…γιατί θα κάνεις ένα δώρο υγείας τόσο στο μωρό σου όσο και στον εαυτό σου. Έχεις ακούσει πολλά για την αξία του θηλασμού. Ήρθε η ώρα να μάθεις τι πραγματικά σημαίνει αυτό.

Επιμέλεια: Ακριβή Αλυσανδράτου

Ο μητρικός θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος διατροφής του βρέφους, οπότε αυτή η πληροφορία από μόνη της εξηγεί γιατί το δικό σου γάλα είναι αυτό που θα εξασφαλίσει στο μικρούλι σου την ιδανική ανάπτυξη και υγεία. Το μητρικό γάλα είναι η φυσική και αδιαμφισβήτητα η καταλληλότερη τροφή για το μωρό και υπερέχει σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα γάλατα που χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατά του.


Αυτό ισχύει διότι:

1. Το μητρικό γάλα περιέχει την ιδανική ποσότητα και ποιότητα θρεπτικών συστατικών:

*Οι πρωτεΐνες του μητρικού γάλακτος είναι καλύτερες ποιοτικά από τις πρωτεΐνες του αγελαδινού. Μάλιστα, είναι περισσότερο εύπεπτες. Η κύρια πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος σπάνια προκαλεί αλλεργία στο μωρό, σε αντίθεση με την αντίστοιχη του αγελαδινού γάλακτος που ευθύνεται για την εμφάνιση της βρεφικής αλλεργικής αντίδρασης σε αυτό.

*Οι υδατάνθρακες του μητρικού γάλακτος (π.χ., λακτόζη, ολιγοσακχαρίτες) επιδρούν ευεργετικά στη χλωρίδα του εντέρου του μωρού, προστατεύοντάς το από παθογόνους μικροοργανισμούς και από την εμφάνιση γαστρεντερίτιδας.

*Τα λιπίδια του μητρικού γάλακτος απορροφώνται ευκολότερα σε σχέση με του αγελαδινού. Ορισμένα από αυτά (τα μακράς αλύσου πολυακόρεστα λιπαρά οξέα) βρίσκονται με φυσικό τρόπο μόνο στο ανθρώπινο γάλα και είναι πολύτιμα για τη φυσιολογική ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και της όρασης του βρέφους.

2. Το μητρικό γάλα περιέχει μεγάλο αριθμό προστατευτικών παραγόντων (όπως αντισώματα, λακτοφερρίνη, λυσοζύμη, κυτταροκίνες), που δεν περιέχονται στο «ξένο» γάλα. Οι παράγοντες αυτοί μεταφέρονται από τη μητέρα στο μωρό και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού του, αυξάνοντας σημαντικά την αντοχή σε ασθένειες (κυρίως λοιμώξεις).

3. Η σύσταση του μητρικού γάλακτος είναι απόλυτα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του βρέφους. Μεταβάλλεται συνεχώς για να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού όσο μεγαλώνει. Για παράδειγμα, η σύσταση του γάλακτος είναι διαφορετική:

*όταν η μητέρα γεννά στους εννέα μήνες σε σχέση με τον πρόωρο τοκετό

*κατά τις πρώτες ημέρες (πρωτόγαλα: ιδιαίτερα πλούσιο σε πρωτεΐνες και προστατευτικούς παράγοντες) σε σχέση με το γάλα μετά τις πρώτες 10 ημέρες από τον τοκετό (ώριμο γάλα)

*στην αρχή (πλούσιο σε υδατάνθρακες –πιο υδαρές) σε σχέση με το τέλος (πλούσιο σε λίπος και πρωτεΐνες –πιο παχύρρευστο) του ίδιου θηλασμού.

4. Το μητρικό γάλα μεταφέρει αρώματα και γεύσεις από τη διατροφή σας στο παιδί. Αυτό βοηθάει στην ευκολότερη εξοικείωσή του με τις καινούριες τροφές που θα προστεθούν αργότερα στη διατροφή του.

5. Μέσω του μητρικού γάλακτος ο οργανισμός του βρέφους αποκτά σταδιακά ανοχή στις τροφές που καταναλώνει η μητέρα και προστατεύεται από την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων σε αυτές (μέσω της επαφής του εντέρου του με ίχνη των τροφών). Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που τα αποκλειστικά θηλάζοντα βρέφη συνιστάται να ξεκινούν τις συμπληρωματικές τροφές με τη συμπλήρωση του 6ου μήνα ζωής.


ΜΟΤΟ: Πίστεψέ με, όταν βρείτε τον ρυθμό σας, δεν θα θες να σταματήσεις…