- Διαφήμιση -

Το σκληρόδερμα ή νόσος Morphea είναι μια χρόνια συστηματική αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από σκλήρυνση, αγγειακές μεταβολές και αυτοαντισώματα.

- Διαφήμιση -

Υπάρχουν δύο τύποι του σκληροδέρματος: το τοπικό και το συστηματικό.

-Στο τοπικό, η νόσος περιορίζεται στο δέρμα και στους ιστούς που βρίσκονται κάτω από το προσβεβλημένο σημείο. Η βλάβη εμφανίζεται κατά περιοχές ή σαν μία ταινία (ταινιοειδές σκληρόδερμα).

-Στο συστηματικό (συστηματική σκλήρυνση), η εξέλιξη της νόσου είναι εκτεταμένη και προσβάλλει όχι μόνο το δέρμα, αλλά και τα εσωτερικά όργανα του σώματος (συχνότερα τους νεφρούς, τον οισοφάγο, την καρδιά και τους πνεύμονες).

Η αιτία του σκληροδέρματος δεν έχει προσδιορισθεί. Το ανοσιακό σύστημα του ασθενή αντιδρά εναντίον του ίδιου του εαυτού. Η φλεγμονή προκαλεί στο δέρμα οίδημα, θερμότητα και στη συνέχεια παραγωγή υπερβολικής ποσότητας ινώδους ιστού. Η ασθένεια κληρονομείται, αλλά τα γονίδια που σχετίζονται με αυτή δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει καμία ολοκληρωτική θεραπεία για το σκληρόδερμα, επειδή η ακριβής αιτία εμφάνισής του είναι άγνωστη. Συγκεκριμένες θεραπείες απλά έχουν ως σκοπό να εξομαλύνουν τα συμπτώματα της ασθένειας.

Η πρόγνωση είναι γενικά καλή για ασθενείς με τοπικό σκληρόδερμα, που δεν εκδηλώνουν όμως πνευμονικές ή άλλες επιπλοκές.

Αντίθετα, είναι δυσκολότερη για εκείνους με διάχυτες δερματικές εκδηλώσεις, δηλαδή σε ασθενείς με συστηματικό σκληρόδερμα. Ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ασθένεια είναι οι άντρες και τα άτομα σε προχωρημένη ηλικία. Αντιθέτως, στα παιδιά παρατηρείται πολύ σπάνια.

Πηγή: onmed.gr

Διάβασε επίσης:

Τι κρύβει το χρώμα των ούρων για την υγεία σου;

Νόσος του Lyme: Από τι προσβλήθηκε η Avril Lavigne;

Παιδική παχυσαρκία: η αλματώδης αύξησή της

 

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ