιο σε λιπαρά. Σε γενικές γραµµές, και ανάλογα µε τον τρόπο που έχει φτιαχτεί βέβαια, δεν είναι τίποτα παραπάνω από µια… βόµβα θερµίδων και λιπαρών.
Βελτίωσέ το: Προτίµησε µια πίτα µε λιγότερα λιπαρά. Γενικά οι πίτες λαχανικών (πρασόπιτα, σπανακόπιτα κ.λπ.) αποτελούν πιο υγιεινές επιλογές και σου προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, η ζύµη κουρού αποτελεί µια πιο διαιτητική επιλογή για ζύµη για πίτες σε σχέση µε τη σφολιάτα, καθώς έχει λιγότερα κορεσµένα λιπαρά και λιγότερες θερµίδες.

Μπαγκέτα µε σαλάµι και τυρί – 6/10
Η ετυµηγορία: Το συγκεκριµένο γεύµα περιέχει τρανς λιπαρά, λόγω του σαλαµιού και του τυριού, καθώς επίσης αλάτι και πολλές θερµίδες. Ιδιαίτερα αν επιλέξεις λευκό ψωµί, τα επίπεδα του νατρίου σε αυτό το γεύµα θα είναι ακόµη πιο αυξηµένα.
Βελτίωσέ το: Προτίµησε ένα σάντουιτς ολικής µε σολοµό, τυρί τύπου cottage και µαρούλι. Ο συνδυασµός αυτός σου παρέχει περισσότερες φυτικές ίνες χάρη στο ψωµί ολικής, ω-3 λιπαρά χάρη στο σολοµό, καθώς και λιγότερο αλάτι και λιπαρά.

Ντονέρ κεµπάπ – 3/10
Η ετυµηγορία: Το κεµπάπ µε κρέας, τυρί ή πατάτες, BBQ sauce και πίτα είναι σίγουρα πολύ νόστιµο, αλλά παράλληλα αποτελεί µια επιλογή πλούσια σε λιπαρά και αλάτι.
Βελτίωσέ το: Προτίµησε µια πίτα µε φαλάφελ, που γίνεται από ρεβίθια και είναι µια καλή πηγή φυτικών ινών, ενώ έχει λιγότερα λιπαρά σε σχέση µε το κεµπάπ, που γίνεται από µοσχαρίσιο κρέας. Μην προσθέσεις πατάτες, τυρί ή BBQ sauce, ούτως ώστε να περιορίσεις κι άλλο τις θερµίδες του γεύµατος. Το κεµπάπ µε φαλάφελ και χούµους, µαζί µε µια σαλάτα ταµπουλέ, αποτελεί έναν θρεπτικότατο συνδυασµό.

Διάβασε επίσης:

Είσαι σίγουρη πως τα light προϊόντα σου κάνουν καλό;

Τι είναι προτιμότερο να τρώω κατά τη διάρκεια της ημέρας; Τρία κυρίως γεύματα ή περισσότερα μικρά;