Από την Έρρικα Λευθέρη
Επιτέλους ήρθε η άνοιξη! Ευκαιρία να ανοίξεις τα παράθυρα, να βγεις έξω και να χαρείς τη ζέστη και τον ήλιο. Μαζί όμως με όλα αυτά, ήρθε και η ώρα να προετοιμαστείς για τις αλλεργίες, το bonus της εποχής.
Η εποχή των αλλεργιών έχει ξεκινήσει και επίσημα. Κάθε χρόνο αντιμετωπίζεις τα ίδια συμπτώματα. Τα επίμονα φτερνίσματα, τη φαγούρα σε διάφορα σημεία του σώματος, την καταρροή, τα ερεθισμένα μάτια! Οι εποχικές αλλεργίες επηρεάζουν τη ζωή σου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν ακόμα και να την απειλήσουν. Εχθρός ενός αλλεργικού ανθρώπου είναι η γύρη των δέντρων, η σκόνη και τα ζιζάνια, όλα εκείνα δηλαδή που βρίσκονται σε πλήρη “άνθηση” αυτή την εποχή.
Πάρε ανάσα!
Μία από τις συχνότερες μορφές αλλεργίας είναι η αναπνευστική. Επηρεάζει το ανώτερο και κατώτερο αναπνευστικό σύστημα, δηλαδή τη μύτη και τους πνεύμονες. Το αποτέλεσμα είναι η αλλεργική ρινίτιδα ή το άσθμα, αντίστοιχα. Τα αίτιά της εντοπίζονται στα αεροαλλεργιογόνα, δηλαδή στα αλλεργιογόνα που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, όπως είναι η γύρη και τα ακάρεα της σκόνης.
Γύρη
Το γνωστότερο από αυτά είναι η γύρη φυτών και δέντρων. Δυστυχώς, η γύρη μπορεί να ταξιδέψει μέσω του αέρα αρκετά χιλιόμετρα, οπότε μπορεί να σε επηρεάσει ακόμα κι αν δεν έχεις σε κοντινή ακτίνα κάποιο φυτό.
Ακάρεα σκόνης
Ακόμα μία γνωστή πηγή αλλεργίας. Τα ακάρεα είναι τα μικροσκοπικά έντομα που κατακλύζουν το σπίτι μας και συχνά προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα. Ζουν και αναπτύσσονται μέσα στη σκόνη, με αποτέλεσμα να τα εισπνέεις. Η θερμοκρασία και η θαλπωρή του σπιτιού τα κάνει να επιβιώνουν και να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Η εποχή που πολλαπλασιάζονται είναι κυρίως το φθινόπωρο και η άνοιξη. Οι “κρυψώνες” που προτιμούν είναι:
– τα στρώματα, οι πολυθρόνες και τα μαξιλάρια
– τα παιδικά παιχνίδια
– οι χώροι όπου κοιμούνται τα κατοικίδια
Συμβουλές επιβίωσης
Είναι ακατόρθωτο να μπορέσεις να ελέγξεις το περιβάλλον γύρω σου, όμως το σπίτι σου μπορείς. Πάρε, λοιπόν, τα μέτρα σου για να περιορίσεις τα ποσοστά εμφάνισης αλλεργιών, όπως συμβουλεύει και η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας (Ε.Ε.Α.Κ.Α.)
– Επίλεξε ειδικά καλύμματα για τα στρώματα και τα μαξιλάρια
– Πλένε τα σεντόνια σου στους 70 βαθμούς Κελσίου
– Να χρησιμοποιείς ηλεκτρική σκούπα και ιονιστή για το καθάρισμα του σπιτιού
– Να αποφεύγεις τα χαλιά και τις μοκέτες με χαμηλό πέλος
– Να περιορίσεις από το παιδικό δωμάτιο τα χνουδωτά παιχνίδια
Μύθοι & αλήθεια
Μύθος: Αν δεν έχεις αλλεργίες όταν είσαι παιδί, δεν θα έχεις ποτέ.
Αλήθεια: Ακριβώς το αντίθετο. Οι περισσότερες αναπνευστικές και τροφικές αλλεργίες, καθώς και εκείνες σε φάρμακα, εμφανίζονται κυρίως στους ενήλικες.
Μύθος: Οι αλλεργίες έχουν ημερομηνία λήξης.
Αλήθεια: Εξαρτάται από το είδος του αλλεργιογόνου που σε πειράζει. Ναι, σε κάποιες περιπτώσεις τα συμπτώματα της αλλεργίας μπορεί με τα χρόνια να υποχωρήσουν, ακόμα και να εξαφανιστούν. Όμως πολλές φορές μπορεί να κρατήσουν χρόνια ή και για πάντα, όπως για παράδειγμα μια βαριά αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.
Μύθος: Αν καθαρίζω συνέχεια το σπίτι, αποφεύγω τις αλλεργίες.
Αλήθεια: Καλό είναι να έχεις το σπίτι σου καθαρό, όμως δεν χρειάζονται ακρότητες. Η εμμονή με την καθαριότητα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον οργανισμό που έχει προδιάθεση για αλλεργίες, αφού έτσι κόβεις κάθε επικοινωνία με τα “καλά” μικρόβια που χρειάζεται ο οργανισμός σου για να λειτουργήσει σωστά.
Μύθος: Μια αλλεργία δεν μπορεί να βάλει τη ζωή σου σε κίνδυνο.
Αλήθεια: Αντίθετα, η αλλεργία μπορεί να απειλήσει τη ζωή σου, ειδικά αν πρόκειται για τσίμπημα μέλισσας, αλλεργική αντίδραση σε φάρμακα ή τροφές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις σε τι είσαι αλλεργική και να το αποφεύγεις ή να ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις μια αλλεργική αντίδραση.