ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΡΙΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ, χειρουργό, μαιευτήρα-γυναικολόγο.

Από ενδομητρίωση πάσχει το 6-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Αν υποφέρεις από δυσμηνόρροια, πρέπει να ξέρεις ότι αποτελεί το συνηθέστερο σύμπτωμά της.

Η εσωτερική στιβάδα της μήτρας, το ενδομήτριο, φυσιολογικά βρίσκεται εντός αυτής. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, μπορεί να εντοπισθεί εκτός μήτρας. Η παρουσία, λοιπόν, εστιών ενδομητρίου εκτός της μήτρας αποτελεί την ενδομητρίωση.

ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ
Η ενδομητρίωση εντοπίζεται συχνά στις ωοθήκες με τη μορφή κύστεων, που ονομάζονται ενδομητριώματα. Εστίες ενδομητρίωσης ωστόσο εντοπίζουμε οπουδήποτε: στις σάλπιγγες, διάσπαρτη στο εσωτερικό της κοιλίας, στην ουροδόχο κύστη, στο παχύ έντερο. Σπανιότατα μπορεί να εντοπιστεί ενδομητρίωση και σε απομακρυσμένα σημεία, για παράδειγμα στους πνεύμονες ή στον ρινικό βλεννογόνο, ενώ έπειτα από χειρουργεία κοιλίας υπάρχουν περιστατικά όπου εμφανίζεται ενδομητρίωση στην τομή του χειρουργείου ή στο υποδόριο.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ
Έντονος πόνος στην περίοδο (δυσμηνόρροια). Ο πόνος είναι ιδιαίτερα επίμονος, σε σημείο που η γυναίκα να μην μπορεί να φέρει σε πέρας τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς της. Συνήθως εμφανίζεται μετά τα 18 έτη και με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται.
Πόνος στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής στην περιοχή της κοιλιάς (δυπαρευνία).
Δυσκολία στη σύλληψη. Η ενδομητρίωση προκαλεί βιοχημικές αλλαγές που μπορεί να επηρεάζουν την ποιότητα των ωαρίων και τη διαδικασία της εμφύτευσης στη μήτρα.
Σε περίπτωση προσβολής της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, μπορεί να υπάρχει αιματουρία ή έντονος πόνος κατά την αφόδευση.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗΣ
1. Η υποψία για ενδομητρίωση ξεκινά από τη συμπτωματολογία της γυναίκας, κυρίως από τη δυσμηνόρροια, η οποία αποτελεί το συνηθέστερο σύμπτωμα.
2. Με το διακολπικό υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνωσθεί η παρουσία κύστεων ενδομητρίωσης. Ωστόσο, οι ενδομητριωσικές εστίες δεν μπορούν να αναγνωριστούν με το υπερηχογράφημα.
3. Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να εντοπίσει με μεγάλη ακρίβεια τις εστίες της ενδομητρίωσης. Η οριστική όμως διάγνωση γίνεται με τη διαγνωστική λαπαροσκόπηση.

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ
Χειρουργική αντιμετώπιση: Στη λαπαροσκόπηση, στην οποία γίνεται η διάγνωση, μπορεί να γίνει καυτηρίαση των εστιών και εξαίρεση τυχόν κύστεων. Με την καυτηρίαση των εστιών υποχωρεί αισθητά η δυσμηνόρροια. Έχει αποδειχθεί πως μετά τη λαπαροσκόπηση σε γυναίκες με ενδομητρίωση αυξάνονται τα ποσοστά σύλληψης.
Φαρμακευτική αντιμετώπιση: Τα αντισυλληπτικά δισκία και το προγεσταγόνο διενογέστη σταματούν την πρόοδο της ενδομητρίωσης. Αποτελούν ιδανική συνέχεια της χειρουργικής θεραπείας, αλλά μπορούν να χορηγηθούν και πριν από αυτήν.

 

Η ενδομητρίωση με μια ματιά:                                                                                                                                 Το 6-10% των γυναικών πάσχουν από ενδομητρίωση
Η δυσμηνόρροια αποτελεί το συχνότερο σύμπτωμά της
Η ενδομητρίωση μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα υπογονιμότητας, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται
Η διάγνωση γίνεται με τη λαπαροσκόπηση
Η λαπαροσκόπηση με την καυτηρίαση των εστιών ανακουφίζει από τα συμπτώματα και αυξάνει τα ποσοστά σύλληψης