πέθανε ο σκύλος τι να κάνω
- Διαφήμιση -

Όποιος θεωρεί το ζωάκι του, το σκύλο ή την γάτα, έναν αγαπημένο φίλο, σύντροφο ή ακόμα και μέλος της οικογένειας, σίγουρα νιώθει έντονο πόνο όταν το χάνει, όταν πεθαίνει. Ερωτήματα κατακλύζουν το μυαλό και προσπαθείς να ξεπεράσεις την θλίψη.

Ένα από τα πιο εύλογα, είναι πώς θα το εξηγήσετε στα παιδιά σας, χωρίς να σας πάρουν τα ζουμιά και κυρίως, χωρίς να τα στεναχωρήσετε πολύ. Εμείς, ψάξαμε και βρήκαμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο στο animal-cemetery.gr.

- Διαφήμιση -

Αν είστε γονιός, είστε ο μόνος κατάλληλος να κρίνει τι πληροφορίες θα δώσετε στα παιδιά σας για το θάνατο και την απώλεια του ζώου. Μην τα υποτιμήσετε όμως. Μπορεί να δείτε ότι αν είστε ειλικρινείς με τα παιδιά σας, θα μπορέσουν να καταλάβουν το θάνατο, τις φοβίες τους γι αυτόν και το τι σημαίνει.

Η ειλικρίνεια είναι σημαντική. Αν πείτε ότι το ζώο σας «κοιμήθηκε», πρέπει να τους δώσετε να καταλάβουν την διαφορά από τον κανονικό, καθημερινό ύπνο. Μην πείτε ποτέ ότι το ζώο έφυγε ή χάθηκε, γιατί τα παιδιά μπορεί να νιώθουν ενοχές ότι του έκαναν κάτι που δεν έπρεπε και θα περιμένουν με αγωνία να γυρίσει κάποτε. Αυτό επίσης θα δυσκολέψει τα παιδιά να δεχτούν ένα νέο ζώο, αν πάρετε. Κάντε σαφές ότι το ζωάκι αυτό δεν θα ξαναγυρίσει αλλά είναι ευτυχισμένο εκεί που είναι και δεν πονά.

Μην νομίζετε ότι ένα παιδί είναι πολύ μικρό ή πολύ μεγάλο για να μάθει την αλήθεια. Μην κριτικάρετε το παιδί σας αν κλάψει, μην του πείτε να είναι »δυνατό» και να μην στεναχωριέται. Να είστε ειλικρινής και με την δική σας θλίψη, μην την κρύψετε. Γιατί τότε και τα παιδιά θα κρύψουν την θλίψη τους κι αυτό δεν είναι καλό. Συζητείστε το θέμα, όλη η οικογένεια μαζί και δώστε στον καθένα την ευκαιρία να δουλέψει με τον πόνο του, στο ρυθμό που εκείνος μπορεί.

Σε ποιόν να μιλήσετε για την δική σας απώλεια

Αν η οικογένεια και οι φίλοι σας αγαπούν τα ζώα, θα καταλάβουν τι περνάτε. Μην κρύβετε τα αισθήματά σας για να φανείτε ήρεμοι ή δυνατοί. Πρέπει να δουλέψετε με τα αισθήματά σας, με ένα άλλο άτομο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τα βάλετε σε μια σειρά και να βρείτε τρόπους να τα χειριστείτε. Βρείτε κάποιον στον οποίο θα μπορείτε να μιλήσετε για το πόσα σήμαινε το ζώο σας για εσάς και πόσο σας λείπει. Κλάψτε και νιώστε άνετα.

Αν δεν έχετε οικογένεια ή φίλους που αγαπούν τα ζώα ή νιώθετε ότι χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια,μπορείτε να μιλήσετε με το κτηνίατρο σας, με ένα σωματείο αδέσποτων που μπορεί να σας προτείνει κάποιον που μιλήσει μαζί σας ή ακόμα και με φιλόζωους σε διαδικτυακές κοινότητες που έχουν περάσει τον πόνο αυτό. Θυμηθείτε, ο πόνος σας είναι αυθεντικός και αξίζει υποστήριξη.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ