γλυκά για δίαιτα
- Διαφήμιση -

Αν είσαι στη φάση που ξεκινάς διατροφή μετά το Πάσχα αλλά θες και το γλυκάκι σου, είσαι στο κατάλληλο άρθρο! Ειδικός μας αποκάλυψε ποια γλυκά κάνουν και για δίαιτα και μπορείς να φας άφοβα…

«Μου αρέσουν τα γλυκά και δεν αρκούµαι στη φυσική ζάχαρη που παίρνω από τα φρούτα. Ποια είναι η πιο υγιεινή εκδοχή γλυκού που µπορώ να επιλέξω;» ρώτησε αναγνώστριά μας και η απάντηση σίγουρα θα σε χαροποιπήσει! Η Αναστασία Ασηµακοπούλου, Κλινική Διαιτολόγος, Πτυχιούχος Χαροκόπειου Πανεπιστηµίου, μας έδωσε τα φώτα της.

- Διαφήμιση -

Ποια είναι τα γλυκά που κάνουν και για δίαιτα

Η πιο εύκολη απάντηση είναι η επιλογή ενός χαλβά, ενός παστελιού, µιας µαύρης σοκολάτας ή κάποιου γλυκού του κουταλιού. Παρόλα αυτά, κατά τη γνώµη µου, όταν ένας άνθρωπος θέλει να φάει ένα σουφλέ σοκολάτας, ένα προφιτερόλ ή ένα γαλακτοµπούρεκο, πρέπει να φάει το γλυκό που θέλει εκείνη τη στιγµή. Αρκεί, βέβαια, να το επιλέγει το πολύ δύο φορές την εβδοµάδα, αντί για ενδιάµεσα «τσιµπολογήµατα» ή τα καθηµερινά σνακ.

Με αυτό τον τρόπο θα το ευχαριστηθεί και πολύ περισσότερο. Επιπλέον, το γλυκό µπορεί να καταναλωθεί «σπαστά» κατά τη διάρκεια της ίδιας ηµέρας, όχι όµως σε διαφορετικές ηµέρες. Αυτό συµβαίνει γιατί, εάν χωρίσουµε ένα γλυκό στα τρία και το καταναλώσουµε σε διαφορετικές ηµέρες, εµείς θα θεωρούµε ότι έχουµε καταναλώσει µόνο ένα γλυκό, ενώ στην πραγµατικότητα ο οργανισµός µας θα έχει καταναλώσει τρία γλυκά.

Η συνταγή για εύκολο παστέλι

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι απλά

  • 500γρ ανθόμελο
  • 500γρ σουσάμι
  • 1 φλούδα από λεμόνι ή/ και 1 από πορτοκάλι
  • 1 κούπα ανθόνερο ή εναλλακτικά λίγο καλαμποκέλαιο

Πως το κάνουμε

Καβουρδίζουμε λίγο το σουσάμι είτε σ΄ένα τηγάνι ανακατεύοντας, είτε σε ένα ταψί στο φούρνο παρακολουθώντας για να μη μας καεί.
Σε μια κατασαρόλα βάζουμε το μέλι με τις φλούδες να βράσει 10 λεπτά και το ξαφρίζουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε λίγο να σιγοβράζει. Αμέσως μετά προσθέτουμε το σουσάμι και ανακατεύουμε το παχύρευστο μίγμα.

Για να ελέγξουε το μείγμα μας εάν είναι έτοιμο, ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο. Ένας άλλος τρόπος είναι να ρίξουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα, είναι έτοιμο.

Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να «ανεβούν» οι φυσαλλίδες πάνω.

Αφού κρυώσει, απλώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και την περιχύνουμε με το ανθόνερο. Εναλλακτικά αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε τη λαδόκολλα με καλαμποκέλαιο Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί. Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε, ιδανικά χρησιμοποιώντας ένα μικρό λαδωμένο πλάστη.

Προσέχουμε το πάχος να είναι 1 εκατοστό περίπου και αφού κρυώσει λίγο, μετά από περίπου 15 λεπτά, χαράζουμε μ’ ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα και το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου.

Μόλις κρυώσει, χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω, όπως θέλουμε, και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (οχι στο ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας. Είναι πολύ εύκολο, αρκεί να προσέξετε να μην παραβράσει και καραμελώσει.

Αν θέλετε το παστέλι σας να είναι πιο μαλακό, δεν έχετε παρά να προσθεσετε περισσότερο μέλι. Αν βράσετε το μελί σας περισσότερο, το παστέλι σας θα γίνει πιο σκληρό.

Δες και αυτό: Εύκολη δίαιτα για μετά το Πάσχα – Κάνε παρελθόν 5 κιλά

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ