πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τα ναρκωτικά
- Διαφήμιση -

Σίγουρα όλοι οι γονείς έχουν αναρωτηθεί το εξής: «Να μιλήσω και πώς στο παιδί μου για τα ναρκωτικά;» Έχουμε την απάντηση σε ένα από τα πιο SOS ερωτήματα της εποχής. Η κατάλληλη ηλικία για να συζητηθεί το θέμα αυτό με το παιδί είναι όταν το ίδιο το ζητήσει με τις ερωτήσεις του.

Καλό είναι να αναρωτηθεί ο γονιός:

  • Έχει το παιδί εκφράσει την ανάγκη για αυτή την πληροφόρηση;
  • Μπορεί να αντιληφθεί αυτά που θέλουμε να συζητήσουμε μαζί του;
  • Νιώθει ελεύθερο για να εκφράσει τέτοιες ανησυχίες ή ερωτήσεις στους γονείς του;
  • Έχει η οικογένεια δημιουργήσει στην καθημερινότητά της κλίμα επικοινωνίας μεταξύ των μελών της;

Εάν το παιδί ή ο έφηβος ρωτήσει ή ζητήσει να μιλήσει με τον γονιό του για το θέμα, αυτό σημαίνει ότι κάτι το έχει απασχολήσει και επιθυμεί να το διερευνήσει περισσότερο. Φυσικά, καλό είναι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση με το παιδί οι ίδιοι οι γονείς να έχουν ενημερωθεί έγκυρα για το θέμα.

- Διαφήμιση -

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Παρ’ όλα αυτά οι γονείς δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζουν τα πάντα. Άλλωστε το σημαντικότερο είναι το τι κάνουν οι ίδιοι και όχι το τι λένε. Το πόσο συνεπείς είναι οι πράξεις τους σε σχέση με τα λόγια τους. Η υποστήριξή σας μπορεί να βοηθήσει το παιδί να αντισταθεί, εάν βρεθεί υπό πίεση να δοκιμάσει ναρκωτικά.

Η εντύπωση που έχουν πολλοί γονείς ότι πρέπει να είναι τέλειοι μπορεί να είναι εμπόδιο στη σχέση τους με το παιδί τους. Είναι μάλλον απίθανο αυτή η στάση να οδηγήσει τα παιδιά να διαχειριστούν τις δικές τους ανασφάλειες και αδυναμίες. Οι γονείς μπορούν κατά περίπτωση να παραδέχονται ότι δεν τα γνωρίζουν όλα. Αυτή η στάση δημιουργεί δεσμούς, είναι ειλικρινής και κάνει τους γονείς πιο προσιτούς.

kethea.gr

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ