κάνεις δίαιτα
- Διαφήμιση -

Ο έρωτας περνάει ως γνωστόν από το στοµάχι. Όταν όµως αδυνατίζεις και θες να διατηρήσεις το βάρος σου ενώ εκείνος ονειρεύεται κάθε βράδυ πίτσα µε διπλό τυρί, η σχέση περιπλέκεται. Το παζλ σχέση – υγιεινός τρόπος ζωής, είναι δύσκολο να το φτιάξεις παραµένοντας ήρεµη και χαρούµενη, όχι όµως ακατόρθωτο. Τι κάνεις όταν εσύ κάνεις δίαιτα αλλά εκείνος όχι; Έχουμε την λύση!

Όταν χάνεις κιλά και ανανεώνεται η εµφάνισή σου, περιµένεις να ενθουσιαστεί και ο σύντροφός σου µε αυτή την αλλαγή. Την προσπάθεια, που ξέρουµε πόσο δύσκολη είναι, για να βρεις µια δίαιτα που σου ταιριάζει, να την ακολουθήσεις και παράλληλα να γυµνάζεσαι, την κάνεις για να αρέσεις σε σένα και τους γύρω σου.

- Διαφήμιση -

Βέβαια, µπορεί να µη βλέπει κι ο σύντροφός σου µε την ίδια οπτική το ζήτηµα κι αντί για βοηθός, να είναι τροχοπέδη στην προσπάθειά σου.

Η εμπειρία της ειδικού

Έχω ζήσει κι εγώ παρόµοια κατάσταση και ήταν πολύ δύσκολο να βρω λύση. Όταν µε δίαιτα και γυµναστική έχασα 14 κιλά µέσα σε 4 µήνες, είχα ενθουσιαστεί µε τη νέα µου εµφάνιση και τις καινούριες µου διατροφικές συνήθειες. Ο Ηλίας ήταν πάντα καλοφαγάς, έψαχνε συνέχεια αφορµή να κάνουµε βραδιά πίτσα-µπίρα και δεν είχε πάει ούτε µία µέρα γυµναστήριο.

Όταν του ανακοίνωσα ότι θέλω να χάσω βάρος και να πηγαίνω τακτικά στο γυµναστήριο µου είπε ότι δεν χρειάζοµαι δίαιτα, ότι δεν βρίσκει λόγο να κουραστώ και να ταλαιπωρηθώ. Μου επισήµανε φυσικά ότι του αρέσω έτσι όπως είµαι. Πολύ κολακευτικό µεν αλλά του εξήγησα ότι εγώ θα νιώθω καλύτερα µε αυτή την αλλαγή. Ένα βράδυ έφερε σπίτι γαλακτοµπούρεκο από το καινούριο ζαχαροπλαστείο που είχε ανοίξει στη γειτονιά. Μου ζήτησε µε µεγάλη χαρά να δοκιµάσω για να του πω τη γνώµη µου κι εγώ αρνήθηκα.

Δεν του άρεσε πολύ η απάντησή µου και συνέχισε το θέµα κατηγορώντας µε ότι εκείνος έκανε κάτι ωραίο και εγώ του το χαλάω. Του εξήγησα λοιπόν ότι έχω ήδη φάει το γλυκό της εβδοµάδας και θα περιµένω την επόµενη για να δοκιµάσω. Ήταν πολύ δύσκολο για µένα να αλλάξω διατροφικές συνήθειες και να µην πετάω στο σώµα µου ό,τι φαγητό υπήρχε µπροστά µου. Μέχρι να πάµε για ύπνο υπήρχε παγωµάρα και ένταση. Το φαγητό για εκείνον ήταν απόλαυση και δεν ανησυχούσε για το βάρος του.

Περίµενα να µε στηρίξει γιατί µε το που µυρίζω γλυκό νιώθω να παίρνω πόντο στην περιφέρεια. Με έβλεπε µετά τη δουλειά να πηγαίνω γυµναστήριο – παρά την κούρασή µου – να παραγγέλνω σαλάτα στο σουβλατζίδικο και να είµαι εντελώς συνειδητοποιηµένη καθώς έβλεπα την µεγαλύτερη εικόνα µπροστά µου. Ο Ηλίας ήταν της άποψης «έλα µωρέ και τι θα γίνει αν φας ένα σουβλάκι»; Όµως το θέµα δεν ήταν τελικά µόνο η δίαιτα αλλά το γεγονός ότι ένιωθα να µην καταλαβαίνει τις δικές µου ανάγκες. Δεν σεβόταν τα δικά µου «θέλω» .

Τι λέει η επιστήµη για το αν κάνεις δίαιτα μόνη σου

Η αλήθεια είναι ότι πολλά ζευγάρια έχουν αυτό το πρόβληµα όταν ο ένας από τους δύο χάνει βάρος και ο άλλος δεν τον ακολουθεί στο νέο πρόγραµµα διατροφής. Μία έρευνα από το Πανεπιστήµιο της Βόρειας Καρολίνα, αποφάνθηκε ότι τα ζευγάρια στα οποία ο ένας έχασε τουλάχιστον 13 κιλά, µαλώνουν συχνότερα για το τι θα φάνε, πώς θα µαγειρέψουν τις τροφές και το χρόνο που αφιερώνουν στο γυµναστήριο.

Η Lynsey Kluever Romo, Ph.D., συντάκτρια της έρευνας και βοηθός καθηγητή Επικοινωνίας στο Πανεπιστήµιο της Βόρειας Καρολίνας εξηγεί πως οι σχέσεις αποσταθεροποιούνται όταν αλλάζει κάτι τόσο σηµαντικό στην καθηµερινότητά τους. Εύκολα ο ένας από τους δύο µπορεί να πει ότι δεν θέλει να τρώει µπρόκολο και ψάρι αλλά να παραµείνει στην πίτσα και τα παγωτά.

Οι σχέσεις από τη φύση τους για να πετύχουν και να κρατήσουν θέλουν συµβιβασµούς. Πρέπει να δεχτούµε πως αυτό θα συµβεί και στο φαγητό µιας και είναι αλλαγή σε κάτι που µοιραζόµαστε καθηµερινά µε το σύντροφό µας. Με λίγη καλή διάθεση θα µπορέσεις να έχεις τη σχέση και το σώµα που θέλεις χωρίς όµως να πιεστείς και να συµβιβαστείς πολύ.

Επικεντρώσου στο δικό σου στόχο!

Το να λες συνέχεια στο σύντροφό σου να πάτε για τρέξιµο ή να φάτε για βραδινό µία σαλάτα µε σολοµό δεν θα έχει αποτέλεσµα εκτός αν θέλει να δοκιµάσει να αλλάξει τρόπο ζωής. Η Judith S. Beck, συγγραφέας του βιβλίου “The Beck Diet Solution” λέει πως το να πείσεις κάποιον να κάνει πιο υγιεινή ζωή, θα πετύχει µόνο εφόσον εκείνος νιώθει την ανάγκη να αλλάξει κάτι πάνω του.

Συµπληρώνει πως ο σύντροφός σου προφανώς γνωρίζει ότι πρέπει να κάνει πιο υγιεινή ζωή και το γεγονός ότι δεν έχει ασχοληθεί µε το θέµα ως τώρα, σηµαίνει ότι δεν θέλει. Τέλος, υποστηρίζει ότι πρέπει να συγκεντρωθείς στο στόχο σου. Αν είσαι σίγουρη γι’ αυτό που κάνεις, και διαπιστώσει κι ο ίδιος πόσο καλό σου κάνει, ίσως σε ακολουθήσει. Είναι σίγουρα πιο αποτελεσµατικό από το να τον πιέζεις.

Συζήτησέ το

Μίλα ξεκάθαρα στο σύντροφό σου για τους λόγους που σε οδήγησαν να χάσεις βάρος. Μπορεί να νιώθει ανασφάλεια τώρα που ανανεώθηκες, δείχνεις πιο λαµπερή και µε µεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ίσως πιστεύει ότι θα κάνεις νέες γνωριµίες και θα χωρίσετε. Πρέπει να του εξηγήσεις ότι η απόφασή σου ξεκινάει από το πώς εσύ βλέπεις τον εαυτό σου και ότι θα νιώθεις καλύτερα αν χάσεις κάποια κιλά. Η Charlotte Markey, Ph.D., καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήµιο του Rutgers, υποστηρίζει ότι αν του πεις ότι το κάνεις για να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου, θα γίνει πιο διαλλακτικός.

Μη νοµίζεις ότι σε σαµποτάρει

Είναι πολύ πιθανό αφότου χάσεις κιλά και κάνεις συντήρηση, ο σύντροφός σου να συνεχίσει να φέρνει διάφορους πειρασµούς στο σπίτι. Μη βιαστείς να συµπεράνεις πως το κάνει επίτηδες για να σε βάλει σε πειρασµό. Δεν σκέφτεται βάσει προγράµµατος, όπως εσύ, τι πρέπει να τρώει και πότε. Ακόµα και αν βαρέθηκε να βλέπει µπάρες δηµητριακών στο σπίτι και ήθελε µια αλλαγή, το να τον κατηγορήσεις και να µαλώσετε δεν θα σας δώσει την ευκαιρία να µιλήσετε ξεκάθαρα γι’ αυτό.

Μην τον βάλεις απέναντι λέγοντας ότι προσπαθεί να σε κάνει να πάρεις τα κιλά που έχασες. Δοκίµασε µια πιο ήπια αντιµετώπιση και πες του κάτι του στιλ: «Κάνω µια σοβαρή προσπάθεια να τρώω υγιεινά και δεν µου είναι πάντα εύκολο να αντιστέκοµαι σε γλυκά και junk food. Θα ήθελες να βρούµε µια λύση;» Με τη συζήτηση θα καταλάβεις γιατί το κάνει και αν όντως του λείπουν, πρότεινέ του να αγοράζει ατοµικές ή µικρότερες µερίδες.

Ρώτησέ τον επίσης αν του αρέσει που έχασες κιλά και προσπαθείς να µην τα ξαναπάρεις. Ζήτησέ του να είναι ειλικρινής ώστε να καταλάβεις τι σκέφτεται και να βρείτε µια λύση. Μπορεί να νιώθει ότι αποµακρύνεστε µε όλα αυτά. Εξήγησέ του για ποιο λόγο εξαρχής αποφάσισες να κάνεις πιο υγιεινό τρόπο ζωής και πρότεινε µερικά φαγητά που µπορείτε να απολαµβάνετε µαζί.

Κάνε µικρούς συµβιβασµούς

Γλύκανε το σύντροφό σου από τα συνεχόµενα «όχι» που του λες στο φαγητό. Αν δηλαδή του ζήτησες να µην ξαναφέρει πατατάκια στο σπίτι, ρώτησέ τον τι θα ήθελε για βραδινό. Αν ζητήσει πίτσα, µην αρνηθείς. Φάε ένα-δύο κοµµάτια και συνδύασέ τα µε σαλάτα. Αν θέλει να βγείτε το βράδυ, πήγαινε νωρίτερα στο γυµναστήριο. Με τον Ηλία συµφωνήσαµε να φτιάχνω πίτσα στο σπίτι, να τρώµε βρώµικο όταν βγαίνουµε έξω και παγωτό όταν πάµε στην αγαπηµένη µας τζελατερία. Έτσι δεν είχαµε πειρασµούς στο σπίτι τόσο συχνά και ήµασταν και οι δύο χαρούµενοι µε αυτή την ενδιάµεση λύση.

Δέξου πως δεν ταιριάζετε

Μπορεί να µη φτιάξει ποτέ η κατάσταση µεταξύ σας και να παραµείνει πρόβληµα το ότι εσύ θες να τρως υγιεινά και εκείνος όχι. Τότε εσύ πρέπει να σκεφτείς αν θέλεις να είσαι µαζί µε κάποιον που δεν σέβεται τις αποφάσεις σου και θέλει να σου επιβάλει τις συνήθειές του. Πολλά ζευγάρια χωρίζουν επειδή ο ένας είναι της υγιεινής ζωής και ο άλλος όχι.

Η συγγραφέας του βιβλίου «Nice Girls Finish Fat», Karen Koenig, λέει πως δεν αξίζει να είσαι µε κάποιον που δεν σε ενθαρρύνει να είσαι υγιής. Μπορεί να είναι δύσκολη απόφαση αλλά πρέπει να φύγεις από αυτή τη σχέση. Η καθηγήτρια Ψυχολογίας Markey λέει πως η σχέση µε κάποιον που δεν υποστηρίζει τις αποφάσεις σου, καταδεικνύει πως δεν έχει γερά θεµέλια. Πρέπει να σκεφτείς αντικειµενικά τι είναι καλύτερο για σένα και πώς θα είσαι καλύτερα µακροπρόθεσµα.

Μην καταπιέζεσαι

Πολλές φορές για να αποφύγεις έναν καβγά µπορεί να µη διεκδικείς αυτό που θέλεις. Για παράδειγµα µπορεί να µη θέλεις να χάσεις το spinning στο γυµναστήριο ή να µην πας για φαγητό έξω επειδή νιώθεις ότι έχεις ξεφύγει τον τελευταίο καιρό.

Όµως επειδή βλέπεις ότι ο σύντροφός σου επιµένει, υποκύπτεις. Αυτό όµως θα σε κάνει να καταπιεστείς, να πάρεις ίσως κιλά και να ξεκινήσει ένας νέος γύρος έντασης. Η συγγραφέας Beck λέει ότι πρέπει να βάλεις προτεραιότητες, σύµφωνα µε τις επιθυµίες και τους στόχους σου. Άλλωστε σε κάθε σχέση κάποιος πάντα κάνει πίσω. Σου πήρε πολύ χρόνο να αλλάξεις συνήθειες και αν νιώθεις εσύ καλά µε τον εαυτό σου, θα είναι χαρούµενος και ο σύντροφός σου.

Δες και αυτό: Κάψε 112 θερµίδες σε µόλις 10 λεπτά – Η άσκηση έπος

Από την Αγγελική Μακρή

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ