- Διαφήμιση -

Αν τα γόνατά σου σε πονούν με αποτέλεσμα να αποφεύγεις τις σκάλες, το ασανσέρ δεν αποτελεί τη λύση στο πρόβλημά σου, καθώς ο πόνος μπορεί να είναι σημάδι οστεοαρθρίτιδας γονάτου, όπως έδειξαν μελέτες του Πανεπιστημίου του Λιντς.

Στην έρευνα οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σε ποιες στιγμές της καθημερινότητάς τους αισθάνονται εντονότερο πόνο και με ποιες δραστηριότητες. Το ανέβασμα σκάλας, ήταν η δημοφιλέστερη απάντηση, γεγονός που δείχνει πως αυτή η δραστηριότητα κρύβει κινδύνους για εμφάνιση οστεοαρθρίτιδας.

- Διαφήμιση -

Αυτό συμβαίνει γιατί στο ανέβασμα σκάλας υπάρχει πίεση στο γόνατο, σε σχέση με το απλό περπάτημα. Όπως αναφέρει μάλιστα σε έρευνά του ο συγγραφέας Philip Conaghan, PhD, αν αυτή η τόσο απλή κίνηση προκαλεί πόνο, τότε στο πέρασμα των χρόνων και άλλες απλές κινήσεις θα δημιουργούν πρόβλημα.

Η οστεοαρθρίτιδα γονάτου “χτυπάει” άτομα μετά τα 40, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα, ειδικά αν έχεις μια πολύ δραστήρια ζωή ή αν ήδη αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα στο γόνατο.

Έτσι καλό θα είναι να ξεκινήσεις από νωρίς, κάνοντας μερικές αλλαγές στη συνήθειές σου, ώστε να μη έχεις αργότερα σοβαρά προβλήματα. Μπορείς να μειώσεις τις δραστηριότητες που περιλαμβάνουν καταπόνηση του συγκεκριμένου σημείου, όπως είναι το τρέξιμο και να επενδύσεις στην κολύμβηση. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε απευθύνσου σε έναν φυσικοθεραπευτή, που θα σε βοηθήσει μέσα από ειδικές ασκήσεις να μειώσεις το πρόβλημα και να νιώσεις καλύτερα.

- Διαφήμιση -
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ