Έχεις επισκεφτεί πολλές φορές το γραφείο ενός διαιτολόγου όμως τα κιλά δεν λένε να φύγουν από πάνω σου; Μην ανησυχείς ίως ο διαιτολόγος δεν είναι ο κατάλληλος για να λύσει το πρόβλημά σου. Έχε υπόψη σου και αυτές τις τέσσερις ειδικότητες.

Αν νομίζεις ότι το αδυνάτισμα είναι μόνο θέμα διαιτολόγου, κάνεις λάθος. Ο γιατρός, ο ψυχολόγος, ο πλαστικός χειρουργός και ο ομοιοπαθητικός είναι ορισμένες ειδικότητες που μπορούν να σου παράσχουν σημαντική βοήθεια στην προσπάθειά σου να χάσεις τα περιττά κιλά. Μάθε τι μπορεί να σου προσφέρει ο καθένας και ποιος ειδικός σού ταιριάζει.

Ο ψυχολόγος

Σου φαίνεται παράδοξο να απευθυνθείς σε ψυχολόγο για να χάσεις τα περιττά κιλά; Κι όμως! Μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις τις συμπεριφορές που σε εμποδίζουν να χάσεις τα περιττά κιλά.

Είναι ο κατάλληλος ειδικός για σένα;

Αν έχεις έντονο στρες και αντιμετωπίζεις πρόβλημα στο να διατηρηθείς στα κιλά σου, λόγω της συμπεριφοράς σου (π.χ. χρησιμοποιείς το φαγητό ως συναισθηματικό υποκατάστατο για να καλύψεις το κενό που νιώθεις), τότε ο ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά μέσω της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας. Ακόμη, στην περίπτωση που έχεις χαμηλή αυτοπειθαρχία, δυσκολεύεσαι να επιβληθείς στον εαυτό σου και να αντισταθείς στους πειρασμούς, ο ψυχολόγος θα σου προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεσαι.

Η μέθοδός του:

Η συγκεκριμένη θεραπευτική προσέγγιση εστιάζει στο πώς μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις τον εαυτό σου, τον τρόπο που ενεργείς, αλλά και πώς αντιμετωπίζεις τις καταστάσεις γύρω σου. Πρόκειται για μια μορφή ψυχοθεραπείας που μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία σε πλήθος προβλημάτων, μεταξύ αυτών και εκείνο του υπερβολικού σωματικού βάρους. Το «κλειδί» είναι να υιοθετήσεις τις αλλαγές που θα σου υποδείξει, αλλά και να τις διατηρήσεις, στην καθημερινότητά σου.

Τα θετικά

 •  Μπορεί να σου αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεσαι και τον τρόπο ζωής σου, αφού οι περισσότερες λάθος συμπεριφορές μας παγιώνονται από τον τρόπο σκέψης μας. Επομένως, το αποτέλεσμα που θα έχεις θα είναι πιο μόνιμο.

Τα αρνητικά

 •  Χρειάζεται πολύς χρόνος και αρκετές συνεδρίες μέχρι να μπορέσεις να διαχειριστείς το πρόβλημα των περιττών κιλών μόνη σου. Πρόκειται να αλλάξεις νοοτροπία και στάση ζωής και αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μια μέρα και χωρίς την καθοδήγηση του ειδικού.

Ο ενδοκρινολόγος

Είναι ο γιατρός στον οποίο πρέπει να απευθυνθεί κάποιος για τις διαταραχές που αφορούν στο σωματικό του βάρος. Ο ενδροκρινολόγος ασχολείται με το μεταβολισμό και τις ορμόνες, επομένως… κατέχει το θέμα. Ο παθολόγος ασχολείται κυρίως με προβλήματα υγείας που συνδέονται με το αυξημένο βάρος, όπως ο διαβήτης.

Είναι ο κατάλληλος ειδικός για σένα;

Αν θέλεις να ξεκινήσεις δίαιτα και έχεις Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30, αν τα περιττά κιλά είναι για σένα περισσότερο θέμα υγείας ή αντιμετωπίζεις προβλήματα υγείας που καθιστούν επιβεβλημένη την απώλεια του περιττού βάρους ή σχετίζονται με αυτό, τότε βρίσκεσαι στον κατάλληλο ειδικό. Επίσης, αν έχεις κάνει πολλές προσπάθειες στο παρελθόν να αδυνατίσεις χωρίς ποτέ αυτές να καρποφορήσουν, τότε και πάλι ο γιατρός είναι ο κατάλληλος να σε βοηθήσει, αφού μπορεί να σε εμποδίζουν κάποιες διαταραχές, τις οποίες και θα αντιμετωπίσει.

Η μέθοδός του:

O ενδοκρινολόγος θα σου πάρει ένα πλήρες ιστορικό και θα αξιολογήσει τη σοβαρότητα του προβλήματος, καθώς και κατά πόσον κινδυνεύει η υγεία σου από το περιττό βάρος. Αν για το πρόβλημά σου δεν ευθύνονται οι διατροφικές σου συνήθειες αλλά κάποιες διαταραχές (π.χ. ορμονικές ή άλλες), θα σου προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Θα μάθεις, λοιπόν, αν υπάρχει παθολογικό υπόβαθρο ή γενετική προδιάθεση για τα περιττά κιλά που δυσκολεύεσαι να χάσεις. Στην περίπτωση, μάλιστα, που χρειαστείς φάρμακα για να χάσεις τα κιλά, είναι το κατάλληλο πρόσωπο να τα συνταγογραφήσει.

Τα θετικά 

 •  Θα αδυνατίσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια, χωρίς επιπλοκές στην υγεία σου από το αδυνάτισμα.
 •  Η αντιμετώπιση του επιπλέον σωματικού σου βάρους θα είναι μόνιμη με την κατάλληλη αντιμετώπιση του προβλήματος που ευθύνεται για αυτό.

Τα αρνητικά

 •  Ο γιατρός δεν κατέχει τόσο καλά τα θέματα διατροφής όσο ο διαιτολόγος και δεν μπορεί να σου δώσει χρηστικές συμβουλές, π.χ. πώς θα μαγειρέψεις πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες τα γεύματα σου.

Ο ομοιοπαθητικός

Μπορεί να σου φαίνεται παράξενο, κι όμως ο ομοιοπαθητικός μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Η ομοιοπαθητική είναι μια ολιστική θεραπεία, που βασίζεται στη θεωρία ότι… όμοιο μπορεί να θεραπεύσει το όμοιο. Για να το καταλάβεις καλύτερα αυτό, φαντάσου ότι στηρίζεται στην ίδια λογική με τον εμβολιασμό: μικρές ποσότητες εξασθενημένων μικροβίων βοηθούν το ανοσοποιητικό να αποκτήσει ανοσία. Κάπως έτσι συμβαίνει και στην ομοιοπαθητική· τα ομοιοπαθητικά φάρμακα περιέχουν αδρανοποιημένη την ουσία που θα προκαλούσε σε ένα υγιές άτομα τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής.

Είναι ο κατάλληλος ειδικός για σένα;

Στην περίπτωση που είσαι πιο… εναλλακτικός τύπος, ο ομοιοπαθητικός είναι ο κατάλληλος ειδικός για σένα. Αν θέλεις να αδυνατίσεις με φυσικό τρόπο, τότε μπορείς να επιλέξεις την ομοιοπαθητική. Θα σε βοηθήσει αν έχεις πρόβλημα μεταβολισμού ή διαταραχής των ορμονών (μπορεί να έχεις επιθυμία για γλυκά ή παχυντικά σνακ και να παίρνεις εύκολα βάρος, παρόλο που προσέχεις τη διατροφή σου). Ακόμη είναι βοηθητική αυτή η αντιμετώπιση στην περίπτωση που η αύξηση του βάρους συνδέεται με ψυχολογικούς παράγοντες (άγχος, κατάθλιψη), που σε οδηγούν να τρως περισσότερο.

Η μέθοδός του:

Στην πρώτη επίσκεψη, ο ομοιοπαθητικός θα σου πάρει ένα πλήρες και πολύ λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και θα σε ρωτήσει για όλες τις συνήθειές σου (όχι μόνο τις διατροφικές). Αν έχεις πρόβλημα περιττών κιλών, θα διαλέξει για σένα το ομοιοπαθητικό σκεύασμα που ταιριάζει στην περίπτωσή σου. Αν έχεις, για παράδειγμα, λιγούρες για γλυκά, μπορεί να σου δώσει το Argentum, το οποίο μπορεί να περιορίσει την επιθυμία σου για ζάχαρη. Αν έχεις αδυναμία στα λιπαρά, τα πικάντικα και το αλκοόλ, μπορεί να σου προτείνει το Sulfur.

Τα θετικά 

 •  Θα αδυνατίσεις με φυσικό τρόπο, χωρίς φάρμακα ή αυστηρές δίαιτες.
 •  Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση, που αντιμετωπίζει τον οργανισμό ως σύνολο και δεν ασχολείται μεμονωμένα με το το εκάστοτε πρόβλημα ή διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι θα ωφελήσει γενικά τον οργανισμό σου.
 •  Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν παρενέργειες.

Τα αρνητικά

 •  Δεν σε καλύπτει όσον αφορά στο σκέλος της διατροφής.
 •  Πρέπει να αποφεύγεις τον καφέ, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου κόλα.
 •  Ίσως το κόστος των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων.

Ο πλαστικός χειρουργός

Οι αισθητικές επεμβάσεις για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να είναι δημοφιλείς, ωστόσο πολλοί θεωρούν ότι αποτελούν τον εύκολο δρόμο για την απώλεια των περιττών κιλών, καθώς δεν απαιτείται καμία δική σου προσπάθεια. Είναι όμως έτσι και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να σε βοηθήσει ο πλαστικός;

Είναι ο κατάλληλος ειδικός για σένα;

Αν έχεις τοπικό πάχος, θέλεις να απαλλαγείς από το λίπος που έχει συσσωρευτεί σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός σου (μηροί, γλουτοί, κοιλιά κ.λπ.) και οι δίαιτες δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα, τότε ο πλαστικός μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις το σώμα που ονειρεύεσαι.

Η μέθοδός του:

Οι επεμβατικές τεχνικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις την εικόνα του σώματός σου είναι αρκετές. Η λιποαναρρόφηση και η γλυπτική είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις που μπορούν να σε απαλλάξουν από το τοπικό πάχος. Ακόμη, δύο νέες τεχνικές που έχεις σήμερα στη διάθεση σου είναι η γλυπτική σώματος με ραδιοσυχνότητες και η λιπογλυπτική με ραδιοσυχνότητες.

Τα θετικά 

 •  Αν απευθυνθείς σε έμπειρο ειδικό, θα έχεις ένα αισθητικά άρτιο αποτέλεσμα και πολύ γρήγορα.
 •  Ακόμη, ο πλαστικός μπορεί να σου διορθώσει και κάποια προβλήματα αισθητικής φύσεως, που προκύπτουν από την απώλεια βάρους, όπως οι ραγάδες και η χαλάρωση του δέρματος

Τα αρνητικά 

 •  Το κόστος της επέμβασης
 •  Αν δεν υιοθετήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, θα καταστρέψεις το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης.

 Διάβασε επίσης:

Αυτό είναι το μυστικό για να χάσεις κιλά χωρίς δίαιτα!

 Μάγδα: «Με μείον 15 κιλά χαίρομαι ξανά την οικογένειά μου!»