light σκορδαλιά συνταγή Αργυρώ

Τώρα μπορείς να φας άνετα σκορδαλιά χωρίς ενοχές, αφού η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας έδωσε light συνταγή που δεν έχει καμία διαφορά στη γεύση!

«Ακολουθήστε τη συνταγή μου, διαβάστε τα μυστικά μου και φτιάξτε την πιο γευστική, την καλύτερη, την πιο βελούδινη και τέλεια σκορδαλιά που φάγατε ποτέ! Και την πιο πρωτότυπη με τις παραλλαγές που σας δίνω για χρωματιστή σκορδαλιά» μας λέει η ίδια και εμείς δεν έχουμε παρά να σας την αναδημοσιεύσουμε!

Υλικά Συνταγής

  • 6-7 πατάτες
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 λεμόνι (χυμός)
  • 3 κ.σ. ξίδι από κρασί
  • 1 ½ φλ. ελαιόλαδο και σπορέλαιο ανάμεικτο
  • αλάτι
  • 1 αυγό ημέρας βιολογικό (προαιρετικά)

Για τη χρωματιστή σκορδαλιά

  • λίγο ζουμί από τα παντζάρια
  • 3 ώριμα αβοκάντο

Εκτέλεση

Για τη σκορδαλιά με πατάτα, καθαρίζουμε πρώτα, πλένουμε και κόβουμε τις πατάτες σε καρέ. Τις βράζουμε για περίπου 20 λεπτά, να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε και τις λιώνουμε στο μίξερ.

Πολτοποιούμε τις πατάτες όσο ακόμα είναι καυτές. Προσθέτουμε το αλάτι, το σκόρδο (σε όποια μορφή θέλουμε, ψητό, αλεσμένο σε λάδι, πελτές σκόρδου), το λεμόνι και το ξίδι. Με το μίξερ σε λειτουργία, λίγο λίγο, µε ροή κλωστής, προσθέτουμε το ελαιόλαδο.

Αν χρησιμοποιήσουμε το αυγό, το προσθέτουμε στο τέλος, όσο ακόμα η πατάτα είναι καυτή για να ψηθεί (συνεχίζοντας το χτύπημα). Η σκορδαλιά γίνεται κάτασπρη από το αυγό και αφράτη σαν μους.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε. Μπορεί να διατηρηθεί αρκετές μέρες στο ψυγείο, σκεπασμένη καλά. Αν θέλετε να την κάνετε light, βάλτε πολύσπορο ψωμί

Για τη χρωματιστή σκορδαλιά

Για να δώσουμε γεύσεις και χρώμα στη σκορδαλιά, μοιράζουμε σε 2 μπολ. Στο ένα προσθέτουμε ώριμο λιωμένο αβοκάντο, και στο άλλο ζουμί από τα παντζάρια. Ανακατεύουμε κάθε σκορδαλιά χωριστά, την κόκκινη με παντζάρι και την πράσινη με αβοκάντο.

Η σκορδαλιά όταν είναι ζεστή είναι αρκετά ρευστή, γι’ αυτό τις παγώνουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο να σταθεροποιηθούν.

Δείτε εδώ και την συνταγή για το πώς ξαλμυρίζεται ο μπακαλιάρος

argiro.gr